Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ

 

Προχωρά μέσα και από επιμέρους αντιθέσεις

Συνεχίζονται οι διεργασίες για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, με τη διαδικασία να εμπεριέχει επίσης παζαρέματα και χρίσματα ενόψει και των τοπικοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών.

Χτες, ο επισήμως υποστηριζόμενος από τη ΝΔ υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Αρης Σπηλιωτόπουλος, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Κατά πληροφορίες, Μέγαρο Μαξίμου και Συγγρού θα κρατήσουν δημοσίως χαμηλούς τόνους έναντι των λεγόμενων «ανταρτών» τους (που δημιουργούν προβλήματα σε υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες εκλεκτούς της ΝΔ), ποντάροντας στη στήριξή τους στο δεύτερο γύρο. Υπογείως, πάντως, πέρα από την προβολή όποιων θέλει η ηγεσία, γίνονται προσπάθειες ορισμένοι «αντάρτες» να πειστούν να αποσυρθούν διακριτικά, ή και να υπονομευτούν. Σε αυτό το πλαίσιο, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η ηγεσία της ΝΔ έσπευσε να δείξει πως υπάρχει συνεργασία μεταξύ του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και του νυν περιφερειάρχη και εκ νέου υποψηφίου (κόντρα και στην επιλογή της ΝΔ για την περιφέρεια, Γιάννη Ιωαννίδη) Απόστολου Τζιτζικώστα.

Εξάλλου, στο ίδιο πλαίσιο ανάδειξης των εκλεκτών της ηγεσίας του κόμματος, χτες ο Σαμαράς φρόντισε να δεχτεί στο Μαξίμου και τον Ιωαννίδη, ο οποίος εξερχόμενος χαρακτήρισε «σίγουρη» τη στήριξή του από τους βουλευτές Κεντρικής Μακεδονίας της ΝΔ.

Στο χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς, συνάντηση με τον νυν δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη είχε χτες ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Χαρακτήρισε τον Καμίνη «χρήσιμο» και «ικανό» δήμαρχο, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα τον στηρίξει εκ νέου για τη δημαρχία της Αθήνας. Ο Καμίνης έχει ήδη εξασφαλίσει στήριξη και από ΔΗΜΑΡ.

Οσον αφορά στο μέτωπο των ευρωεκλογών, προκειμένου δυνάμεις του χώρου να κατεβάσουν κοινό ψηφοδέλτιο υπό την σκέπη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, σήμερα Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Βουλή συνάντηση εκπροσώπων κινήσεων και κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, «58», κόμμα Λοβέρδου κ.ά.) που θέλουν αυτή τη συνεργασία. Στόχος, να γίνουν τα πρώτα βήματα για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου.

Η ΔΗΜΑΡ επιμένει να μη μετέχει εκεί. Μάλιστα, αρχές Μάρτη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα εκδήλωση για τη «σύσταση» του δικού της «τρίτου πόλου», όσων δηλαδή κατάφερε να έλξει η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για ανασυγκρότηση της σοσιαλδημοκρατίας. Η διακήρυξη είναι έτοιμη και θα δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα. Η συνεργασία αναμένεται να εκφραστεί στις ευρωεκλογές με τίτλο που θα παραπέμπει ευθέως στη ΔΗΜΑΡ.

Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για τα σκήπτρα της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και του ποιος θα καταλάβει ποια θεσούλα, ο Νικος Μπίστης απ' την πρωτοβουλία των «58» κατακεραύνωσε χτες τον Ανδρέα Παπαδόπουλο της ΔΗΜΑΡ για την εγκατάλειψη του εγχειρήματος συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας υπονοούμενα ότι αυτό έγινε για λόγους που σχετίζονται με την εκλογή του στην ευρωβουλή με το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Real fm», αν και απέφυγε να αναφέρει ποια ονόματα θα περιληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο (ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τους Ψαριανό, Παπαδόπουλο, Καστανίδη, Μπεγλίτη, Κοππά) επιβεβαίωσε ότι θα ενταχθούν και προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ: «Θα επιδιώξουμε να έχουμε υποψηφιότητες με αναγνωρισιμότητα οι οποίες θα εκφράζουν και αυτόν τον συγκροτούμενο τρίτο πόλο, τον προοδευτικό πόλο. Θέλουμε να εκφραστούν και οι συμπαρατασσόμενοι με τη ΔΗΜΑΡ στο πλαίσιο της συγκρότησης του χώρου που προανέφερα».