Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

«ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» ΣΤΗΝ ΕΕ Αξονας η διασφάλιση των μονοπωλιακών συμφερόντων

 

Με επιδότηση έργων, υποδομών και δικτύων από τον κρατικό κορβανά και σχέδια παραπέρα εκμετάλλευσης πόρων που οξύνουν τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς σε βάρος των λαών

Με άξονα τη διασφάλιση του απρόσκοπτου ανεφοδιασμού των ευρωεσιακών μονοπωλίων με φτηνό καύσιμο, την τόνωση της «ανταγωνιστικότητάς» τους και τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, κινήθηκαν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ΕΣ) την Πέμπτη.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκαν μέτρα όπως: Επιδότηση με πακτωλούς κονδυλίων, από τα κράτη - μέλη και κεντρικά την ΕΕ, ενεργειακών υποδομών που έχουν ανάγκη οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Διασύνδεση δικτύων και αγωγών. Προστασία τους από οποιαδήποτε «επιβουλή». Μεγαλύτερη «διπλωματική» και άλλη πίεση σε γειτονικές και προμηθεύτριες χώρες ώστε να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Παραπέρα εκμετάλλευση των υπαρχόντων φυσικών πόρων των κρατών - μελών. Προώθηση έργων στον τομέα του φυσικού αερίου. Πεδία όπου σχεδιάζει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο (και) η ελληνική αστική τάξη, προκειμένου να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή, σε οξύτατο ανταγωνισμό βέβαια με τα μονοπώλια άλλων κρατών, όπως της Τουρκίας.

Στα σχετικά Συμπεράσματα για το πλαίσιο πολιτικής για το κλίμα και την Ενέργεια για το 2030») που ανακοινώθηκαν πολύ αργά το βράδυ της Πέμπτης, τονίζεται χαρακτηριστικά ότι μπαίνει «στόχος στην ΕΕ το μερίδιο της Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που θα καταναλώνεται στην ΕΕ το 2030 να ανέρχεται σε τουλάχιστον 27%. Ο στόχος αυτός θα είναι δεσμευτικός». «Επανεξέτασή του θα διενεργηθεί το 2020, έχοντας κατά νουν επίπεδο ΕΕ 30% ». Η αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ θεωρείται μονόδρομος, καθώς η ευρωένωση πάσχει από έλλειψη δικών της ενεργειακών πόρων, γεγονός που τη φέρνει σε μειονεκτική θέση συγκριτικά με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα στο μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Χρηματοδότηση έργων διασύνδεσης και εκμετάλλευσης

Επίσης, καθώς «το ΕΣ σημείωσε τη θεμελιώδη σημασία που έχει μια πλήρως λειτουργική και συνδεδεμένη εσωτερική αγορά Ενέργειας (...) τα κράτη - μέλη και η Επιτροπή θα διευκολύνουν την υλοποίηση των έργων κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των προσδιορισθέντων στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ενεργειακή Ασφάλεια με τα οποία συνδέονται ειδικότερα οι χώρες της Βαλτικής, η Ισπανία και η Πορτογαλία με την υπόλοιπη εσωτερική αγορά Ενέργειας και θα διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν απόλυτη προτεραιότητα και ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2020. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις πιο απομακρυσμένες ή/και λιγότερο καλά συνδεδεμένες περιοχές της ενιαίας αγοράς, όπως η Μάλτα, η Κύπρος και η Ελλάδα (...) εάν η υλοποίηση των έργων αυτών δεν αποδειχθεί επαρκής για την επίτευξη του στόχου του 10%, θα προσδιοριστούν νέα έργα, τα οποία θα προστεθούν κατά προτεραιότητα στην προσεχή επανεξέταση του καταλόγου των έργων κοινού ενδιαφέροντος και θα υλοποιηθούν ταχέως. Τα εν λόγω έργα θα πρέπει να τύχουν συγχρηματοδότησης από την ΕΕ».

