- Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξετάζει πιθανή εξαπόλυση επιδρομών και κατά θέσεων του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία
- Ο Γάλλος Πρόεδρος αποκλείει τη συνεργασία με τον Σύρο ομόλογό του, Μπασάρ Ασαντ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Η προβολή και ανάλογη επικοινωνιακή αξιοποίηση από όλες τις πλευρές των φερόμενων εκτελέσεων πολλών δεκάδων, ίσως και 250, Σύρων στρατιωτών κυρίως από την αεροπορική βάση Τάμπκα της επαρχίας Ράκα, που έπεσε την Κυριακή στα χέρια των ένοπλων μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους», και η χτεσινή απαγωγή 43 κυανοκράνων της αποστολής UNDOF του ΟΗΕ, πιθανώς από ισλαμιστές του «Μετώπου Νούσρα», στα Υψώματα του Γκολάν κοντά στη μεθόριο Συρίας - Ισραήλ φορτίζουν επικίνδυνα, με ακόμη περισσότερο ένταση, την περιοχή.
Το ίδιο 24ωρο, οι ΗΠΑ προλειαίνουν το έδαφος για την πιθανή εξαπόλυση αεροπορικών επιδρομών και κατά των τζιχαντιστών στη Συρία, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αποκλείει κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, καλώντας τους ιμπεριαλιστές συμμάχους του να υιοθετήσουν την ίδια στάση.
Το βίντεο που προβλήθηκε ευρέως εμφανίζει δεκάδες Σύρους στρατιώτες να περπατούν σκυφτοί και ξυπόλητοι, φορώντας μόνον τα εσώρουχά τους. Αργότερα εμφανίζονται ξαπλωμένοι ακίνητοι, πιθανώς νεκροί, ο ένας δίπλα στον άλλον σε έκταση αρκετών δεκάδων μέτρων.
Εκπρόσωπος των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» υποστήριξε πως η εν ψυχρώ εκτέλεση «περίπου 200» έγινε την Τετάρτη, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.
Λίγο νωρίτερα, ο διευθυντής του αντιπολιτευόμενου στη συριακή κυβέρνηση Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντελ Ραχμάν είχε ανακοινώσει ότι εκτελέστηκαν «περισσότεροι από 160 στρατιώτες σε τρεις διαφορετικές περιοχές της επαρχίας Ράκα», στη βόρεια Συρία. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, ορισμένοι στρατιώτες φέρεται πως αιχμαλωτίστηκαν κατά την επιχείρηση κατάληψης της Βάσης 17 στα τέλη Ιούλη, άλλοι κατά την επιχείρηση κατάληψης του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τάμπκα την Κυριακή και ορισμένοι ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από το αεροδρόμιο και να κατευθυνθούν στην κοινότητα Εσράγια, στην επαρχία Χάμα, που ελέγχεται από το συριακό καθεστώς.
Σύσκεψη Ομπάμα για επιδρομές και στη Συρία
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε προγραμματίσει, μετά τις 23.00 χτες βράδυ, συνάντηση με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στο Λευκό Οίκο καθώς και με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, μέσω τηλεδιάσκεψης, με βασικό θέμα τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις κινήσεις των τζιχαντιστών του «ΙΚ» σε Ιράκ και Συρία. Πληροφορίες ανέφεραν πως στη συγκεκριμένη σύσκεψη ο Ομπάμα θα εξετάσει τα δεδομένα από τις κατασκοπευτικές πτήσεις που πραγματοποιούν πάνω από τη βορειοανατολική Συρία αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και θα εξετάσει το ενδεχόμενο για το εάν και πότε οι ΗΠΑ θα εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές και κατά θέσεων του «ΙΚ» στη Συρία, πέρα από αυτές που πραγματοποιούνται ήδη από τις 9 Αυγούστου στο βόρειο Ιράκ.
Ωστόσο, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου συνέστησε «υπομονή», λέγοντας ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν για αυτά τα θέματα δεν θα είναι άμεσα ανακοινώσιμες.
Κατά της συνεργασίας με τον Ασαντ ο Ολάντ
Παράλληλα, στο Παρίσι, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, εμφανίστηκε λάβρος κατά μίας πιθανής συνεργασίας δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών, όπως οι ΗΠΑ, με την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των μισθοφόρων του «ΙΚ».
Υποστήριξε, αντίθετα, την ενίσχυση των δήθεν «μετριοπαθέστερων» αντικαθεστωτικών δυνάμεων, λέγοντας πως οι δυνάμεις της «αντιπολίτευσης» που πολεμούν τους άνδρες του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία και το Ιράκ θα πρέπει να έχουν την υποστήριξη της Δύσης και ότι σε κάθε περίπτωση ο Ασαντ δεν θα μπορούσε να είναι ένας σύμμαχος εναντίον των τζιχαντιστών.
Μιλώντας στην ετήσια σύνοδο των πρεσβευτών της Γαλλίας, ο Ολάντ υποστήριξε σαν «απαραίτητη» τη συγκρότηση μιας «μεγάλης συμμαχίας», αποκλείοντας από αυτήν τον Σύρο Πρόεδρο, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να είναι εταίρος του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, αλλά ο αντικειμενικός σύμμαχος των τζιχαντιστών».
Ο Ολάντ δήλωσε, επίσης, πως η Γαλλία θα αυξήσει την υποστήριξή της προς ιρακινές οργανώσεις και επανέλαβε εκκλήσεις για μια διεθνή διάσκεψη για το «συντονισμό της διεθνούς δράσης» εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους».
