Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Αγωνία για βάθεμα της κρίσης και Ενέργεια, εν μέσω παζαριών για νέο μείγμα διαχείρισης

 

Από την «Τριμερή Κοινωνική Συνάντηση» των αξιωματούχων της λυκοσυμμαχίας με τις εργοδοτικές οργανώσεις της ΕΕ και τους εργατοπατέρες της ETUC

Με έντονη την ανησυχία κυβερνήσεων και αξιωματούχων της ΕΕ για το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης και έγνοια το πώς θα διασφαλίσουν τον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό των ευρωενωσιακών μονοπωλίων με φτηνό καύσιμο, συνεδριάζει από χτες στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ).

Η Σύνοδος, που ολοκληρώνεται σήμερα, γίνεται στον απόηχο των προσπαθειών των ισχυρότερων κρατών, κύρια Γερμανίας και Γαλλίας, να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό για επιμερισμό ζημιών και κερδών, σε συμφωνία στο μείγμα της αντιλαϊκής διαχείρισης για την επόμενη φάση, που θα εμπεριέχει τόσο την τόνωση των επενδύσεων με νέα κονδύλια στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, όσο και τη συνέχιση με αμείωτη ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Ενδεικτικά ως προς τα παραπάνω είναι τα όσα ειπώθηκαν χτες το πρωί, στη λεγόμενη Τριμερή Κοινωνική Σύνοδο που προηγήθηκε του ΕΣ, και όπου μετέχουν υψηλόβαθμοι παράγοντες της ΕΕ, η Ενωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων «BUSINESSEUROPE», το Ευρωπαϊκό Κέντρο Εργοδοτών και Επιχειρήσεων που παρέχουν δημόσιες υπηρεσίες (CEEP), η Ευρωπαϊκή Ενωση Βιοτεχνικών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (UEAPME) και οι εργατοπατέρες της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC).

Θέμα της Τριμερούς ήταν η «Τόνωση των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας». Στις δηλώσεις του με το πέρας της, ο συμμετέχων, πρόεδρος του ΕΣ, Χ. Β. Ρομπάι εμφανίστηκε ανήσυχος από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους: «Κινδυνεύουμε να χάσουμε μια γενιά. Χωρίς ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, η αυριανή θέση της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά, σηματοδοτώντας το πώς οι καπιταλιστές αντιλαμβάνονται τη ζωντανή εργασία ως πηγή πλούτου που τον καρπώνονται οι ίδιοι. Από αυτήν την άποψη, τους απασχολεί το μεγάλο ποσοστό αναξιοποίητου εργατικού δυναμικού στην ήπειρο.

Νέα μέτρα, πρόσθετα κονδύλια υπέρ του κεφαλαίου

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρομπάι επανέλαβε χιλιοειπωμένες θέσεις στα κορυφαία όργανα της ΕΕ, για «μείωση των φόρων στην εργασία» (μείωση των εργοδοτικών εισφορών) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ασφαλιστικά ταμεία και συντάξεις και για μεγαλύτερη «ευελιξία»στην «αγορά» εργασίας (αύξηση των ελαστικών μορφών εργασίας, απελευθέρωση απολύσεων κλπ).

Παραπέρα, σκιαγραφόντας τις ανησυχίες τους για το διαφαινόμενο βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης και καθώς αντικείμενο της Συνόδου είναι και η «οικονομική κατάσταση στην ΕΕ», είπε: «Είμαστε κοντά σε μια πρωτοφανή στασιμότητα του ονομαστικού ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ. Αυτό είναι ένα συλλογικό πρόβλημα, το οποίο απαιτεί την ανάληψη δράσης από όλους. Ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός σε ένα πλαίσιο συνολικά υψηλού ιδιωτικού και δημόσιου χρέος εμποδίζει την ανάπτυξη για διάφορους λόγους. Αυξάνει τα επιτόκια και το βάρος του χρέους, δεδομένου ότι η πραγματική αξία του χρέους ανεβαίνει. Επίσης, καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας των τιμών για τις χώρες που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η οικονομική ανάπτυξη αναστέλλεται επίσης από την έλλειψη εσωτερικής ζήτησης, την έλλειψη πιστώσεων σε ορισμένα κράτη - μέλη της ΕΕ, την ασθενέστερη ανάπτυξη στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες και την αβεβαιότητα που συνδέεται με γεωπολιτικούς κινδύνους, όπως το Ιράκ, τη Συρία, την Ουκρανία και τις κυρώσεις στη Ρωσία».

Πρόσθεσε: «Τις τελευταίες εβδομάδες, τα οικονομικά στοιχεία έχουν επιβεβαιώσει ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι αδύναμη και ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Τα περισσότερα κράτη - μέλη πάσχουν από υψηλό χρέος του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η στήριξη της ανάκαμψης απαιτεί την ανάληψη δράσης τόσο για την προσφορά όσο και για τη ζήτηση. Φυσικά θα πρέπει να εντείνουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αυξηθεί η παραγωγικότητα (αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων) και η δυναμική της ανάπτυξης (τα κέρδη των μονοπωλίων). Σε επίπεδο ΕΕ, θα πρέπει να αναπτύξουμε παραπέρα μια ενεργειακή ένωση, μια ενιαία ψηφιακή αγορά και την καινοτομία, μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ (νέες επιδοτήσεις στα μονοπώλια των αντίστοιχων κλάδων)».

