Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ Αντιπαράθεση από τη σκοπιά του τι συμφέρει το κεφάλαιο

 

Τα ψίχουλα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας που τάζουν συγκυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ θα εξανεμίζονται στη στιγμή στο πλαίσιο της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής τους

 

Φουντώνει μέρα με τη μέρα η αποπροσανατολιστική για το λαό αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ, που πυροδοτήθηκε από τις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. «Ακρατη παροχολογία» βαφτίζει η κυβέρνηση τα ψίχουλα που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, που, κι αν ακόμα δοθούν, θα αποτελέσουν «φτερό στον άνεμο» της αντιλαϊκής θύελλας που μαίνεται εντός του πλαισίου που οριοθετείται αυστηρά από τις ανάγκες του κεφαλαίου και τη στρατηγική της ΕΕ. Να αποδείξει την προσήλωσή του στο πλαίσιο αυτό πασχίζει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, διαβεβαιώνοντας ότι όχι μόνο δεν το αμφισβητεί, αλλά όσα εξήγγειλε αποσκοπούν και στην ενίσχυσή του.

Χτες, η διελκυστίνδα μεταξύ κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ, που στην πραγματικότητα αφορά το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που είναι ικανό να στηρίξει την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και τους κλάδους που θα ωφεληθούν, τροφοδοτήθηκε με μακροσκελή δήλωση του Ευ. Τσακαλώτου, υπεύθυνου της Επιτροπής Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ. Σ' αυτήν, υπερασπίζεται την αλλαγή μείγματος και την ενίσχυση της ζήτησης, ως το κίνητρο που θα ωθήσει επιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις, προσδοκώντας σε αύξηση του τζίρου.

«Βεβαίως οι επενδύσεις είναι χαμηλές, αλλά θα έρθουν ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης. Και δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη όταν ακολουθείς πολιτικές λιτότητας, όταν πρέπει να επιτυγχάνεις τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα - που αφαιρούν πόρους από την οικονομία - και όταν προσπαθείς να μειώσεις την κατανάλωση του ιδιωτικού τομέα», αναφέρει ο Ευ. Τσακαλώτος, προσπερνώντας ωστόσο τη ρητή τοποθέτηση της ηγεσίας του κόμματός του υπέρ των «ματωμένων» πλεονασμάτων και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Μόλις προχτές ο Γ. Δραγασάκης δήλωσε ότι «όλες οι προτάσεις γίνονται υπό τις συνθήκες ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Δεν επιστρέφουμε στα ελλείμματα...».

Παραδίδοντας μαθήματα διαχείρισης της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου, ο Ευ. Τσακαλώτος συστήνει στην κυβέρνηση να μην προσπαθεί να αυξήσει τις αποταμιεύσεις της, αλλά αντίθετα να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, προσθέτοντας: «Η αύξηση αυτή δε χρειάζεται να είναι μόνιμη (...) Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται (...) Πρέπει να επανεκκινήσουμε την οικονομία έτσι ώστε οι πολίτες να αισθάνονται μια ελπίδα για ανάκαμψη (...) πρέπει να απομακρυνθεί ο φόβος, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των επενδύσεων».

Επιπλέον, αφού πρώτα σημειώνει ότι «τουλάχιστον έγινε ξεκάθαρο ότι το μόνο ενδιαφέρον που δείχνει το υπουργείο είναι για την εξωτερική ζήτηση», σπεύδει να επισημάνει ότι πρόκειται για «κάτι δύσκολο στις τωρινές συνθήκες που η Ευρωζώνη ξαναμπαίνει σε ύφεση», άρα η ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης είναι μονόδρομος.

Προβάλλει ως ικανότερος στη στράτευση του λαού κάτω από ξένους στόχους

Στρέφοντας το βλέμμα στην αστική τάξη, ο Ευ. Τσακαλώτος διατείνεται πως η μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση βρίσκεται στην προσπάθεια που είναι διατεθειμένος να καταβάλει για να πείσει το λαό να συστρατευτεί υπέρ των στόχων των μονοπωλίων. «Αυτή η επίθεση στους μισθούς δείχνει όμως και τη μεγάλη διαφορά της προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με εκείνη της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση περιμένει τα πάντα από την αγορά. Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κάλεσε σε συστράτευση όλους τους πολίτες και όλους τους φορείς της χώρας. Εχοντας επίγνωση για το βάθος της ύφεσης και της ανθρωπιστικής κρίσης, κατανοούμε ότι και ο ιδιωτικός και ο δημόσιος και ο κοινωνικός τομέας πρέπει να κινητοποιηθούν για να αντιστρέψουμε αυτήν την κατάσταση», δηλώνει.

Σε ό,τι αφορά την κοστολόγηση του προγράμματος, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να παρεκτραπούν τα δημόσια οικονομικά, ομολογώντας ότι με το σταγονόμετρο και μόνο για την ακραία φτώχεια θα παρθούν ορισμένα μέτρα, πράγμα αναμενόμενο με όποια κυβέρνηση. Αλλά και πως δεν πρόκειται να βάλουν χέρι στο κεφάλαιο: «Οταν αυθαίρετα προσπαθούν να εντοπίσουν τις πηγές χρηματοδότησης των μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ, μιλούν για φορολόγηση των επενδύσεων. Εξ όσων γνωρίζουμε, φορολογία επιβάλλεται στα κέρδη, όχι στις επενδύσεις».

Και σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα δάνεια», επιβεβαιώνει ότι γνώμονας των ρυθμίσεων που εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας είναι η «υγεία» των χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Γι' αυτό άλλωστε οι προτάσεις τους όχι μόνο δε συνιστούν ανακούφιση των καταχρεωμένων νοικοκυριών, αλλά επιδιώκουν να οδηγήσουν ξανά στα γκισέ των τραπεζών τις λαϊκές οικογένειες που σήμερα αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. «Εμείς αντιτείνουμε ότι η εφαρμογή του προγράμματός μας, που προβλέπει τη διαγραφή μόνο των δανείων που πραγματικά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, θα δώσει μια ώθηση μαζί με όλα τα άλλα μέτρα που προτείνουμε στην ανάπτυξη, με αποτέλεσμα το κόστος της διαχείρισης των κόκκινων δανείων να είναι πολύ μικρότερο, αφού σημαντικό μέρος των δανειοληπτών θα μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους (...) Αφού κανένας δεν αμφισβητεί ότι τα κόκκινα δάνεια είναι ο βασικός παράγοντας που τροφοδοτεί την αστάθεια του τραπεζικού συστήματος, γιατί να μη χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια του ΤΧΣ για τη λύση του προβλήματος; Γιατί δε θα ήταν καλή ιδέα, όπως πιστεύουν και πολλοί συστημικοί παράγοντες, να μετατραπεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε Αναπτυξιακή Τράπεζα;» αναφέρει χαρακτηριστικά.