Και συνδιαλέγεται με όσους, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, προτάσσουν αξιώσεις για αλλαγή του μείγματος διαχείρισης
Ως απόδειξη των συμμαχιών που επιτυγχάνει σε επίπεδο ΕΕ προβάλλει η Κουμουνδούρου την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Ισπανία, όπου θα πάρει μέρος στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος «Podemos», αλλά και τη συμμετοχή του στη διημερίδα του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Transform» στη Φλωρεντία αυτό το Σαββατοκύριακο. Αυτή η πλευρά του προφίλ του αξιολογείται ως πολύ σημαντική απ' τα επιτελεία του κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, προχτές, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε τις διεργασίες που συντελούνται στο εσωτερικό της ΕΕ με επίκεντρο το μείγμα διαχείρισης. Εδωσε, μάλιστα, έμφαση στη διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ να τις εκμεταλλευτεί επ' ωφελεία της αστικής τάξης, συμμαχώντας με όσους προβάλλουν τις ίδιες αξιώσεις για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων που πολιτικά εκπροσωπούν και παρουσιάζοντας αυτήν την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου ως συμφέρουσα το λαό.
Δε χάνει ευκαιρία συμμετοχής σε διεθνή αστικά φόρα
Στο πλαίσιο φιλοτέχνησης ενός τέτοιου προφίλ, εξέδωσε non paper με το οποίο πληροφορεί ότι «οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν τους "Podemos" σε πρώτη πολιτική δύναμη στην Ισπανία και, συνεπώς, πρωταγωνιστή σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα της ευρείας αριστεράς, μετά τις επόμενες εκλογές» αλλά και ότι στο συνέδριο του «Transform» θα συμμετάσχουν παράγοντες του ιταλικού αστικού πολιτικού συστήματος, όπως ο Νίκι Βέντολα, ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως και ο βουλευτής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Τζιουζέπε Τσιβάτι, που διεκδίκησε την προεδρία του κόμματος απέναντι στους Μ. Ρέντσι και Τζ. Κουπέρλο.
Το μείγμα διαχείρισης, άλλωστε, θα βρίσκεται στον πυρήνα της παρέμβασης του Αλ. Τσίπρα, που αναμένεται να κατηγορήσει τη σοσιαλδημοκρατία ότι «είναι έξω από το βηματισμό της Ιστορίας», ότι «υποβαστάζει το νεοφιλελευθερισμό», εξηγώντας ότι αναφέρεται στην «ιδεολογία της λιτότητας και της στασιμότητας που πνίγει την Ευρώπη και, γι' αυτό, χρειάζεται επειγόντως αναπτυξιακή ανάσα» με ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος και ένα «ευρωπαϊκό New Deal».
Παρά την κριτική στη σοσιαλδημοκρατία, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει τις εκκλήσεις για αλλαγή σ' αυτήν τη δύναμη, που ο ΣΥΡΙΖΑ την αντιμετωπίζει ως δυνάμει σύμμαχό του στην άσκηση της αστικής διαχείρισης. Ετσι, θα θέσει το δίλημμα «ή θα αλλάξει ή θα μετατραπεί σε μικρή, συμπληρωματική δύναμη της νεοφιλελεύθερης δεξιάς, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Η ιστορική και πολιτική απαξίωση του σημερινού ΠΑΣΟΚ σε συνιστώσα της δεξιάς και της τρόικας θα πρέπει να χρησιμεύσει μόνο ως παράδειγμα προς αποφυγή από τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες».
Στο μεταξύ, ο Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χτες στον «ΣΚΑΪ», κατηγόρησε τον Αν. Σαμαρά για «ακροδεξιό πολιτικό χαρακτήρα και ακροδεξιές πεποιθήσεις» και την κυβέρνηση για «άτακτη υποχώρηση απέναντι στην τρόικα», με αφορμή το ζήτημα των δόσεων για τα χρέη προς την εφορία. Πάντως, δεν μπόρεσε να κρύψει ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιείται μόνο ως προς τη διαδικασία αφαίμαξης του λαού. Οπως είπε «...είναι κενό γράμμα το να ανακοινώνεις αριθμούς δόσεων αν δε δεις κατά περίπτωση την ικανότητα του κάθε φορολογούμενου, του κάθε υπόχρεου σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημά του τι μπορεί να δώσει και σε ποιο ποσοστό μπορεί να φτάσει αυτό. Αρα χρειάζεται εξωδικαστικός συμβιβασμός αυτήν τη στιγμή...»