Τουρκικά άρματα μάχης σε ετοιμότητα στα σύνορα για να επέμβουν στη Συρία
ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Κλιμακώνονται οι μάχες στην τουρκο-συριακή μεθόριο, ενώ η επικείμενη, όπως φαίνεται, κατάληψη της βόρειας συριακής κουρδικής πόλης Κομπανί από τους «τζιχαντιστές» του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») χρησιμοποιείται από την Τουρκία ως επιπρόσθετος μοχλός πίεσης, ώστε να αποσπάσει από τους άλλους συμμάχους της ανταλλάγματα στην ιμπεριαλιστική επέμβαση που από κοινού υποδαύλισαν στη Συρία, με την ενίσχυση των διαφόρων εγκληματιών σκοταδιστών για να ανατραπεί η συριακή κυβέρνηση. Στοιχείο του παζαριού είναι και η χρησιμοποίηση της στρατιωτικής βάσης του Ιντσιρλίκ και του εδάφους της Τουρκίας από τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προετοιμάζει συστηματικά το έδαφος για την προετοιμαζόμενη χερσαία επέμβαση στη Συρία και προέβλεψε χτες την κατάληψη του Κομπανί από τους «τζιχαντιστές» του «ΙΚ», διαπιστώνοντας την ίδια στιγμή πως είναι ανεπαρκείς οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί. Αντιπρότεινε, έτσι, για μία ακόμη φορά, τη «μεγαλύτερη συνεργασία» με εκείνο το τμήμα της συριακής «αντιπολίτευσης» που πολεμά και τους μισθοφόρους του «ΙΚ» και την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ.
«Το να ρίχνεις βόμβες από τον ουρανό δεν πρόκειται να βάλει τέλος στον τρόμο. Ο τρόμος δεν θα σταματήσει με αεροπορικά πλήγματα και όσο δεν συνεργαζόμαστε με προοπτική μια χερσαία επιχείρηση», σημείωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε Σύρους πρόσφυγες στη διάρκεια επίσκεψής του σε καταυλισμό του Γκαζιαντέπ στη νότια Τουρκία. «Μήνες έχουν περάσει και δεν έχουμε επιτύχει κανένα αποτέλεσμα. Το Κομπανί είναι έτοιμο να πέσει», πρόσθεσε με νόημα και «υπενθύμισε» τα «τρία πράγματα» που έχει προτείνει στους συμμάχους του: Δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, δημιουργία παράλληλης χερσαίας «νεκρής ζώνης» στην περιοχή, εκπαίδευση και εξοπλισμός της «μετριοπαθούς» αντιπολίτευσης σε Συρία και Ιράκ.
Βέβαια, την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει τις συναλλαγές με τους «τζιχαντιστές», όπως φάνηκε από την προ εβδομάδων απελευθέρωση των 49 Τούρκων που κρατούνταν όμηροι στο τουρκικό προξενείο της Μοσούλης στο Ιράκ και που κατέστη δυνατή με την ανταλλαγή 180 «τζιχαντιστών», ανάμεσά τους τρεις Γάλλοι, δύο Σουηδοί, ένας Ελβετός, ένας Βέλγος και ένας από την ΠΓΔΜ.
Κατά τ' άλλα η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ως βασική αιτία για την εξαπόλυση επιχειρήσεων εναντίον του «ΙΚ» μόνο μία επίθεση στον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ (παππούς του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) που βρίσκεται σε συριακό έδαφος, φρουρείται από Τούρκους στρατιώτες καθώς θεωρείται «τουρκικός», σύμφωνα με τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης (1921) μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας.
Σε μία προσπάθεια προώθησης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή, με πρόσχημα την αποτροπή κατάληψης του Κομπανί από τους «τζιχαντιστές», ο νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Σουηδός διπλωμάτης Στάφαν ντε Μιστούρα, απηύθυνε έκκληση για «επείγουσα διεθνή απάντηση» στην επίθεση του «ΙΚ» στο Κομπανί, σημειώνοντας ότι η «διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να υπομείνει την κατάληψη ακόμη μίας πόλης από τους εξτρεμιστές».
Ο Ντε Μιστούρα εξέδωσε μάλιστα ανακοίνωση για την ανάληψη «συγκεκριμένης δράσης», καταλήγοντας ότι εάν δεν «σωθεί» το Κομπανί «τότε θα μετανιώσει ο κόσμος και όλοι μας».
Ενας νεκρός σε διαδήλωση Κούρδων
Η συνεχής αύξηση του κύματος προσφύγων χιλιάδων Κούρδων από το Κομπανί, που ξεπερνούν πλέον τις 180.000, είναι αποτέλεσμα της δραματικής έντασης των σφοδρότατων συγκρούσεων στην περιοχή. Αυτό, σε συνδυασμό με την παρουσία ισχυρών δυνάμεων του τουρκικού στρατού, που γίνεται ορατή από τα πάνω από 20 άρματα μάχης και πλήθος τεθωρακισμένων οχημάτων, δημιουργεί σκηνικό επέμβασης προ των πυλών.
