Το κράτος μειώνει τη φαρμακευτική δαπάνη και οι πολυεθνικές απειλούν με απολύσεις και απόσυρση σκευασμάτων
Τη μείωση των επιστροφών (τα λεγόμενα «clowbacks» και «rebates») προς τον ΕΟΠΥΥ, για να «γίνουν επενδύσεις που θα φέρουν την ανάπτυξη», αλλά και για να «διατηρήσουν την κερδοφορία», όπως ομολόγησαν οι ίδιοι οι ομιλητές, ζήτησε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), που εκπροσωπεί τις πολυεθνικές του φαρμάκου στη χώρα μας.
Τα rebates και τα clowbacks είναι τα ποσά απ' την υπέρβαση του κονδυλίου που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη (ΔΦΔ), που κατά βάση καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια φαρμάκων απ' τα ιδιωτικά φαρμακεία. Για το 2012, η συνολική ΔΦΔ ήταν 3,078 δισ. ευρώ και η φαρμακοβιομηχανία επέστρεψε 198 εκατ. ευρώ (στα 3,078 δισ. δεν περιλαμβάνονται οι επιστροφές απ' τους φαρμακοποιούς). Το 2013, η συνολική ΔΦΔ ήταν 2,731 δισ. ευρώ και η επιστροφή της φαρμακοβιομηχανίας 362 εκατ. ευρώ ενώ το 2014 η συνολική ΔΦΔ - χωρίς τις επιστροφές των φαρμακοποιών - υπολογίζεται σε 2,585 δισ. ευρώ με τη φαρμακοβιομηχανία να είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει 585 εκατ. ευρώ.
Οι φαρμακοβιομήχανοι ζητούν να διαμορφωθεί η συνολική ΔΦΔ σε 2,3 δισ. ευρώ για το 2014, ώστε το clowback να μην ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ και απ' το 2015 να μην «υπερβαίνει το 2% του στόχου», δηλαδή της συνολικής ΔΦΔ.
Σε διαφορετική περίπτωση, απείλησαν να αποσύρουν φάρμακα, που δεν τους εξασφαλίζουν την απαραίτητη κερδοφορία, ή να αποσύρουν τις μονάδες τους απ' τη χώρα. Ηδη, όπως είπαν - χωρίς να αναφέρουν συγκεκριμένο αριθμό παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων - αποσύρθηκαν δεκάδες φάρμακα απ' την αγορά. «Κάθε βιομηχανία αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο την κατάσταση», επισημάνθηκε κάποια στιγμή, για να αναφερθεί ότι «ένα μέτρο» για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι και οι απολύσεις, που στη φαρμακοβιομηχανία έφτασαν στο 35% του προσωπικού που απασχολούσε το προηγούμενο διάστημα.
Οπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, οι άρρωστοι πληρώνουν μεσοσταθμικές συμμετοχές στο φάρμακο που για το πρώτο εξάμηνο του 2014 φτάνουν στο 24%, όταν το 2009 ήταν 9%. Οι συμμετοχές αυτές υπολογίζονται επί της συνολικής ΔΦΔ - πριν δηλαδή τις επιστροφές - με αποτέλεσμα τα ποσά να είναι απαγορευτικά για την προμήθεια των φαρμάκων. Χρόνιοι πάσχοντες, όπως οι καρδιοπαθείς, αναφέρθηκε στη συνέντευξη, αραιώνουν τη φαρμακευτική αγωγή γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους. Ειπώθηκε ακόμα ότι η μέση κατά κεφαλήν ΔΦΔ στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 183 ευρώ, όταν η αντίστοιχη δαπάνη στην Ευρώπη των 28 είναι 285 ευρώ.
Στην κλίνη του Προκρούστη μπήκαν οι συνολικές Δημόσιες Δαπάνες Υγείας (ΔΔΥ), σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ίδια συνέντευξη. Οι συνολικές ΔΔΥ θα πέσουν κάτω από 4,5% του ΑΕΠ το 2014 (7% ο μέσος όρος στην ΕΕ των 28). Συγκεκριμένα, για το 2014 έχουν προϋπολογιστεί 535 εκατ. ευρώ, από 1,25 δισ. ευρώ το 2009. Πρόκειται δηλαδή για μια μείωση 57,2% με αποτέλεσμα και να παρατηρούνται ελλείψεις φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία και να δημιουργούνται νέα χρέη προς τις φαρμακοβιομηχανίες.