Ετσι, από τη μια μιλούν για τόνωση στη ζήτηση ως μοχλό ανάπτυξης και από την άλλη για αναδιαρθρώσεις, ως μοχλό ανάπτυξης όταν αυτές μειώνουν την τιμή της εργατικής δύναμης. Η δε παραγωγικότητα της εργασίας αυξάνει την παραγωγή εμπορευμάτων στη μονάδα του χρόνου, άρα επιδρά στην αύξηση τς ανεργίας, γιατί αυξάνεται η παραγωγή με λιγότερους εργαζόμενους. Αλυτες αντιφάσεις στον καπιταλισμό. Επίσης, η κρίση δεν οφείλεται στη μείωση της ζήτησης, αλλά στην αναρχία της παραγωγής που είναι κοινωνική, ενώ τα αποτελέσματά της τα καρπώνονται οι καπιταλιστές. Ομως, το πρόβλημά τους για έξοδο από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου δεν είναι τόσο η τόνωση της ζήτησης, όσο οι επενδύσεις που για να γίνουν χρειάζονται παραπέρα καταστροφή κεφαλαίου και κρατική χρηματοδότηση.

Παραπέρα ξεζούμισμα του λαού

Αλλωστε, ο Ρομπάι υπογράμμισε ότι ως ΕΕ «πρέπει να αυξήσουμε τις επενδύσεις», που όπως είπε, «μειώθηκαν σημαντικά στη ζώνη του ευρώ κατά την έναρξη της κρίσης». Κάλεσε δε τα κράτη - μέλη να καλύψουν αυτό το «χάσμα», χωρίς ταυτόχρονα «να υπονομεύσουν τα δημόσια οικονομικά τους», όπερ σημαίνει συνέχιση των αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων για τα λαϊκά στρώματα.

Τάχθηκε υπέρ των οικονομικών ενισχύσεων στους τομείς των Μεταφορών, της Ενέργειας και των ψηφιακών δικτύων και εμφανίστηκε σύμφωνος με το σχέδιο του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, να εκταμιευτούν 300 δισ. ευρώ για τέτοιες επιδοτήσεις τα επόμενα τρία χρόνια.

Υπέρ του «πακέτου Γιούνκερ» τάχθηκε, προσερχόμενη στο ΕΣ, και η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ, ζητώντας ωστόσο συνέχιση των μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ ζήτησε ανοχή στα ελλείμματα του προϋπολογισμού της χώρας του, επιμένοντας για τήρηση του διαβόητου «Συμφώνου Σταθερότητας» με μια κάποια ...«ευελιξία».

Σημειωτέον, ειδική σχετική συζήτηση για την οικονομική κατάσταση στην ΕΕ και την ανεργία θα γίνει στο ΕΣ, σήμερα Παρασκευή. Επιπλέον, το μεσημέρι γίνεται η «Euro Summit», ξεχωριστή Σύνοδος των ηγετών των κυβερνήσεων από τα κράτη που μετέχουν στη ζώνη του ευρώ.

Αναφερόμενος, εξάλλου, ο Ρομπάι στη συζήτηση στο ΕΣ για το Κλίμα και την Ενέργεια, στο σχέδιό τους να καταλήξουν σε μια συγκεκριμένη στρατηγική με ορίζοντα το 2030 (η σχετική απόφαση αναμενόταν να ληφθεί αργά χτες το βράδυ), επανέλαβε τους στόχους της ΕΕ για αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ (η ΕΕ πάσχει από έλλειψη δικών της ενεργειακών πόρων, γεγονός που τη φέρνει σε μειονεκτική θέση συγκριτικά με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα στο μεταξύ τους ανταγωνισμό), τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την αύξηση των ενεργειακών διασυνδέσεων. Ολα αυτά με άξονα τη διασφάλιση του απρόσκοπτου ανεφοδιασμού με φτηνό καύσιμο για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια.

Διαβεβαιώσεις Σαμαρά

Σημειωτέον, φτάνοντας χτες το πρωί στις Βρυξέλλες, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έσπευσε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ, με τον οποίο συζήτησαν την πορεία του ελληνικού προγράμματος «δημοσιονομικής προσαρμογής» και τα βήματα εξόδου από τα ισχύοντα προγράμματα «στήριξης».

Προσερχόμενος, εξάλλου, στο ΕΣ, ο Σαμαράς δήλωσε: «Διαπραγματευόμαστε στενά με τους δανειστές μας, την επόμενη μέρα, μετά το τέλος του προγράμματος, τη συνετή έξοδο στην ομαλότητα», μην αφήνοντας αμφιβολίες για συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής στο πλαίσιο των μνημονίων διαρκείας που ισχύουν παντού στην ΕΕ.

Αλλωστε, κατά πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση προχωρά με τους εταίρους τα παζάρια για τη λεγόμενη «προληπτική γραμμή στήριξης», προκειμένου να βγει η χώρα για δανεισμό στις «αγορές». Ενα ταμείο χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπου κάποιο «τεχνικό» ρόλο θα έχει και το ΔΝΤ.

Αυτή η ταμειακή ...εφεδρεία θα έχει διάρκεια ένα έτος, στη διάρκεια του οποίου θα γίνουν δυο εξαμηνιαίες αξιολογήσεις, με βάση τις οποίες, δυνατότητα δανειοδότησης για τη χώρα θα υφίσταται μόνο αν δε σημειωθεί παραγωγή νέων ελλειμμάτων, αν διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και αν συνεχιστούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

“Ριζοσπάστης”