Τη συγκρότηση της «τρίτης λύσης» στο αστικό πολιτικό σκηνικό επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ με το συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης»
Το γεγονός ότι η όποια «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, ανεξάρτητα από τη μορφή της, θα προβλέπει νέες θυσίες για το λαό επιβεβαίωσε ο Ευ. Βενιζέλος
Συνεχίζονται οι προσπάθειες της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για ανασυγκρότηση της εγχώριας κεντροαριστεράς, ως αξιόπιστης «τρίτης λύσης» διαχείρισης της αστικής εξουσίας, με ταυτόχρονο ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωτερικό του κόμματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε την Κυριακή πανελλήνια συνάντηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνεδρίου της λεγόμενης «Δημοκρατικής Παράταξης» (σχήμα που θα αντικαταστήσει το προηγούμενο εγχείρημα της «Ελιάς»). Τα στελέχη αυτά αναλαμβάνουν την οργάνωση του συνεδρίου και θα μετάσχουν εκ μέρους του κόμματος στην Εθνική Οργανωτική Επιτροπή (ΕΟΕ). Νωρίτερα αναμένεται συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με τις κινήσεις που μετείχαν στην Ελιά.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος, Ευ. Βενιζέλος, απηύθυνε πρόσκληση προς όλες τις κινήσεις του χώρου, ενώ εξηγώντας τη χρησιμότητά του στο σύστημα χαρακτήρισε «εθνική και ηθική υποχρέωση την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης, γιατί πρέπει να υπάρχει η τρίτη λύση, η εθνική στρατηγική, γιατί χωρίς τη δημοκρατική παράταξη η χώρα οδηγήθηκε σε τραγικά αδιέξοδα».
Επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, με αφορμή τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ, τον κατηγόρησε για «ανευθυνότητα και παροχολογία». Με αφορμή, άλλωστε, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ζήτησε «σεβασμό στους θεσμούς» και πρόσθεσε ότι κάποιοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την προεδρική εκλογή ως «όχημα αστάθειας».
Υπερασπίστηκε τις διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ συνεχίζοντας την κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε ότι η «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, ανεξάρτητα από τη μορφή της, θα προβλέπει νέες θυσίες για το λαό: «Τι νομίζουν; Οτι θα πάρουν το "κούρεμα" του χρέους χωρίς όρους;», είπε χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενος στο εσωτερικό του κόμματος, στον Γ. Παπανδρέου, αλλά και σε άλλα στελέχη, όπως τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη, με τον οποίο ο μεταξύ τους καβγάς (ξανα)φούντωσε από την Παρασκευή, ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε για «προσωπικές συναλλαγές», «προσωπικές συμφωνίες», «παρασκήνιο» και «σκοτεινές σχέσεις». Αναφέρθηκε στις προσωπικές επιθέσεις που έχει δεχτεί από το 2007 από το εσωτερικό του κόμματος, «αμφισβητήσεις» και «χυδαιότητες». Προειδοποίησε ότι «τα "φαντάσματα" είναι παρόντα, οι "καλικάντζαροι" της παράταξης χαίρονται και στήνουν χορό κάθε φορά που πάμε να κάνουμε κάτι». Αναφερόμενος δε στην κριτική που δέχεται για τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση με τη ΝΔ, απάντησε: «Το βρίσκω εξωφρενικό. Δε δέχομαι να μου τη βγαίνουν από αριστερά τα παλικαράκια του μνημονίου».
Στη δική του τοποθέτηση ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης άσκησε κριτική στον ΕΝΦΙΑ, υποστήριξε ότι δεν λειτουργούν οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, ότι «το "νέο" εκφράζεται στο ΠΑΣΟΚ με αντιδημοκρατικό τρόπο, χωρίς αποφάσεις από τα όργανα». Ζήτησε, δε, έκτακτο «αναγεννητικό» συνέδριο για την «προγραμματική και οργανωτική ανασυγκρότηση του χώρου». Στον Μιχ. Χρυσοχοΐδη έσπευσαν να απαντήσουν ασκώντας του κριτική και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Νέα παρέμβαση από την πλευρά Παπανδρέου
Στο μεταξύ, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στις διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, παρέμβαση στις συνολικότερες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό επιχείρησε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μέσω σχολίου του στενού του συνεργάτη Γ. Ελενόπουλου, και με αφορμή τα λεγόμενα Σαμαρά (σε συνέντευξή του στη «Real news») και Τσίπρα (στη ΔΕΘ).
Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας την αναφορά Σαμαρά στο περιλάλητο «λεφτά υπάρχουν», ο Γ. Ελενόπουλος υποστηρίζει ότι το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το 2009 ήταν «το πιο μετριοπαθές πρόγραμμα κόμματος εξουσίας» (σε ό,τι αφορά τις πολιτικές παροχών) στην ιστορία της μεταπολίτευσης. Οτι ουδεμία απολύτως σχέση έχει με τα «Ζάππεια 1, 2 και 3», αλλά και τα όσα «εξίσου ανεύθυνα» εξαγγέλλει ο αρχηγός της τωρινής αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κατηγορεί, εξάλλου, τη σημερινή κυβέρνηση ότι δεν έχει «σχέδιο για νέο παραγωγικό πρότυπο. Καμία κουβέντα από κανέναν, ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση, για το πώς θα δημιουργήσουμε, υγιώς, νέο πλούτο».