ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--
Η ΕΕ «είναι ατελής» χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια και η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό ζήτημα που απαιτεί να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας στην πορεία προσχώρησης. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε χτες η Σύνοδος Κορυφής στην Μπούντβα του Μαυροβουνίου της λεγόμενης «Διαδικασίας Μπρντο-Μπριούνι», που απαρτίζεται από χώρες της περιοχής, και εξέφρασε για άλλη μια φορά την προσπάθεια των αστικών τάξεων να ενταχθούν στις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, ώστε οι ντόπιοι καπιταλιστές να διευρύνουν τους δεσμούς τους με μονοπώλια της ΕΕ και των ΗΠΑ, που βέβαια και μεταξύ τους ανταγωνίζονται για τα μερίδια των αγορών.
Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση κάλεσαν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να διοργανώσει συνάντηση των προέδρων των κρατών - μελών της ΕΕ και των χωρών της περιοχής, ώστε να προωθηθεί η ενταξιακή διαδικασία. Ανήγγειλαν ακόμη ότι στις 27 Αυγούστου στη Βιέννη θα πραγματοποιηθεί μεγάλη Σύνοδος Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια με τη συμμετοχή του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, της Γερμανίδας Καγκελάριου, Αγκελα Μέρκελ καθώς και πρωθυπουργών, υπουργών Εξωτερικών και Οικονομίας χωρών της περιοχής.
Ο οικοδεσπότης της Συνόδου, πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Φιλίπ Βουγιάνοβιτς, σημείωσε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ότι οι συμμετέχοντες αποδέχτηκαν την πρωτοβουλία των κυβερνήσεων Μαυροβουνίου και Κροατίας, ώστε εκ μέρους της «Διαδικασίας Μπρντο-Μπριούνι», να επισκεφθούν την ΠΓΔΜ και να συμβάλουν στη «σταθεροποίηση της κατάστασης» στα Σκόπια. Πρόσθεσε ακόμη ότι τον ερχόμενο Αύγουστο στη Βιέννη θα υπογραφεί μία συμφωνία μεταξύ Μαυροβουνίου και Βοσνίας - Ερζεγοβίνης για την ακριβή οριοθέτηση των κοινών συνόρων αμφοτέρων των χωρών.
Ο Χάιντς Φίσερ, Πρόεδρος της Αυστρίας, που ήταν παρών ως ειδικός προσκεκλημένος της Συνόδου δήλωσε ότι η Αυστρία υποστηρίζει την ένταξη της περιοχής στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «η μεγάλη ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν θα ολοκληρωθεί αν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δεν γίνουν μέλη της ΕΕ».Αναφερόμενος στην κατάσταση στην ΠΓΔΜ τη χαρακτήρισε «σύνθετη», τονίζοντας ότι «έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση», επειδή συμφωνήθηκε η διεξαγωγή εκλογών το 2016.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς τόνισε την υποστήριξη της χώρας της «σε όλες τις χώρες που επιδιώκουν την προσχώρηση στη Συμμαχία, κυρίως το Μαυροβούνιο». Πρόσθεσε ότι η χώρα της θα συνεχίσει να στηρίζει «όλες τις γειτονικές χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στις προσπάθειές τους για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Ανακοίνωσε, τέλος, ότι τον Οκτώβρη τρέχοντος έτους στην Κροατία, θα υπάρξει νέα συνάντηση της «Διαδικασίας Μπρντο - Μπριούνι» και θα συζητηθούν συγκεκριμένα σημαντικά έργα για τη διασυνδεσιμότητα της περιοχής.
Στη συνάντηση στην Μπούντβα συμπροήδρευσαν οι ηγέτες Σλοβενίας, Κροατίας και Μαυροβουνίου και συμμετείχαν οι Πρόεδροι της Σερβίας, της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ, του Κοσσυφοπεδίου και ο εκπρόσωπος της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.
Συνάντηση Προέδρων Σερβίας - ΠΓΔΜ
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Σέρβος Πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς, συναντήθηκε με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τονίζοντας την υποστήριξη και τη φιλία της Σερβίας προς τα Σκόπια. Προειδοποίησε ωστόσο ότι «όποιος τολμήσει να προκαλέσει οποιαδήποτε δυσάρεστη κατάσταση στη Σερβία πρέπει να έχει υπόψη την ενότητα του στρατού και της αστυνομίας».
Ο Ιβάνοφ ενημέρωσε τον Σέρβο ομόλογό του για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση της χώρας. Στο τέλος, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η διμερής συνεργασία είναι «πολύ καλή», σε πνεύμα καλής γειτονίας, φιλίας και ότι είναι στενές οι σχέσεις των δύο λαών.