Το θερμόμετρο της έντασης ανεβαίνει και από την παράλληλη παρουσία ισχυρών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας που κυνηγά, κάθε τόσο, με κανόνια νερού και δακρυγόνα τους εκατοντάδες Κούρδους διαδηλωτές-πρόσφυγες από τη Συρία, που παρακολουθούν ανήμποροι τις μάχες από την τουρκική μεθόριο, ζητώντας ακόμη και την επέμβαση της Αγκυρας (!) για να «σώσει» τάχα το Κομπανί από τους «τζιχαντιστές».
Τούρκοι αστυνομικοί επιχειρώντας χτες να διαλύσουν μία τέτοια συγκέντρωση διαμαρτυρίας Κούρδων στην πόλη Μους στη νοτιοανατολική Τουρκία σκότωσαν τουλάχιστον έναν 25χρονο διαδηλωτή και τραυμάτισαν άλλους δύο.
Το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πρόσκειται στους αντικαθεστωτικούς, εκτιμά ότι στις συγκρούσεις των τελευταίων τριών βδομάδων έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 419 άμαχοι και μαχητές στο Κομπανί. Σημειώνει, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές στην περιοχή, ότι οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων ασφαλείας YPG απώθησαν τους «τζιχαντιστές» από ανατολικά προάστια της πόλης, μετά από ολονύχτιες μάχες που κράτησαν έως και λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη. Από την άλλη, οι «τζιχαντιστές» φέρεται πως κατέλαβαν μερικά κτίρια στο νότιο τμήμα της πόλης και ένα υπό ανέγερση νοσοκομείο στο δυτικό τμήμα της.
Χτες, συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί των Αμερικανών και των Αράβων συμμάχων τους στο νοτιοδυτικό τομέα του Κομπανί.
Διαδηλώσεις Κούρδων
Το περασμένο 24ωρο, εκατοντάδες Κούρδοι διαδηλωτές μπήκαν στο κτίριο γραφείων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Οι διαδηλωτές, που κρατούσαν κουρδικές σημαίες και πανό με την εικόνα του φυλακισμένου ηγέτη των Κούρδων της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μπήκαν στην αίθουσα του Κοινοβουλίου και έκαναν καθιστική διαμαρτυρία, ουσιαστικά «ζητώντας βοήθεια» από τους ιμπεριαλιστές. Το γεγονός αυτό βεβαίως ρίχνει «νερό στο μύλο» και της ΕΕ, που έχει συμβάλει στο χάος στη Συρία και το Ιράκ. Ετσι, ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, που συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των Κούρδων, τους διαβεβαίωσε «για την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τις διεθνείς προσπάθειες που αναπτύσσονται για να αναχαιτισθεί το "Ισλαμικό Κράτος"» και υποσχέθηκε να διαβιβάσει το μήνυμά τους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Δηλαδή σαν να λέμε ...ο λύκος θα φυλάει τα πρόβατα.
Ανάλογη κινητοποίηση έκαναν αργά το βράδυ της Δευτέρας Κούρδοι διαδηλωτές και στο ολλανδικό Κοινοβούλιο στη Χάγη, όπου επίσης πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία και αποχώρησαν στις 2 χτες τα ξημερώματα μετά από συνάντησή τους με την πρόεδρο της Βουλής, Ανούσκα βαν Μίλτενμπεργκ.
Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν Κούρδοι και σε Βερολίνο, Παρίσι, Βιέννη, Αθήνα κ.α.
10 εκατ. δολάρια το ημερήσιο κόστος των αμερικανικών επιχειρήσεων
Στο μεταξύ, η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού δημοσιοποίησε χτες στοιχεία που αφορούν στο κόστος των επιχειρήσεων που πραγματοποιεί σε Ιράκ και Συρία από τα μέσα Ιούνη, κατά, υποτίθεται, των «τζιχαντιστών». Σύμφωνα με αυτά, το κόστος των επιχειρήσεων εκτιμάται σε 1,1 δισ. δολάρια, εκ των οποίων 62.000.000 δολάρια αφορούν μόνο τη χρήση 47 πυραύλων «Τόμαχοκ». Αξιωματούχοι του Πενταγώνου εκτιμούν ότι το κόστος των αμερικανικών επιχειρήσεων σε Συρία και Ιράκ κυμαίνεται ημερησίως σε 7.000.000 - 10.000.000 δολάρια...
Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματικοί και «σύμβουλοι» που βρίσκονται σήμερα σε επιχειρησιακά κέντρα που λειτουργούν σε Βαγδάτη και Ερμπίλ (βόρειο Ιρακινό Κουρδιστάν) ξεπερνούν τους 1.300.
Χτες επίσης, εκπρόσωπος του Πενταγώνου γνωστοποίησε τα σχέδια της κυβέρνησης Ομπάμα να πουλήσει συστοιχίες πυραύλων «Πάτριοτ» (εταιρεία «Lockheed Martin») στη Σαουδική Αραβία συνολικής αξίας 1,75 δισ. δολαρίων. Επιπλέον, ετοιμάζεται να πουλήσει και 12 συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων «HIMARS» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έναντι 900.000.000 δολαρίων.