Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Κλιμακώνεται με αίμα η ενδοαστική σύγκρουση

 

 

Στις φλόγες βρίσκεται η ουκρανική πρωτεύουσα

ΚΙΕΒΟ.--

Η κλιμάκωση της ενδοαστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία τα τελευταία μόνο εικοσιτετράωρα μετράει ήδη τουλάχιστον 25 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες κυρίως από σφαίρες πυροβόλων όπλων που πλέον εκτός των δυνάμεων καταστολής έχουν και φασιστικές ομάδες από τις τάξεις των διαδηλωτών. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, 263 διαδηλωτές και 342 αστυνομικοί με τραύματα από σφαίρες, και συνολικά 160 είναι σε σοβαρή κατάσταση. Η αστυνομία επίσημα δηλώνει ότι έχει ξεκινήσει επιχείρηση «αντιτρομοκρατική», για να επανακτήσει 1.500 πυροβόλα όπλα και πάνω από 10.000 σφαίρες που έκλεψαν οι εξτρεμιστές από επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα. Η χτεσινή νύχτα εξελίχθηκε με πύρινα οδοφράγματα, ενώ είχε προηγηθεί η προσπάθεια αποκλιμάκωσης τα ξημερώματα της Τετάρτης με την έκτακτη συνάντηση του Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης Αρσένι Γιάτσενιουκ «Πατρίδα» και Βιτάλι Κλίτσκο (UDAR, Ουκρανική Ενωση για τη Μεταρρύθμιση), που δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Με διάγγελμα το πρωί της Τετάρτης, ο Πρόεδρος κάλεσε σε τερματισμό της βίας και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προστατεύει ακραία στοιχεία (φωτογραφίζοντας το εθνικιστικό κόμμα «Ελευθερία» και τη φασιστική παραστρατιωτική ομάδα κρούσης «Δεξιός Τομέας») που χρησιμοποιούν όπλα, δηλώνοντας ότι δεν μπορούν να περιμένουν να υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης με συγκρούσεις στους δρόμους και κάλεσε να φύγουν οι διαδηλωτές από την πλατεία Ανεξαρτησίας. Τα τρία βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης, με ανακοίνωσή τους, δηλώνουν ότι δήθεν δεν προτρέπουν στην ένοπλη βία, αλλά αρνούνται να αποχωρήσουν από την πλατεία.

Σε μια παράλληλη κίνηση, για την ενίσχυση της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας», ο Πρόεδρος Γιανουκόβιτς αντικατέστησε τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

«Λάδι στη φωτιά» στη φλεγόμενη Ουκρανία ρίχνουν οι συντονισμένες και απροκάλυπτες παρεμβάσεις εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυβερνήσεων στις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα που επιβεβαιώνουν ότι η αντιπαράθεση στην Ουκρανία είναι ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα (ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία) που στοχεύουν να ελέγξουν τη χώρα για την τεράστια γεωστρατηγική της σημασία.

Σήμερα συζητιούνται κυρώσεις από την ΕΕ

Οπως ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο σήμερα στις Βρυξέλλες, για να εξετάσουν την επιβολή κυρώσεων κατά του καθεστώτος του Προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απείλησε και αυτός με κυρώσεις και κάλεσε τον ουκρανικό στρατό να απέχει από τη σύγκρουση. Παρέμβαση έκανε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ενώ από τη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, κάλεσε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στο Κίεβο να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Απόπειρα πραξικοπήματος» βλέπει η Ρωσία

Από την πλευρά της, η Ρωσία που θέλει να διασφαλίσει τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλίων στη χώρα μέσω του εκπροσώπου της κυβέρνησης Ντμίτρι Πεσκόφ κατήγγειλε μια «απόπειρα πραξικοπήματος» στην Ουκρανία και ζήτησε από τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης να «σταματήσουν την αιματοχυσία» στο Κίεβο, προσθέτοντας πως η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της για να φέρει την ειρήνη στο «φιλικό αδελφό κράτος». Ο Πέσκοφ δήλωσε, εξάλλου, πως ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συζήτησε τηλεφωνικά τη νύκτα της Τρίτης για τα γεγονότα στο Κίεβο με τον Ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.