Όπως και οι προηγούμενοι, έτσι και αυτός ο κυβερνητικός ανασχηματισμός έχει στόχο να υλοποιήσει, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα και να πάρει νέα στο πλαίσιο των στόχων της καπιταλιστικής ανάκαμψης και των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ, που προωθούνται σε βάρος του λαού.
Ταυτόχρονα, ο ανασχηματισμός είναι ενταγμένος στις διεργασίες αναπαλαίωσης του πολιτικού σκηνικού και διαμόρφωσης νέων συμμαχιών που εξελίσσονται, τόσο εντός όσο και ανάμεσα στα αστικά κόμματα, προκειμένου να υπηρετηθεί ο στόχος σταθερών κυβερνήσεων εντός της ΕΕ.
Είναι παραπλανητική για το λαό η άποψη ότι οι αλλαγές στα πρόσωπα της κυβέρνησης και ιδιαίτερα σε αυτά του οικονομικού επιτελείου συνδέονται με αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης της οικονομίας για την ανακούφιση του λαού. Τέτοιες αλλαγές, ακόμη και αν υπάρξουν, δε θα ανακόψουν την πορεία εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία δρομολογείται μέσω των ήδη νομοθετημένων μέτρων που τώρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται, άλλων που θα παρθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα, αλλά και της εποπτείας της ΕΕ και είναι προαπαιτούμενα για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Εξίσου παραπλανητικό είναι το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για συναίνεση με την κυβέρνηση και πρόσωπα κοινής αποδοχής στις θέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και του επιτρόπου της Κομισιόν, που διατυπώνεται στο πλαίσιο των απανωτών διαπιστευτηρίων που δίνει αυτό το κόμμα, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές.
Αυτή η θέση εμπαίζει το λαό ότι είναι δυνατόν οι αλλαγές προσώπων σε αυτούς τους θεσμούς να τους οδηγήσουν να παίξουν «φιλολαϊκό» ρόλο. Τον ίδιο αποπροσανατολισμό υπηρετεί και η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στις διεργασίες για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν.
Ο λαός έχει την πείρα για να αντιληφθεί ότι ούτε οι ανασχηματισμοί αντιλαϊκών κυβερνήσεων, ούτε οι κυβερνητικές εναλλαγές εντός των τειχών της ΕΕ και του συστήματος μπορούν να αποτελέσουν την πραγματική ελπίδα για αυτόν.
Ήδη, η δημοσιοποίηση χτες της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ξεκαθάρισε ότι τα αντιλαϊκά - φιλομονοπωλιακά μέτρα θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά. Μάλιστα, το Ταμείο διαπιστώνει «μεταρρυθμιστική κόπωση» της κυβέρνησης και στη βάση αυτή ο Α. Σαμαράς ζήτησε από το νέο υπουργικό συμβούλιο να είναι «στο πόδι» 24 ώρες το 24ωρο.
Ο λαός δεν πρέπει να «τσιμπήσει», να δείξει ανοχή στους ελιγμούς της κυβέρνησης, στον ανασχηματισμό και τη συνολικότερη αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος. Προσπαθούν να τον πείσουν ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα υπηρετεί την ανάπτυξη, σε αντίθεση με τα προηγούμενα, που νομοθετούσαν μέτρα λιτότητας για να ξεπεραστεί η κρίση. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, που βαδίζει την «πεπατημένη» της διαχείρισης εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης, μπορεί να είναι λύση. Κρύβουν ότι όλες οι κυβερνήσεις υπηρετούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που είναι αντιλαϊκός, ανεξάρτητα από το πώς διαμορφώνεται κάθε φορά το μείγμα της διαχείρισης.
Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι οργάνωση της λαϊκής πάλης, με δυνατό εργατικό, λαϊκό κίνημα σε αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική ρότα, με ισχυρή Λαϊκή Συμμαχία και δυνατό ΚΚΕ, με στόχο τη λαϊκή διακυβέρνηση - εξουσία, που θα αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος, θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια. Σε αυτόν το δρόμο μπορούν να μπαίνουν εμπόδια, να καθυστερούν και να ανατρέπονται αντιλαϊκές αποφάσεις.
Αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψη μας» του Ριζοσπάστη της Τετάρτης 11 Ιούνη 2014.