Με ΔΝΤ ή χωρίς, τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ επιβάλλουν τη συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης
Σειρά από κάλπικα διλήμματα αναπτύσσονται τις τελευταίες μέρες γύρω από την ένταξη της Ελλάδας σε κάποια από τις γραμμές κρατικής χρηματοδότησης που διαθέτουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΕΕ και ΔΝΤ). Στο επίκεντρο της διαδικασίας βρίσκεται η ενδοαστική διαπάλη σχετικά με την κατάλληλη συγκυρία για το πέρασμα στη λεγόμενη «μετά το μνημόνιο εποχή», τη διέξοδο στις διεθνείς χρηματαγορές, μέσω των οποίων οι ελληνικές κυβερνήσεις θα καταφέρουν και πάλι να αντλούν την απαιτούμενη ρευστότητα για το κεφάλαιο, με όρους ανταγωνιστικούς και συγκρίσιμους με αυτούς των άλλων κρατών της Ευρωζώνης. Μπόλικος αντιλαϊκός κουρνιαχτός ξεσηκώνεται και γύρω από τους όρους της «εποπτείας» που προϋποθέτει η καθεμιά από τις διαθέσιμες γραμμές χρηματοδότησης (του ΔΝΤ και της ΕΕ), το κατά πόσο, σε αυτή θα φάση, θα βόλευε η ένταξη στην «προληπτική γραμμή ρευστότητας» που διαθέτει και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), λύση την οποία προτείνει η πλευρά της Κομισιόν και φαίνεται να «καλοβλέπει» η συγκυβέρνηση.
Ταυτόχρονα, όλες οι προτεινόμενες λύσεις αφορούν τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων, εν μέσω των οποίων εξελίσσεται και η ενδοαστική διαπάλη στους κόλπους της ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση, μοναδικό δεδομένο είναι η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, των αντεργατικών «πακέτων φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων». Στην προώθηση και την εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων συμπλέουν όλες οι μερίδες του κεφαλαίου και όλες οι διακρατικές του ενώσεις, ακριβώς γιατί αποτελούν προϋπόθεση για τη θωράκιση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων.
Εξίσου αντιλαϊκή και η «επόμενη μέρα» στήριξης του κεφαλαίου
«Εχει εξηγηθεί από την πλευρά της Ελλάδας ότι δεν χρειαζόμαστε νέο μνημόνιο. Οπως αποτελεί και στοιχείο των διαπραγματεύσεων μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης, που θα προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές. Και μάλιστα σε μια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια κάμψης», δήλωσε χτες από το Μιλάνο ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής Ασίας - Ευρώπης. Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «υπάρχει συμφωνία για την επόμενη μέρα και προχωρεί μια σοβαρή συζήτηση με τους εταίρους και τους δανειστές μας για την πρώτη μεταβατική φάση».
Απόλυτα χαρακτηριστική για το εξίσου αντιλαϊκό περιεχόμενο της «επόμενης μέρας» στήριξης του κεφαλαίου είναι η δήλωση που έγινε προχτές από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Γ. Κατάινεν: «Θα υποστηρίξουμε την Ελλάδα όσον αφορά την καθησύχαση των δανειστών και των χρηματοπιστωτικών αγορών για την ισχυρή δέσμευση όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρού και επαρκούς δημοσιονομικού αποθέματος (σ.σ. ο όρος που χρησιμοποιήθηκε ήταν "capital buffer")».
«Η Γερμανία ταυτίζεται με την πρόθεση της Ευρωζώνης να στηρίξει την Ελλάδα έως ότου η χώρα επιστρέψει στις χρηματαγορές», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μ. Κοτέ. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι «η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου και η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων».
Πακέτο ενισχύσεων και «φορολογικά κίνητρα» διεκδικεί ο ΣΕΒ
Μερίδιο από τις διακρατικές ενισχύσεις του συνολικού πακέτου ύψους 300 δισ. ευρώ, για τις επενδύσεις στην ΕΕ (πακέτο Γιούνκερ) διεκδικεί για λογαριασμό των ελληνικών βιομηχανικών ομίλων η διοίκηση του ΣΕΒ, η οποία μετείχε στο «επιχειρηματικό φόρουμ Ευρώπης - Ασίας», στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Ασίας.
Στόχος τους η απόσπαση κεφαλαίων, που θα ενισχύσουν την «καινοτομία και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας» και με έμφαση σε κλάδους, όπως η Ενέργεια, το περιβάλλον, οι μεταφορές, η πληροφορική και οι επικοινωνίες, τα νέα υλικά, τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Ως «κρίσιμους παράγοντες για την υλοποίηση του πακέτου Γιούνκερ» θεωρούν την προώθηση φορολογικών κινήτρων, την ευρύτερη χρήση εργαλείων για τις επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις, κ.ά.
Οι τραπεζίτες
Στο μεταξύ, την αναστολή του κανόνα για τα κρατικά χρέη στην ΕΕ βάζει στο τραπέζι ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσ. Ντάλαρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ η Γερμανία θα πρέπει να συνεχίσει τη διαδικασία δημοσιονομικής τόνωσης.
Από την πλευρά του ο «οίκος αξιολόγησης» «Moody's» σχολιάζει σε ανάλυσή του ότι η πρόωρη έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης αυξάνει το «ρίσκο χρηματοδότησης», δεδομένων των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών για το επόμενο έτος. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον οίκο, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο ρυθμός των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων «πιθανότατα θα επιβραδυνόταν».
Επίσης, οι 4 ελληνικές «συστημικές» τράπεζες ανακοίνωσαν τη σύγκληση έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων των μετόχων τους, προκειμένου να αποφασίσουν για την ένταξή τους στις διατάξεις για τον «αναβαλλόμενο φόρο».
Τέλος, στον απόηχο των δηλώσεων χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας από την πλευρά της ΕΕ, τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν χτες στο 8,2% (από 9% προχτές), ενώ οι τιμές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ανέκαμψαν κατά 7,6%, μετά την κατρακύλα μεγέθους 13,5% των τριών προηγούμενων ημερών.