Στο επίκεντρο το ζήτημα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών αποθεμάτων
Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου τραβάει τους μονοπωλιακούς ομίλους και φουντώνει τον ανταγωνισμό τους, με τους λαούς να πληρώνουν το μάρμαρο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Αναστέλλει τη συμμετοχή της στις «διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού», ανακοίνωσε χτες η Λευκωσία, μετά από συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων (πρόκειται για το λεγόμενο «συμβούλιο αρχηγών»). Η απόφαση ήρθε μετά τις νέες προκλήσεις από Κατεχόμενα και Αγκυρα, που ανακοίνωσαν έναρξη σεισμικών ερευνών και προετοιμασία για γεωτρήσεις του ψευδοκράτους στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ η Τουρκία εξέδωσε μάλιστα και οδηγία προς ναυτιλλομένους ότι «δεσμεύει» περιοχές μέχρι και τα τέλη Δεκέμβρη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι «η τουρκική ενέργεια δεν μας αφήνει άλλη επιλογή» και ανέφερε ότι η κυπριακή πλευρά εξετάζει και νομικά μέτρα. Πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει την ενημέρωση Ευρωπαίων και άλλων ηγετών.
Αντιδρώντας στην απόφαση, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου, χαρακτήρισε - σύμφωνα με το ΑΠΕ - λάθος στάση την απόφαση της Λευκωσίας, υποστηρίζοντας ότι «αποτελεί μια νέα έκφραση της αποφασιστικότητάς τους να αγνοήσουν τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού».
Αντιδράσεις σε Αθήνα και Ουάσιγκτον
Η κυπριακή κυβέρνηση ενημέρωσε για την απόφαση και την Αθήνα.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως μετά από οδηγίες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλου, «ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης κ. Αναστάσιος Μητσιάλης, κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, κ. Kerim Uras, στο υπουργείο Εξωτερικών, προς τον οποίον προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Barbaros" σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή».
Επιπλέον, ο Ευ. Βενιζέλος είχε χτες νέα «εκτενή τηλεφωνική επικοινωνία» με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, «προκειμένου να εξετασθούν τα επόμενα βήματα σε απάντηση των τουρκικών προκλήσεων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».
Στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, δήλωσε προχτές ότι «αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους της, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της», αλλά και ότι «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».
Ο Μπάιντεν και για το Κυπριακό
Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε χτες η «Καθημερινή της Κύπρου» επικαλούμενη δημοσιεύματα της τουρκικής εφημερίδας «Ραντικάλ», σύμφωνα με την οποία, στην πρόσφατη αναφορά του στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (από το βήμα εκδήλωσης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ) ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, φέρεται να μίλησε και για τις προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με το Κυπριακό. Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν φέρεται να λέει: «Ο κόσμος αλλάζει. Τρεις εξελίξεις συμβάλλουν στην αλλαγή στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό. Πρώτον, η Τουρκία κατανόησε ότι η παραμονή των στρατευμάτων της στην Κύπρο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Δεύτερον, ο Ερντογάν ήρθε σε αντιπαράθεση με τη μερίδα της κοινωνίας η οποία υποστηρίζει την κατοχή. Πρόκειται για τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις. Τρίτον, πραγματοποιήσαμε νέα επαφή με τον Ερντογάν (για το Κυπριακό). Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε την επαφή μας στην Αγκυρα». Ο Μπάιντεν επισήμανε ακόμα ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας κατανοεί πλέον τη σημασία των κυπριακών πηγών Ενέργειας για την Τουρκία (κάτι φυσικά που δεν είναι καινούριο, το θέμα είναι πώς κάθε πλευρά προσαρμόζει την τακτική της για την «αξιοποίηση» των ενεργειακών πόρων) και υπογράμμισε: «Το κατεστημένο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας. Ολα θα αλλάξουν όταν εμφανιστούν νέες ευκαιρίες, οι οποίες θα δώσουν στην Τουρκία την ευκαιρία να πραγματοποιήσει βήματα δίχως να φανεί ότι πραγματοποιεί παραχωρήσεις».
Επιπλέον, χτεσινό τηλεγράφημα αναφέρει ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε πως οι Αμερικανοί έχουν αναλάβει να εγγυηθούν την κυπριακή ΑΟΖ, συμπληρώνοντας ότι αυτό θα γίνει με όποιους τρόπους θεωρούν πιο αποδοτικούς. Επίσης, δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλέγμα ισχυρών συμμαχιών.
Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Λευκωσία έχει προκληθεί «αμηχανία» λόγω της έλλειψης σκαφών ανοικτής θαλάσσης. Ο υπουργός Αμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, υπογράμμισε μιλώντας σε ΜΜΕ ότι «στο παρελθόν η Εθνική Φρουρά θεωρούνταν κατεξοχήν στρατός ξηράς, σήμερα πρέπει να δούμε πώς ο σχεδιασμός αυτός επεκτείνεται και στη θάλασσα, ενόψει και των ενεργειακών προοπτικών της χώρας αλλά και του νέου γεωπολιτικού περιβάλλοντος».
Το ΑΚΕΛ
Σε δηλώσεις του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, ανέφερε - σύμφωνα με τη «Χαραυγή» - ότι «υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την απαράδεκτη και προκλητικότατη τουρκική επιθετικότητα». Ασκώντας κριτική στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, κάλεσε τον Κύπριο Πρόεδρο «να μην εγκαταλείπει παραδοσιακούς φίλους και συμμάχους τους οποίους είχαμε στο Κυπριακό και ότι θα πρέπει να δώσει έμφαση στις σχέσεις μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία». «Θεωρούμε ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η εξωτερική πολιτική εκείνη η οποία υπερτονίζει ότι ανήκουμε στη Δύση και βάζει όλα μας τα αβγά στο καλάθι των ΗΠΑ», συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας ότι «έχει αποδειχθεί εντελώς αντιπαραγωγική».