Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Μετακομμουνιστική προσαρμογή

 

Η πρόληψη στον τομέα της Υγείας μπήκε σε δεύτερη μοίρα την περίοδο της «μετακομμουνιστικής προσαρμογής», ανέφερε χτες ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Αγις Τσουρός, μιλώντας στο 13ο Συνέδριο Healthworld, που οργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο με τίτλο: «Eξασφαλίζοντας ένα Μοντέρνο, Βιώσιμο και Προβλέψιμο Σύστημα Υγείας».

«Μετακομμουνιστική προσαρμογή» είναι η εγκαθίδρυση της «ελεύθερης αγοράς» (δηλαδή του καπιταλισμού) εκεί που άλλοτε υπήρχαν δωρεάν κρατικά συστήματα Υγείας με καθολική κάλυψη και - ιδιαίτερα σε πρωτοβάθμιο επίπεδο - παρείχαν επαρκή πρόληψη στον πληθυσμό, όπως σημείωνε ο ΠΟΥ απ' τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Μάλιστα, ο ΠΟΥ από τότε προειδοποιούσε για την έξαρση των παλιών νοσημάτων ως «συνέπεια της κατάρρευσης των κομμουνιστικών καθεστώτων», όπως έλεγε για τις ανατροπές στις τότε σοσιαλιστικές χώρες.

Τώρα η ανθρωπότητα ολόκληρη έρχεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες εκείνων των ανατροπών, που οδήγησαν στην καταστροφή της πρόληψης των ασθενειών. «Η Υγεία είναι πολιτική επιλογή», είπε σε κάποια στιγμή ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ. Μόνο που και αυτή η «πολιτική επιλογή» με τους μοντέρνους προσανατολισμούς προσφέρεται για επενδυτική δραστηριότητα στους επιχειρηματίες και όχι για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.