Ευκαιρία να «ξεσκονίσει» την «αραχνιασμένη» αντιμνημονιακή ρητορική, βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ευρωβουλευτής του Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Κόκκινο», ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Ολο αυτόν το καιρό, που ο πρωθυπουργός μιλά για έξοδο από το μνημόνιο, πουλά "φύκια για μεταξωτές κορδέλες". Η συμφωνία προσανατολίζεται σε συνέχιση της αυστηρής εποπτείας με όρους που θα συνοδεύονται από ένα νέο μνημόνιο, στο οποίο μάλιστα το ΔΝΤ θα συνεχίζει να παίζει ισχυρό ρόλο. Πρόκειται για συνέχιση του μνημονίου με άλλη "συσκευασία" και άλλη ορολογία».
Ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβει απ' το λαό ότι η αυστηρή εποπτεία είναι «ένα το κρατούμενο» στο πλαίσιο της ΕΕ, έχει ήδη ενεργοποιηθεί ο σχετικός μηχανισμός στο πλαίσιο της «Ενισχυμένης Οικονομικής Διακυβέρνησης». Κρύβει ακόμα ότι μέτρα, όπως παραπέρα μείωση μισθών και συντάξεων, χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, άγριες περικοπές των κοινωνικών δαπανών κ.ά., έχουν ήδη αποφασιστεί και επιταχύνεται η υλοποίησή τους.
Στην πραγματικότητα, αυτό για το οποίο κόπτεται είναι για τη δυνατότητά του ως μελλοντική κυβέρνηση, που ελπίζει να είναι, να στηρίξει τους καπιταλιστές σε επιλεγμένους κλάδους της καπιταλιστικής οικονομίας απ' τον κρατικό κορβανά για επενδύσεις, κάτι που προϋποθέτει και διευθέτηση του χρέους, αλλά και να «λασκάρουν» κάπως τα «λουριά» της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δ. Παπαδημούλης καταλήγει, εκφράζοντας την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή «δε θα συμφωνήσει σε μια επιζήμια συμφωνία που θα δεσμεύσει τη χώρα για πολλές δεκαετίες» και επαναλαμβάνει την πρόταση «για σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Κ. Παπούλια, όπου θα αποφασιστούν όλα τα ζητήματα που αφορούν την ημερομηνία των εκλογών, το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας και το χρέος».
Δεν παραλείπει, στο πλαίσιο της προσπάθειας του κόμματός του να αυτοπροβληθεί ως δύναμη που εγγυάται σταθερό περιβάλλον σφαγής των δικαιωμάτων του λαού και ανάπτυξης των κερδών του κεφαλαίου, να κατηγορεί τον Α. Σαμαρά ότι «τορπιλίζει κατ' εξακολούθηση την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς δεν έχει επιχειρήματα, και επιλέγει τη γραμμή της πόλωσης και της επιστροφής σε ένα παρελθόν μεγάλου φανατισμού». Αλλωστε, το ίδιο κάνει και η κυβέρνηση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξένα όλ' αυτά για τα λαϊκά συμφέροντα.
Ζητήματα που προτάσσει η αστική τάξη θα τεθούν προφανώς και στη συνάντηση που ζήτησε και θα έχει ο Αλ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, τις επόμενες μέρες, καθώς δεν έχει ακόμα οριστεί η ημερομηνία.
Το παίζουν «ο καλός, ο κακός...»
Στο μεταξύ, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτσης, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9.84», «άδειασε» τον υπεύθυνο του τμήματος εξωτερικής πολιτικής και άμυνας του κόμματος, Κ. Ησυχο, για τις δηλώσεις περί ακραίων απόψεων γύρω απ' τον πρωθυπουργό που φλερτάρουν με την ιδέα να ανέβει το θερμόμετρο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία ώστε να εξασφαλίσουν τη συσπείρωση των 180 βουλευτών για την προεδρική εκλογή.
Ο Ν. Βούτσης ρωτήθηκε επ' αυτών και απάντησε: «Το θέμα είναι να λέμε θετικά τη γραμμή μας, η οποία -όπως γνωρίζετε- είναι η γραμμή της αποκλιμάκωσης της έντασης αλλά, ταυτόχρονα, της ισχυροποίησης αυτού που λέμε αμυντική δυνατότητα και του ευρύτερου ελληνικού χώρου, έτσι ώστε να υπάρχει αποτρεπτική ικανότητα. Από εκεί και έπειτα, τι φόβοι υπάρχουν, τι εκτιμήσεις και τι σκέψεις υπάρχουν, είναι καλύτερο να τα συζητάμε μεταξύ μας. Δε νομίζω ότι αυτήν τη στιγμή συμβάλλουν στο να τεθούν τα πραγματικά προβλήματα. Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα στην περιοχή. Οχι βεβαίως τόσο όσο κάποιες πλευρές το ανυψώνουν. Σας θυμίζω την παραφιλολογία που ξεκίνησε για την πλατφόρμα που υποτίθεται ότι οι Τούρκοι θα τοποθετούσαν στην Κυπριακή ΑΟΖ και τελικώς αποδείχτηκε ότι την πήγαιναν στη Λάρνακα για επισκευές. Θα μπορούσα να σας πω και άλλα, για τις ασφαλείς διελεύσεις από διεθνή ύδατα... Αρα, δεν αποτελεί πρόκληση αυτή καθ' εαυτή κάποιο μέρος από τις βόλτες που κάνουν τα τούρκικα πλοία κλπ. Χρειάζεται, δηλαδή, ψυχραιμία, η οποία επιδεικνύεται από ορισμένες πλευρές και από κυβερνητικές. Καλό θα είναι να μην μπλέκουμε αυτά τα λεπτά ζητήματα, διότι η Τουρκία, αυτήν τη στιγμή, έχει τρεις πολέμους στα ανατολικά της σύνορα και, άρα, το κλικ για να υπάρξει αντιπαράθεση προς δυσμάς ή ο όποιος συμψηφισμός ενυπάρχει. Αλλά δε θα πρέπει ν' αντιμετωπίζεται σαν μπαμπούλας και ούτε να επηρεάζει τόσο καθοριστικά το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό».