Παρά τους ανταγωνισμούς τους στην ΕΕ ομονοούν στο κύριο, την ολοένα αυξανόμενη εκμετάλλευση των εργαζομένων
Επιτάχυνση των αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και επίτευξη των αποφασισμένων δημοσιονομικών στόχων που τσακίζουν παραπέρα λαϊκό εισόδημα και δικαιώματα αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ), η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ), που ολοκλήρωσε τις εργασίες του χτες στις Βρυξέλλες.
Στα Συμπεράσματα του ΕΣ τονίζεται: «Οι πρόσφατες μακροοικονομικές εξελίξεις είναι απογοητευτικές, με χαμηλή αύξηση του ΑΕΠ και μονίμως πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας σε πολλές χώρες της Ευρώπης (σ.σ. τους απασχολεί το "αναξιοποίητο εργατικό δυναμικό ως πηγή πλούτου"), καθώς και εξαιρετικά χαμηλό πληθωρισμό. Τα ανωτέρω τονίζουν ότι πρέπει επειγόντως να εφαρμοστούν ταχέως μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας (...) Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα υγιή δημόσια οικονομικά αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τις επενδύσεις. Προς τούτο, το ΕΣ κάλεσε την Επιτροπή, το Συμβούλιο και τα κράτη - μέλη να μετουσιώσουν τους εν λόγω προσανατολισμούς σε συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής χωρίς καθυστέρηση».
Προσθέστε εδώ και τις δηλώσεις αρχηγών κρατών, όπως του Βρετανού πρωθυπουργού Ντ. Κάμερον, που στο πέρας της Συνόδου μίλησε για «απογοήτευση» που επικρατεί από το γεγονός ότι «οι ευρωπαϊκές οικονομίες δεν αναπτύσσονται γρήγορα». Συμπλήρωσε ότι «στη Βρετανία έχουμε επιτυχίες αλλά υπάρχουν απειλές για την οικονομία μας λόγω των αργών ρυθμών ανάπτυξης στην ΕΕ». Ως αντίδοτο υποστήριξε ότι «πρέπει να πιέσουμε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε ήδη κάνει εμείς».
Στο ίδιο φόντο και «για να ανοίξει ο δρόμος για μια ισχυρή και βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη», το ΕΣ καλεί σε «επενδύσεις», νέα χρηματοδοτικά πακέτα από τους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών και κεντρικά της ΕΕ προς στήριξη μονοπωλιακών ομίλων. Εξ ου και «υποστηρίζει» το σχέδιο της νεοκλεγμένης Κομισιόν «για την κινητοποίηση 300 δισ. ευρώ πρόσθετων επενδύσεων από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές για την περίοδο 2015 - 2017».
Βέβαια και αυτή η εξαγγελία είναι, λίγο - πολύ, στον αέρα ή η μόνη «πηγή» θα είναι τελικά το δημόσιο Ταμείο. Αλλωστε, όπως είπε σε δηλώσεις της με το πέρας του ΕΣ η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα από πού θα έρθουν τα λεφτά «αλλά σίγουρα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα παίξει ένα ρόλο». Η καγκελάριος υπογράμμισε, εξάλλου, ότι πρέπει να καθοριστούν επακριβώς πού ακριβώς θα «επενδυθούν» αυτά τα χρήματα, αναφέροντας η ίδια μια σειρά κλάδους που προφανώς ενδιαφέρουν τα γερμανικά μονοπώλια: Ψηφιακή οικονομία, υποδομές, εκπαίδευση. Εστειλε δε το μήνυμα ότι «η Γερμανία θα παίξει ρόλο σε αυτόν το διάλογο».
Παραπέρα το ΕΣ «εξέφρασε ικανοποίηση για τη σύσταση "ειδικής ομάδας" ("Task Force"), υπό την Επιτροπή και την ΕΤΕπ, με σκοπό τον καθορισμό συγκεκριμένων μέτρων για την τόνωση των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός διαύλου δυνητικά βιώσιμων έργων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Κάλεσε δε την Επιτροπή και το Συμβούλιο σε στενή συνεργασία, ιδίως με την ΕΤΕπ, να προωθήσουν χωρίς καθυστέρηση την εν λόγω επενδυτική πρωτοβουλία και να υποβάλουν σχετική έκθεση στο ΕΣ του Δεκεμβρίου».
Σύνοδος της Ευρωζώνης και συζήτηση για κρίσιμα μέτωπα
Με τη λήξη του ΕΣ, το μεσημέρι έγινε η λεγόμενη «Euro Summit», ξεχωριστή Σύνοδος των ηγετών των κυβερνήσεων από τα 18 κράτη που μετέχουν στη ζώνη του ευρώ, με κύριο θέμα την αναζωογόνηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της απασχόλησης. Παρόντες ήταν και οι πρόεδροι της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η Σύνοδος αυτή έγινε στον απόηχο των επιστολών που έστειλαν οι Βρυξέλλες σε Παρίσι και Ρώμη ζητώντας περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας. Οι κυβερνήσεις των ισχυρότερων κρατών της ΕΕ επιχειρούν να δείξουν στους λαούς ότι έχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ τους (π.χ. Γαλλία - Ιταλία από τη μια πλευρά και Γερμανία από την απέναντι) στα μείγματα διαχείρισης. Στην πραγματικότητα, κάνουν προσπάθειες να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό για επιμερισμό ζημιών και κερδών, σε συμφωνία στο μείγμα της αντιλαϊκής διαχείρισης για την επόμενη φάση, που θα εμπεριέχει τόσο την τόνωση των επενδύσεων με νέα κονδύλια στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, όσο και τη συνέχιση με αμείωτη ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.
Σε μια σειρά άλλα θέματα, στο ΕΣ συζητήθηκε και το ζήτημα του ιού «Εμπολα». Αποφασίστηκε ο Κύπριος επίτροπος, αρμόδιος για θέμα ανθρωπιστική βοήθειας, Χρίστος Στυλιανίδης, να χριστεί «συντονιστής της ΕΕ» για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Επίσης, αποφασίστηκε η ΕΕ να δαπανήσει περίπου 1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του ιού.
Επίσης, το ΕΣ ενέκρινε τη Στρατηγική για την μακρο-περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου, περιοχή όπου συνορεύουν χώρες - μέλη και μη μέλη της ΕΕ και όπου αναζητούν τρόπους συνεννόησης ώστε να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας στα μονοπώλια.
Παραπέρα το ΕΣ διόρισε και επισήμως τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν, υπερψηφίστηκε προηγούμενα και από το Ευρωκοινοβούλιο) για την περίοδο από 1ης Νοέμβρη 2014 έως 31 Οκτώβρη 2019.
Τέλος, στη συζήτηση για το ουκρανικό, το ΕΣ επανέλαβε γνωστές θέσεις του συνεχίζοντας την αντιπαράθεση με τη Μόσχα. Στο ίδιο φόντο διείσδυσης στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, οριοθετήθηκαν οι επερχόμενες εκλογές στη Μολδαβία, στις 30/11, ως άλλο ένα βήμα κοντύτερα προς την ΕΕ, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα βγουν ενισχυμένες οι εκεί φιλοευρωενωσιακές δυνάμεις.