Συγκρούσεις στα σύνορα με το Λίβανο
Στο μεταξύ, χτες, μετά από τρεις βδομάδες, ξέσπασαν νέες μάχες μεταξύ δυνάμεων του στρατού του Λιβάνου και μισθοφόρων τζιχαντιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με Λιβανέζους αξιωματούχους, οι ισλαμιστές πυροβόλησαν εναντίον θέσης του στρατού τα ξημερώματα στην περιφέρεια της πόλης Αρσαλ, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Οι συγκρούσεις συνεχίζονταν τουλάχιστον ως αργά το μεσημέρι.
Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν σημειωθεί και στις 2 Αυγούστου, οπότε τζιχαντιστές από τη Συρία επιτέθηκαν εναντίον θέσεων του στρατού στη μεθοριακή λιβανέζικη πόλη Αρσαλ, με αποτέλεσμα το θάνατο 19 στρατιωτών και δεκάδες μισθοφόρους ακόμη και πολίτες. Οι τζιχαντιστές εξακολουθούν ως σήμερα να κρατούν ομήρους 19 στρατιώτες και 15 αστυνομικούς, τους οποίους απήγαγαν στη διάρκεια μαχών, επιδιώκοντας να τους ανταλλάξουν με κρατούμενους μισθοφόρους του «ΙΚ».
Απειλητική επιστολή τζιχαντιστών στη σερβική πρεσβεία
Νωρίτερα, αίσθηση προκάλεσε στο Βελιγράδι η αποστολή απειλητικής αποστολής στην πρεσβεία της Σερβίας στη Δαμασκό, με την οποία ζητείται από το τοπικό προσωπικό να πάψει να δουλεύει για τους Σέρβους. Τα σερβικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν ότι η επιστολή βρέθηκε πριν από πέντε μέρες, στον προαύλιο χώρο της πρεσβείας, από την πλευρά της κεντρικής εισόδου και ότι φέρει την υπογραφή του «ΙΚ».
Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι «η πρεσβεία βρίσκεται υπό παρακολούθηση και όποιοι Σύριοι υπάλληλοι δεν την εγκαταλείψουν θα δολοφονηθούν». Η πρεσβεία της Σερβίας στη Δαμασκό λειτουργεί με έναν διπλωματικό υπάλληλο (επιτετραμμένο) και πέντε Σύριους που αποτελούν τοπικό προσωπικό. Τον Ιούνη του 2012, οι υπόλοιποι διπλωματικοί υπάλληλοι μετακινήθηκαν στη σερβική πρεσβεία στη Βηρυτό για λόγους ασφαλείας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας ανακοίνωσε ότι «όλες οι πρεσβείες στις κρίσιμες περιοχές - Συρία, Ιράκ, Λιβύη - θα παραμείνουν ανοιχτές και θα συνεχίσουν να λειτουργούν όσο υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να εξυπηρετούν τους πολίτες της Σερβίας που ζουν στις χώρες αυτές».
Ερευνες για Βόσνιους τζιχαντιστές
Πληροφορίες για Βόσνιους που πολεμούν σαν εθελοντές μισθοφόροι στο πλευρό τζιχαντιστών στο εξωτερικό φέρεται πως συγκεντρώνει η αστυνομία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Dnevni Avaz» του Σαράγεβο. Επικαλούμενη πηγές από τη βοσνιακή υπηρεσία πληροφοριών, η εφημερίδα αναφέρει ότι περίπου 150 πολίτες από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη «μάχονται αυτή τη στιγμή στο πλευρά ισλαμιστικών ομάδων στο Ιράκ και τη Συρία». Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περίπου 20 γυναίκες και παιδιά, μέλη των οικογενειών των εθελοντών αυτών, βρίσκονται μαζί τους στην εμπόλεμη ζώνη.
Βάσει του ισχύοντος βοσνιακού νομοθετικού πλαισίου, οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως δέκα χρόνια, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει κάποια καταδίκη μέχρι στιγμής.
Είκοσι πολίτες από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη εκτιμάται πως έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες στη Συρία, ενώ περίπου 50 έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους. Σε έκθεση του Γραφείου της Γενικής Εισαγγελίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, που παρουσιάστηκε στη Βουλή της χώρας τον περασμένο Μάη, αναφέρεται ότι οι άνθρωποι αυτοί, που επιστρέφουν στην πατρίδα τους μετά τη συμμετοχή τους σε ένοπλες συγκρούσεις στο εξωτερικό, συνιστούν «πραγματική απειλή για την εθνική ασφάλεια».
Συλλήψεις υπόπτων ισλαμιστών στην Ολλανδία
Τέλος, η ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε χτες πως συνέλαβε δύο άνδρες ως ύποπτους για τη στρατολόγηση μισθοφόρων, προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό του «ΙΚ» σε Συρία και Ιράκ. Ο ένας συνελήφθη χτες στη Γερμανία και ο άλλος την Τετάρτη στη Χάγη.
Τα ονόματα και άλλα στοιχεία δε δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η ολλανδική αστυνομία έχει συλλάβει τουλάχιστον εννιά άτομα ως ύποπτα για συμμετοχή σε συγκρούσεις χωρών της Μέσης Ανατολής, εκ των οποίων οι πέντε παραμένουν ακόμη υπό κράτηση.