Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ Διεκδικεί μεγαλύτερη διείσδυση στη Λιβύη και την Αφρική

 

AΓΚΥΡΑ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Χώρο για αύξηση της επιρροής της στο χάος των συγκρούσεων, την αποσταθεροποίηση και τους κινδύνους διαμελισμού που σπαράσσουν τη Λιβύη την τελευταία τριετία (έπειτα από την ιμπεριαλιστική επέμβαση ανατροπής του τότε προέδρου της χώρας, Μουαμάρ Καντάφι), αναζητεί επίμονα η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για λογαριασμό της τουρκικής αστικής τάξης. Επιχειρώντας μάλιστα να εμφανιστεί ως κύριος (αν όχι μόνος) εκπρόσωπος του λεγόμενου «πολιτικού Ισλάμ», ο Ερντογάν όχι μόνο διόρισε προ 15θημέρου ως απεσταλμένο του στη Λιβύη τον ισλαμιστή θεολόγο Εμρουλάχ Ισλέρ (που μιλά άπταιστα αραβικά), αλλά τον έστειλε και στην Τρίπολη σαν συνομιλητή των ισλαμιστών που έχουν δημιουργήσει εκεί παράλληλη κυβέρνηση (απέναντι στην κοσμική κυβέρνηση στο Τομπρούκ που αναγνωρίζεται διεθνώς ως νόμιμη), τροφοδοτώντας εκ νέου τα σενάρια τριχοτόμησης της Λιβύης σε Κυρηναϊκή, «Τριπολιτάνια» και στο Φεζάν της ενδοχώρας.

Ο Ισλέρ συναντήθηκε με το φανατικό ισλαμιστή αυτοανακηρυχθέντα πρωθυπουργό Ομάρ αλ Χάσι, καμώνοντας το μεσολαβητή της «ειρήνης», που τάχα ενδιαφέρεται να προωθήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ. Σε επόμενη φάση, αναχώρησε για την Αγκυρα για να επιστρέψει, την επόμενη φορά, στο Τομπρούκ, συναντώντας στελέχη της εκεί κοσμικής κυβέρνησης, δίχως βεβαίως κάποιο απτό αποτέλεσμα, δυναμώνοντας στο έπακρο τις «φήμες» πως η Αγκυρα ενθαρρύνει και στηρίζει τους ισλαμιστές.

Ωστόσο, διπλωμάτες με έδρα την Αγκυρα, που επικαλείται προχτεσινό εκτενές και ενδιαφέρον άρθρο της τουρκικής εφημερίδας ΖΑΜΑΝ (http://www.todayszaman.com), σημειώνουν ότι «οι προσπάθειες της Τουρκίας να παίξει ρόλο στην επίλυση της σύρραξης στη Λιβύη διατρέχουν τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης των ήδη τεταμένων σχέσεών της με τους Δυτικούς συμμάχους της, καθώς τροφοδοτούν την καχυποψία πως διπλασιάζει τις προσπάθειες προώθησης μίας φιλο-ισλαμικής περιφερειακής ατζέντας». Μάλιστα, επισημαίνουν (σύμφωνα με το ίδιο άρθρο) πως η συνάντηση του Ισλέρ με τον Χάσι «βαίνει σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση με τις επιθυμίες της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας που δεν τον αναγνωρίζουν».

Οι επισκέψεις του Ισλέρ σε Τρίπολη και Τομπρούκ σημειώνονται, διόλου τυχαία, λίγες μέρες μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Λιβύης, που χαρακτήρισε αφενός «παράνομες» τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη του περασμένου Ιούνη, με πρόσχημα τη μη ολοκλήρωση της διαδικασίας σύνταξης συντάγματος, και αφετέρου «αντισυνταγματική» την κυβέρνηση στο Τομπρούκ!

Από την άλλη, όπως υπενθυμίζει με νόημα το εκτενές άρθρο της ΖΑΜΑΝ, τα οικονομικά ερείσματα που έχει η Τουρκία στη Λιβύη είναι ισχυρά. Τούρκοι επιχειρηματίες διατηρούν στη χώρα αλυσίδες εστιατορίων και καταστημάτων, πέρα από την ανάληψη τεράστιων κατασκευαστικών έργων ύψους 19 δισ. δολαρίων από Τούρκους εργολάβους (λόγω των αναγκών σε ανοικοδόμηση που προκαλούν οι κλιμακούμενες, κατά διαστήματα, συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλους ισλαμιστές και δυνάμεις του λιβυκού στρατού). Επίσης ξαναξεκίνησαν οι πτήσεις των «Τουρκικών Αερογραμμών», τον περασμένο μήνα, στη Μισράτα.

Χαρακτηριστικό είναι τέλος, όσον αφορά στις αντιδράσεις που προκαλούν οι προσπάθειες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, χτεσινό άρθρο του Αριελ Μπεν Σόλομον στην ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post», με τον εύγλωττο τίτλο: «Μήπως η Τουρκία οδηγείται σε μετωπική σύγκρουση με τη Δύση;». Στο άρθρο επισημαίνεται ότι όσο περνά ο καιρός, η «τουρκική εξωτερική πολιτική γίνεται ολοένα και πιο επιθετικά ισλαμιστική», ενώ ο αρθρογράφος αναρωτιέται ρητορικά «πόσο μακριά μπορεί να τραβήξει (η Αγκυρα) την κατάσταση, μέχρις ότου καταστρέψει τη σχέση της με τη Δύση και πόσα ακόμη πρέπει να κάνει για να φύγει κλοτσηδόν από το ΝΑΤΟ». Την απάντηση τη δίνει μέσω πρώην αξιωματούχου του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον, με την ακόλουθη φράση: «Ακόμη και εάν ο Ερντογάν ορκιστεί πίστη στην Αλ Κάιντα, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποβάλλει την Τουρκία».

Δράση και σε άλλες χώρες

Το «ενδιαφέρον» των τουρκικών κεφαλαίων να επεκτείνουν τη δράση τους και στη γεμάτη φυσικό πλούτο αφρικανική ήπειρο αποτυπώνει η διοργάνωση της Συνόδου Συνεργασίας Αφρικής - Τουρκίας, που θα γίνει στις 19-21 Νοέμβρη, στην πρωτεύουσα της Ισημερινής Γουινέα (μια πολύ μικρή χώρα στη δυτική υποσαχάρια Αφρική), Μαλάμπο. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», στην τουρκική αντιπροσωπεία επικεφαλής θα είναι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσoγλου, ενώ θα πάρουν μέρος 200 Τούρκοι επιχειρηματίες. Η συζήτηση για τη σύσφιξη της οικονομικής συνεργασίας των δύο πλευρών θα αφορά κύρια σε ενέργεια, βιομηχανία, υγεία, παιδεία, εμπόριο. Επίσης, κεφάλαια όπως η «ειρήνη» και η «ασφάλεια» θα απασχολήσουν τη συνάντηση. Η πρώτη Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2008, χρονιά που η Τουρκία ανακηρύχτηκε επίσημα «εταίρος» της Αφρικανικής Ενωσης.

“Ριζοσπάστης”