Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Γύρω από τον…κόσμο

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Μαζική διαδήλωση διοργάνωσαν γαλακτοπαραγωγοί κτηνοτρόφοι από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Πολωνία και άλλες χώρες διαμαρτυρόμενοι για τις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού στο γάλα, που φτάνει να πουλιέται φτηνότερα από το νερό. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας έχυσαν στο δρόμο γάλα, ενώ έκαψαν φωτογραφίες των ηγετών των κρατών - μελών της ΕΕ.

ΡΩΜΗ.-- Ενταση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης δείχνουν οι τόνοι που μια σειρά αστικές δυνάμεις στην Ιταλία υψώνουν κατά της ΕΕ. Η «Λέγκα του Βορρά» ανακοίνωσε ότι τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης όλων των ιδρυτικών συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» (Μ5S) του Μπέπε Γκρίλο δηλώνει ότι θα συγκεντρώσει υπογραφές για να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη. Η ενίσχυση του λεγόμενου «ευρωσκεπτικισμού» συνδέεται με «κόντρες» στο εσωτερικό κάθε αστικής τάξης για το ποιος θα είναι λιγότερο χαμένος μετά την κρίση, ποιες διεθνείς συμμαχίες συμβάλλουν καλύτερα στην αναβάθμιση της θέσης κάθε χώρας, σε ποιους τομείς πρέπει να διοχετευτούν επενδυτικά κεφάλαια και μια σειρά άλλα ζητήματα.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον έξι Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε χτεσινή επίθεση αυτοκτονίας που εξαπέλυσαν οι «Ταλιμπάν» σε προάστιο της Καμπούλ. Στο μεταξύ, το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι έκλεισε το κέντρο κράτησης της βάσης Μπαγκράμ και ότι δεν έχει πια κανέναν αιχμάλωτο υπό κράτηση στο Αφγανιστάν.

ΟΤΤΑΒΑ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά αποφάσισε χτες ότι η αστυνομία μπορεί να διενεργεί περιορισμένους ελέγχους στα κινητά τηλέφωνα συλληφθέντων υπόπτων δίχως εισαγγελική εντολή.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η εταιρεία eΒay, μία από τις μεγαλύτερες ηλεκτρονικές πλατφόρμες δημοπρασιών στον κόσμο, προσανατολίζεται στις απολύσεις περίπου 3.000 υπαλλήλων (10% του προσωπικού) στις αρχές του 2015 έπειτα από την απόφαση της εταιρείας PayPal (του ομώνυμου συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών) να αυτονομηθεί από τον επιχειρηματικό της όμιλο. Στο μεταξύ, έκθεση του Γραφείου Οικονομικής Προστασίας Καταναλωτών στις ΗΠΑ υποστηρίζει ότι σχεδόν το 20% των Αμερικανών πολιτών που χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες στις συναλλαγές τους, δηλαδή 42.900.000 άνθρωποι, έχουν απλήρωτους λογαριασμούς σε νοσοκομεία και ιατρικά διαγνωστικά κέντρα λόγω φτώχειας.

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.-- Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE εκτιμά πως στους ωκεανούς του πλανήτη πλέουν πάνω από 270.000 τόνοι πλαστικού που αρκούν για να γεμίσουν 38.500 μεγάλα απορριμματοφόρα.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ο πρώην δικτάτορας Μουχαμάντου Μπουχάρι θα είναι από τους βασικούς αντιπάλους του απερχόμενου Προέδρου της Νιγηρίας, Γκουντλάκ Τζόναθαν, κατά τις προεδρικές εκλογές της 14ης Φλεβάρη 2015.

ΚΟΤΟΝΟΥ.-- Χιλιάδες κάτοικοι της εμπορικής πρωτεύουσας του δυτικοαφρικανικού Μπενίν, Κοτόνου, διαδήλωσαν χτες, απαιτώντας την άμεση διεξαγωγή εκλογών μετά τις δύο συνεχείς αναβολές τους από το 2012.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε το βράδυ της Τετάρτης 76 ανθρώπους στη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας εκατοντάδων πολιτών για τα θύματα αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ. Μέρος των διαδηλωτών συγκρούστηκε με το προσωπικό ασφαλείας του εμπορικού κέντρου Westfield με αποτέλεσμα περιορισμένες υλικές ζημιές.

ΣΑΝΑΑ.-- Η «Αλ Κάιντα» στην Υεμένη κατηγόρησε χτες την κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ ως βασική υπεύθυνη για τον πρόσφατο θάνατο δύο ομήρων στη διάρκεια αποτυχημένης επιχείρησης Αμερικανών κομάντος για την απελευθέρωσή τους.

ΡΙΑΝΤ.-- Οι σαουδαραβικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν χτες τρεις Σαουδάραβες υπόπτους για τον πυροβολισμό ενός Δανού στις 22 Νοέμβρη στο Ριάντ. Οι τρεις φέρονται να είναι υποστηρικτές του «Ισλαμικού Κράτους».

ΓΕΝΕΥΗ.-- Η κλινική δοκιμή εμβολίου των εταιρειών «Μερκ» και «Νιουλίνκ» για τον ιό «Εμπολα» σταμάτησε μία εβδομάδα νωρίτερα την κλινική δοκιμή σε 59 εθελοντές στη Γενεύη «για προληπτικούς λόγους», αφού οι τέσσερις από αυτούς παραπονέθηκαν για πόνους στις αρθρώσεις στα χέρια και τα πόδια τους.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η ΕΕ απαγόρευσε την πτήση επτά αεροπορικών εταιρειών από τη Λιβύη στους ευρωπαϊκούς ουρανούς επικαλούμενοι σοβαρές ανησυχίες ασφαλείας. Πρόκειται για τις εταιρείες Afriqiyah Airways, Air Libya, Buraq Air, Ghadames Air Transport, Global Aviation and Services, Libyan Airlines και Petro Air.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η γερμανική κυβέρνηση ζητάει από τη Σερβία την αναθεώρηση του συντάγματος και την προσαρμογή του στο γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας των Βρυξελλών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας ανέφεραν χτες δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Ο Αχμεντ ελ Τιλέμσι, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης φανατικών ισλαμιστών, Μουραμπιτούν, στο βόρειο Μάλι σκοτώθηκε χτες σε επιχείρηση της γαλλικής ιμπεριαλιστικής αποστολής στην πόλη Γκάο. Αλλα 12 μέλη της οργάνωσης είχαν την ίδια τύχη.

“Ριζοσπάστης” Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2014