Επικαλείται τις μαρτυρίες των «διεθνών επενδυτικών οίκων»...
Προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση ότι η καπιταλιστική οικονομία δεν πρόκειται να πάρει τα πάνω της αν δεν υπάρξει αλλαγή στο μείγμα της αντιλαϊκής διαχείρισης, απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου αφήνουν ανοιχτό παράθυρο στη «συναίνεση», υπό όρους που σχετίζονται με μέτρα στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
«Ο πρωθυπουργός βρέθηκε να προσπαθεί να συμβιβάσει πράγματα ασυμβίβαστα (...) Από τη μια υποσχέθηκε συνέχιση τεράστιων πλεονασμάτων και από την άλλη ραγδαία μεγέθυνση και φοροελαφρύνσεις (...) Από τη μια δεσμεύτηκε στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους και από την άλλη αρνείται επιπρόσθετη χρηματοδότηση και ευελπιστεί σε απρόσκοπτη φθηνή χρηματοδότηση από τις αγορές. Είναι προφανές (...) ότι όλα αυτά μαζί δεν μπορούν να επιτευχθούν», αναφέρει σε non paper που διένειμε χτες, θέτοντας σε αμφισβήτηση όχι τους αντιλαϊκούς στόχους αλλά το μείγμα για την επίτευξή τους.
Σπεύδει δε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν επιχαίρει για ό,τι συμβαίνει τις τελευταίες μέρες», προσθέτοντας όμως ότι όλα αυτά υποδεικνύουν την ανάγκη αλλαγής μείγματος, που ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί τάχα να το επιβάλει. Για το λόγο αυτό διαφωνεί ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αποτελούν και «μηνύματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα, επικαλείται «ρήγματα στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή», που αφήνουν βέβαια ανέπαφη την ενιαία αντιλαϊκή επίθεση.
Κατηγορεί επιπλέον την κυβέρνηση ότι η κινδυνολογία της για το ενδεχόμενο ανάληψης της διακυβέρνησης απ' τον ίδιο «στο εξωτερικό διαβάζεται επιγραμματικά ως δηλώσεις ανώτερων στελεχών που αναφέρονται - στα σοβαρά - στο ενδεχόμενο τραπεζικής κατάρρευσης».
«Οι αγορές απάντησαν στην κυβέρνηση», υποστηρίζει, και προσθέτει ότι «η αρνητική πορεία των δεικτών ξεκίνησε με την επιμονή των διαρροών του σχεδίου του "τέλους του μνημονίου" από το Μαξίμου».
Ανακοίνωση, όμως, εξέδωσε και το Τμήμα Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία πασχίζει να πείσει ότι η άνοδος των σπρεντς και η πτώση στο χρηματιστήριο δεν οφείλονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας επικαλείται«διεθνείς επενδυτικούς οίκους», οι οποίοι αν και γνωρίζουν το δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ «επισημαίνουν ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας σε περίπτωση πρόωρων εκλογών»!
Καταλήγοντας δίνει διαβεβαιώσεις στο ντόπιο κεφάλαιο ότι «μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας για την Ελλάδα και την Ευρώπη, καταργώντας τα μνημόνια και αλλάζοντας την οικονομική πολιτική (...) στο πλαίσιο ενός συνολικού ευρωπαϊκού σχεδίου για την αντιμετώπιση του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους και τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης».
Επαρχιώτες και κοσμοπολίτες...
Στο μεταξύ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτσης, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Αθήνα 9,84», συγκατένευσε ότι η προσπάθεια «αποδέσμευσης» από ένα μείγμα διαχείρισης που στερεί πόρους απ' το κεφάλαιο θα έπρεπε να αποτελεί πεδίο συναίνεσης. «Βεβαίως, συμφωνώ. Αν θυμάστε, στην τριήμερη συζήτηση επί του θέματος είχε μιλήσει αναλυτικά ο Π. Λαφαζάνης, ο οποίος είχε πει ακριβώς ότι θα έπρεπε να υπάρχει - και υπάρχει - έδαφος συνεννόησης, πάνω σε μία σαφή γραμμή, όμως, η οποία προϋποθέτει την απομείωση, το "κούρεμα" κ.λπ. του χρέους...», ανέφερε.
Στην ερώτηση πώς θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ άρνηση των δανειστών να «κουρέψουν» το χρέος της Ελλάδας, απάντησε: «Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και θα προσπαθούμε να μαζεύουμε όσο περισσότερα όπλα και επιχειρήματα υπάρχουν και, κυρίως, να διαμορφώνουμε έναν συσχετισμό σε κλίμακα Ευρώπης - έναντι του επαρχιωτισμού της σημερινής κυβέρνησης - για να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται τώρα στην Ευρώπη»...