Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ Αναζητά πεδία δράσης για το κεφάλαιο στην ευρύτερη περιοχή

 

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις Τσίπρα τόσο μετά τη συνάντησή του με τον Α. Νταβούτογλου όσο και κατά την επίσκεψή του στη Σερβία

Την αφοσίωση του ΣΥΡΙΖΑ στα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, τα οποία επιτάσσουν σχέσεις συνεργασίας, οι οποίες συνυπάρχουν με αυτές του ανταγωνισμού, με την τουρκική αστική τάξη για τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας και για τις δύο, επιβεβαίωσε ο Αλ. Τσίπρας και κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Α. Νταβούτογλου. Η συνάντηση την οποία διαμήνυσε εγκαίρως ότι επεδίωκε ο ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» λίγο πριν την αναχώρηση Νταβούτογλου μετά την ολοκλήρωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.

«Πιστεύω σταθερά ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι με την Τουρκία πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί (...) ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει σταθερά την ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία σε σειρά τομέων, προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Εχει μάλιστα πρωτοστατήσει σε αυτήν την προσπάθεια μέσω των κινημάτων ειρήνης και της διπλωματίας των πολιτών. Επισήμανα, ωστόσο, ότι η συνεργασία αυτή, για να είναι ουσιαστική, πρέπει να βασιστεί στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Αλ. Τσίπρας, καταγράφοντας την προσήλωση του κόμματός του σε μια πολιτική που έχει στον πυρήνα της τα συμφέροντα του κεφαλαίου στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Μάλιστα, ακόμα και την πρόκληση του τουρκικού σκάφους «Μπαρμπαρός» που «αρμενίζει» στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Αλ. Τσίπρας τη στηλίτευσε απ' τη σκοπιά του ότι «υπονομεύει αυτήν την προοπτική» της συνεργασίας. Αλλωστε, συμπλήρωσε με νόημα, «η εκμετάλλευση από την Κυπριακή Δημοκρατία του υποθαλάσσιου ορυκτού της πλούτου (...) όπως έχει καταστήσει σαφές, διαχρονικά, η κυπριακή πολιτική ηγεσία, τα οφέλη θα διανεμηθούν με δίκαιο τρόπο στις δύο κοινότητες».

Αλλαγή στο μείγμα διαχείρισης, προσήλωση στα «κριτήρια» των μονοπωλίων

Με γνώμονα πάντα την αναζήτηση νέων πεδίων δράσης για το ντόπιο κεφάλαιο ολοκληρώθηκε εξάλλου η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Σερβία και το Βελιγράδι. Κατά την επίσκεψή του στο μνημείο του Ρήγα Φεραίου ανέφερε ότι στόχος της επίσκεψης ήταν να διερευνηθεί η «δυνατότητα ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών», όπου «συνεργασία» η προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να εδραιώσει και να ενισχύσει τη θέση της στη Σερβία και ευρύτερα στα Βαλκάνια.

Μιλώντας το Σάββατο σε εκδήλωση στη Νομική Σχολή του Βελιγραδίου παρουσίασε την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή μείγματος διαχείρισης, με διευθέτηση του χρέους. Εξέφρασε την αγωνία για το αδιέξοδο που οδηγείται «η Ευρώπη (...) και η βασική αιτία για την κατάσταση αυτή, είναι η πολιτική της λιτότητας». Υπερασπίστηκε σθεναρά την ένταξη των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ, μάλιστα με τον ισχυρισμό ότι αυτή, στο βαθμό που αλλάξει το μείγμα διαχείρισης στην ΕΕ, θα συμβάλει «ουσιαστικά στην αναβάθμιση των χωρών που βρίσκονται σε ενταξιακή διαδικασία»...

Παρακάμπτοντας πλήρως τη στρατηγική της ΕΕ που είναι κόλαφος για τους λαούς, τα δικαιώματα των οποίων τσακίζονταν και προ κρίσης, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε έχοντας κατά νου αποκλειστικά τα συμφέροντα των αστικών τάξεων των βαλκανικών κρατών, τις οποίες διαβεβαίωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση διαθέτει πολύ σημαντικά εργαλεία και προγράμματα για να βοηθήσει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (...) Ωστόσο, τα εργαλεία ακυρώνονται σε σημαντικό βαθμό, όταν συνοδεύονται από νεοφιλελεύθερες προϋποθέσεις (...) Χρειαζόμαστε μια άλλη αντίληψη για την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Που θα επενδύσει στο σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Που θα στηρίξει νέες παραγωγικές δυνατότητες. Που θα αναγνωρίζει το διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης της κάθε χώρας και θα αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου έφτασε να υποστηρίζει πέρα απ' την ένταξη στην ΕΕ, ώστε να ...απολαύσουν κι άλλοι λαοί τα ...οφέλη της, ακόμα και τα αντιλαϊκά «κριτήρια» που θέτει η λυκοσυμμαχία, ο πυρήνας των οποίων αφορά τη δημιουργία πεδίων κερδοφορίας για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, λέγοντας ότι «κάθε χώρα θα πρέπει να εκτιμάται μεμονωμένα ανάλογα με την πρόοδο που έκανε».

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 09 Δεκέμβρη 2014