Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014 Αντιλαϊκό «ατού» τα πρωτογενή πλεονάσματα

 

Εφτασαν τα 2 δισ. ευρώ στο πρώτο 8μηνο

Σε ανοδική πορεία συνεχίζουν τα εμφανιζόμενα πρωτογενή πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού, σε μια εξέλιξη που αντανακλά τη διάλυση της γκάμας των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες, καθώς και τη διόγκωση των κάθε είδους αντιλαϊκών φόρων. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα πρωτογενή πλεονάσματα στο οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος του 2014 έφτασαν περίπου τα 2 δισ. ευρώ. Παρά και την «καθυστέρηση» στην είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, η οποία θα πληρωθεί στους επόμενους μήνες, το «πλεόνασμα» στο 8μηνο διαμορφώνεται σε επίπεδο διπλάσιο από το στόχο του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2015 - 2018.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας, ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί «η αναγκαία βάση τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, όσο και για τον εξορθολογισμό πολιτικών που έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες». Πρόκειται ουσιαστικά για την αναμόχλευση του μείγματος των αντιλαϊκών φόρων, που πλέον κρίνονται «αναποτελεσματικοί» ως προς το βαθμό απόδοσης και «εισπραξιμότητας».

Οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για «μείωση» του τάχα «έκτακτου» τέλους της «αλληλεγγύης» για το 2015, για τη χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς και για μερική αποκατάσταση στα μισθολόγια των ενστόλων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζονται μειωμένα σε σχέση με το 2013, εξαιτίας της υποχώρησης των λαϊκών εισοδημάτων και της κατανάλωσης, καθώς και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, οι οποίες απογειώνονται με ρυθμό 1 δισ. ευρώ το μήνα.

Να σημειωθεί ότι τα «προσωρινά στοιχεία» δεν αποδίδουν την εικόνα σε ό,τι αφορά τις πηγές άντλησης των φόρων (μισθωτοί, επιχειρήσεις κ.ά), ούτε και σε ό,τι αφορά τις κρατικές δαπάνες ανά κατηγορία, όπως για τις επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (8μηνο 2014):

-- Το σύνολο των δαπανών (τακτικός προϋπολογισμός) υποχώρησε σε 32,9 δισ. ευρώ, από 34,9 δισ. ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Οι πρωτογενείς δαπάνες (αφορούν σε συντάξεις, μισθούς στο Δημόσιο, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, επιχορηγήσεις προς ασφαλιστικά ταμεία) συμπιέστηκαν περαιτέρω στα 27 δισ. ευρώ (από 28,4 δισ. ευρώ), με νέα μείωση ύψους 1,4 δισ. ή 5%. Τα ποσά που δαπανήθηκαν για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους διαμορφώθηκαν σε 4,8 δισ. ευρώ (από 5,4 δισ. πέρσι).

-- Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού φτάνουν στα 29,2 δισ. ευρώ (από 30,9 δισ.).

-- Το «πρωτογενές πλεόνασμα» καταγράφεται στα 1,95 δισ. ευρώ. Για το 2013 διαμορφώθηκε στο 0,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2014 προβλέπεται η διαμόρφωση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% του ΑΕΠ, το 2015 στο 3% και το 2016 στο 4,5%.