Την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, με αιχμή τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προαναγγέλλουν τα επιτελεία της ΕΕ, ενόψει και της διαβούλευσης μεταξύ συγκυβέρνησης και τρόικας. «Αν δεν είναι φιλόδοξη η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης θα είναι αρκετά δύσκολο να πεισθούν κάποια κράτη - μέλη για συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χτες υψηλόβαθμος παράγοντας της Κομισιόν, σύμφωνα με τον οποίο θα μπορούσε να υπάρξει κάποια «σχετική ελαστικότητα», με την προϋπόθεση ότι η εφαρμογή ορισμένων από τα «ανοιχτά ζητήματα» θα μπορούσε να μεταφερθεί στο 2015. Είναι φανερό ότι ζητήματα, όπως τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό θα παραμείνουν στο τραπέζι, ανεξάρτητα από την όποια έκβαση της τρέχουσας αξιολόγησης. Ο ίδιος παράγοντας επανέφερε στο τραπέζι το σχέδιο για πρόσθετα μέτρα στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015, κάνοντας λόγο για ύπαρξη «δημοσιονομικού κενού», το οποίο με τη σειρά του θα αυξήσει και τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού κράτους.
Συμπληρώνοντας τον προηγούμενο, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Αντρέεβα σημείωσε ότι απαιτείται «περαιτέρω πρόοδος» σε ορισμένα ζητήματα, όπως ο προϋπολογισμός του 2015, τα «κόκκινα» δάνεια, η είσπραξη των φόρων και άλλες πηγές κρατικών εσόδων. Τα παραπάνω συνθέτουν το ντόμινο των αντιλαϊκών εξελίξεων που δρομολογούνται και για την «επόμενη μέρα».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώνεται την 1η Γενάρη, και δεν θα υπάρχει ένα νέο πρόγραμμα όπως είχε προηγουμένως», λέγοντας ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για το τι θα γίνει μετά την 1η Γενάρη.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα έως το Γιούρογκρουπ της 8ης Δεκέμβρη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, σύμφωνα με τον οποίο «θα έχουμε μια συμφωνία σίγουρα πριν την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας». Σύμφωνα με αντιφατικές πληροφορίες, η επάνοδος των υψηλόβαθμων κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα αναμένεται για τις προσεχείς μέρες, ενδεχομένως και αυτό Σαββατοκύριακο, χωρίς όμως να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.
Η τρόικα, από την πλευρά της, υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό του 2015 στα 2,6 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1 δισ. ευρώ αποδίδεται στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ποσά αντιλαϊκών ρυθμίσεων τα οποία θα εισπραχτούν, μέσω των τεχνικών επιμήκυνσης στα επόμενα χρόνια. Η συγκυβέρνηση υποστηρίζει ότι η «υστέρηση» για το 2015 είναι μικρότερη από 1 δισ. ευρώ.
Στα παζάρια είναι και ο χρόνος εφαρμογής του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, με τη συγκυβέρνηση να το σχεδιάζει για το 2016 και την τρόικα για το 2015.
Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, βάζει και το ζήτημα της «εξίσωσης» των συντελεστών ΦΠΑ (19% ή 21%), ενδεχόμενο που απογειώνει τη φοροληστεία στα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης (τρόφιμα κ.ά.) που φορολογούνται με 13%.
Τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια
Η διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων ήταν στο επίκεντρο χτεσινής σύσκεψης του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου, και του οικονομικού επιτελείου, με τους επικεφαλής των 4 «συστημικών» τραπεζικών ομίλων.
Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλας σημείωσε ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο να αρχίσουν την εφαρμογή του νόμου για τα «κόκκινα» δάνεια, αμέσως μετά την ψήφισή του από τη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα δήλωσε τη συμφωνία και των τραπεζών στην κυβερνητική ρύθμιση. Εμφανίστηκε αντίθετος στους πλειστηριασμούς κατοικιών, σημειώνοντας: «Οι τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν θα θέλανε να φορτωθούν χαρτοφυλάκιο των 100, των 50, των 70 χιλιάδων και κατά συνέπεια νομίζω ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, ούτε αντιμετωπίζεται από τη δική μας πλευρά, θέμα πλειστηριασμών, σε αυτή τη φάση (...) χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εκπροσωπώ όλους (τους τραπεζίτες)». Πρόκειται για διαχείριση, η οποία, σε «αυτή τη φάση», βολεύει και μερίδες των τραπεζών, λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος, αλλά και της παραπέρα απότομης πτώσης των εμπορικών τιμών σε περίπτωση μαζικών πλειστηριασμών, σε μια εξέλιξη που θα δημιουργούσε νέες επισφάλειες στις τράπεζες.
Από την πλευρά της, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προαναγγέλλει ελέγχους και ποινές για παραβίαση του κανονισμού για τις «ανοιχτές πωλήσεις» (short selling) στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η υπόθεση αφορά σε ύποπτες κινήσεις μέσω κωδικών 150 επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, κατά τη διαδικασία αύξησης των μετοχικών κεφαλαίων των 4 ελληνικών τραπεζικών ομίλων, την περασμένη άνοιξη. Πρόκειται για παραβίαση των πρακτικών «υποτιμητικής κερδοφορίας», μέσω των οποίων οι «επενδυτές» αποκομίζουν κέρδη από την υποχώρηση των τιμών.