Σε ξεχωριστό κεφάλαιο των Συμπερασμάτων με τίτλο «Ενεργειακή ασφάλεια», υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνη το ΕΣ «ενέκρινε περαιτέρω δράσεις για τον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ και την αύξηση της ενεργειακής της ασφάλειας τόσο για την ηλεκτρική Ενέργεια όσο και για το φυσικό αέριο. Ο μετριασμός της ζήτησης Ενέργειας μέσω αυξημένης ενεργειακής απόδοσης θα συμβάλει επίσης στην επίτευξη αυτού του στόχου».

«Το ΕΣ αναγνώρισε επίσης ότι η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ μπορεί να αυξηθεί με τη χρήση δικών της πηγών, καθώς και ασφαλών και βιώσιμων τεχνολογιών με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Προτεραιότητες με το βλέμμα στη Μόσχα

Μετά ταύτα και με δεδομένους τους φόβους τους για διακοπή στην παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, λόγω της όξυνσης της κόντρας με τη Μόσχα για το ουκρανικό, το ΕΣ συμφώνησε στα εξής:

-- «Να υλοποιηθούν τα κρίσιμα έργα κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα του φυσικού αερίου, όπως ο διάδρομος Βορρά - Νότου, ο νότιος διάδρομος μεταφοράς φυσικού αερίου και η προώθηση ενός νέου κόμβου αερίου στη Νότια Ευρώπη, καθώς και τα βασικά έργα υποδομής που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια της Φινλανδίας και των χωρών της Βαλτικής, ώστε να εξασφαλίζεται διαφοροποίηση των παρόχων Ενέργειας και των οδών εφοδιασμού και να διασφαλίζεται η λειτουργία της αγοράς».

-- «Να βελτιωθούν οι ρυθμίσεις για καλύτερη χρήση της επαναεριοποίησης και των δυνατοτήτων αποθήκευσης στο σύστημα αερίου για την καλύτερη αντιμετώπιση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης».

-- «Να αναπτυχθεί περαιτέρω μια πολιτική για την αντιμετώπιση της προστασίας κρίσιμων ενεργειακών υποδομών».

-- «Προκειμένου να αυξηθεί η διαπραγματευτική ισχύς της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για την Ενέργεια, να αξιοποιηθεί πλήρως η απόφαση για τηv θέσπιση μηχανισμού ανταλλαγής πληροφοριών όσον αφορά τις διακυβερνητικές συμφωνίες μεταξύ κρατών - μελών και τρίτων χωρών στον τομέα της Ενέργειας, ιδίως όσον αφορά τις τυποποιημένες διατάξεις και τη συνδρομή της Επιτροπής στις διαπραγματεύσεις».

-- «Να ενισχυθεί περαιτέρω η Ενεργειακή Κοινότητα, στόχος της οποίας είναι η επέκταση του ενεργειακού κεκτημένου της ΕΕ στις χώρες διεύρυνσης και στις γειτονικές χώρες, υπό το πρίσμα των ανησυχιών της ΕΕ όσον αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού».

-- «Να χρησιμοποιηθούν τα μέσα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και των κρατών - μελών ώστε να μεταφέρονται συνεκτικά μηνύματα σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια, ιδίως στους στρατηγικούς εταίρους και στους κυριότερους προμηθευτές Ενέργειας».

«Να μειώσουμε την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης»

Το ΕΣ θα επανέλθει στο θέμα της «ενεργειακής ασφάλειας» το 2015 για να αξιολογήσει την «πρόοδο». Αλλωστε ξέρουν ότι έχουν πολλά μέτωπα ανοιχτά. Χαρακτηριστικά όσα είπε σχετικά με το θέμα ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΣ, Χ. Β. Ρομπάι, αργά το βράδυ της Πέμπτης: «Με την κρίση στην Ουκρανία και την αναταραχή στη Μέση Ανατολή, έχει γίνει πολύ καθαρό πόσο επείγον, πόσο ζωτικής σημασίας είναι να μειώσουμε την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια πραγματική Ενεργειακή Ενωση».

Ο ίδιος εστίασε στο γεγονός ότι οι ηγέτες των κρατών - μελών αποφάσισαν να προωθήσουν «θεμελιώδη έργα» στον τομέα του φυσικού αερίου και υπογράμμισε πως η πολιτική που χαράζουν «θα βοηθήσει να προστατεύσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών μας».

“Ριζοσπάστης”