Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

ΣΥΡΙΖΑ Αθωώνει την ΕΕ και την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας

 

Πανηγυρίζει για την ενσωμάτωση των σχετικών οδηγιών στο ελληνικό Δίκαιο

Τις οδηγίες και τους νόμους της απελευθέρωσης υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάνει και η κυβέρνηση

 

Την ΕΕ και την πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας αθωώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας την απάντηση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Γ. Κατρούγκαλου. Αναφερόμενος στο νόμο για τη «μικρή ΔΕΗ», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούσε την Κομισιόν αν «αποδέχεται την ερμηνεία της ελληνικής κυβέρνησης ότι η πώληση του ενός τρίτου της ΔΕΗ αποτελεί υποχρέωση της χώρας κατ' επιταγή του ευρωπαϊκού δικαίου» και αν θεωρεί ότι «οι σχετικές ανωτέρω οδηγίες (σ.σ. της απελευθέρωσης) έχουν ενσωματωθεί ελλιπώς στην ελληνική έννομη τάξη».

Προηγουμένως, στην Ερώτησή του πανηγύριζε ότι «η Ελλάδα έχει ήδη προβεί στην ενσωμάτωση των διατάξεων της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009 "σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και για την κατάργηση της Οδηγίας 2003/54/ΕΚ" (ΕΕ L211 της 14.8.2009) και της Οδηγίας 2009/73/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009 "σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά Φυσικού Αερίου και την κατάργηση της Οδηγίας 2003/55/ΕΚ" (ΕΕ L211 της 14.8.2009) με το νόμο 4001/2011 (ΦΕΚ Α' 179). Αλλωστε, σύμφωνα με το άρθρο 345 της ΣΛΕΕ (πρώην άρθρο 209 ΣΕΚ) "η συνθήκη δεν προδικάζει με κανένα τρόπο το καθεστώς της ιδιοκτησίας στα κράτη - μέλη"».

Η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η πώληση τμήματος της ΔΕΗ συμφωνήθηκε με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα, ως σημαντικό βήμα στη διαδικασία μεταρρύθμισης της αγοράς Ενέργειας. Επομένως, η εν λόγω απόφαση δεν σχετίζεται με τη μεταφορά και ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο διατάξεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την Ενέργεια, όπως η προαναφερθείσα οδηγία για την ηλεκτρική ενέργεια.

Η οδηγία 2009/72/ΕΚ για την ηλεκτρική ενέργεια αποσκοπεί στην απελευθέρωση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και την εισαγωγή του ανταγωνισμού μέσω, μεταξύ άλλων, του διαχωρισμού των διαχειριστών των συστημάτων μεταφοράς από τις κάθετα ολοκληρωμένες επιχειρήσεις. Ωστόσο, η οδηγία σε καμία περίπτωση δεν απαιτεί τη μερική ή πλήρη ιδιωτικοποίηση δημόσιων εταιρειών».

Επιχαίρει για τις ευρωενωσιακές οδηγίες

Με βάση αυτή την απάντηση, ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που υλοποιεί τη στρατηγική της απελευθέρωσης στην αγορά Ενέργειας και όχι στην ίδια τη στρατηγική της ΕΕ, όπως αυτή προωθείται από τις σχετικές οδηγίες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο απέρριψε επί της ουσίας την πρόταση του ΚΚΕ να συμπεριληφθεί στο δημοψήφισμα για την απόσυρση του νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» η κατάργηση όλου του πλέγματος των νόμων και των οδηγιών που προβλέπει η στρατηγική της απελευθέρωσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να ζητάει την κατάργηση αυτών των οδηγιών, επιχαίρει για την ενσωμάτωσή τους στο εθνικό δίκαιο, νομιμοποιώντας όλες τις ανατροπές που έχουν γίνει έως σήμερα στην αγορά Ενέργειας, σε βάρος των εργαζομένων της ΔΕΗ και του λαού, που χρυσοπληρώνει την ηλεκτρική ενέργεια. Το ίδιο κάνει και η κυβέρνηση και στη βάση αυτή, εκτός από τη «μικρή ΔΕΗ», προωθεί επίσης την πώληση του ΑΔΜΗΕ και κοιτασμάτων λιγνίτη. Γι' αυτά, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δε λέει κουβέντα.

Απ' αυτή τη σκοπιά, η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι «άσφαιρη» για τα συμφέροντα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανταγωνίζεται την κυβέρνηση στο πώς θα μπορούσε «σωστότερα» να προχωρήσει η στρατηγική της απελευθέρωσης, που είναι επιλογή των μονοπωλίων, ανεξάρτητα αν προωθείται με ιδιωτικοποιήσεις - μετοχοποιήσεις κρατικών οργανισμών, με σπάσιμο του έργου της ΔΕΗ ή άλλον τρόπο. Αλλωστε, και η ίδια η Κομισιόν πιστοποιεί ότι ο συγκεκριμένος νόμος για τη «μικρή ΔΕΗ» αποτελεί «σημαντικό βήμα στη διαδικασία μεταρρύθμισης της αγοράς Ενέργειας».