Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΑ ΑΦΡΙΚΗ Στις «ζώνες προτεραιότητας» των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων

 

Ενίσχυση της παρουσίας της στην περιοχή αναζητά η ελληνική αστική τάξη, στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

 

Αφθονο «εργατικό και καταναλωτικό δυναμικό» βλέπουν σε χώρες όπως η Νιγηρία τα μονοπώλια (φωτ.: Αποψη του Λάγος στη Νιγηρία)

Ενα «Ελντοράντο» επενδυτικών «ευκαιριών» και χρυσοφόρων πεδίων κερδοφορίας βλέπουν εγχώρια και ξένα μονοπώλια στην Υποσαχάρια Αφρική. Ζώνη της αφρικανικής ηπείρου που παρουσιάζεται ακόμα σχετικώς ανεκμετάλλευτη, εξ ου και η ελληνική αστική τάξη σπεύδει να ενισχύσει την παρουσία της σε αυτήν, μαζί με μια σειρά λιμνάζοντα κεφάλαια, μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους που ξεχωρίζουν κλάδους, όπως είναι η κατασκευή υποδομών, τα ενεργειακά, ο Τουρισμός, το Εμπόριο, η γεωργία και τα τρόφιμα. Εκμεταλλευόμενοι τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της ηπείρου, τα ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα που τους επιφυλάσσουν οι αφρικανικές κυβερνήσεις, την ύπαρξη άφθονου εργατικού δυναμικού που αμείβεται με μεροκάματα φτώχειας και εξαθλίωσης.

Μάλιστα, ο προβληματισμός της ελληνικής πλευράς είναι ότι οι διμερείς συναλλαγές με τις χώρες της εν λόγω ζώνης είναι ακόμα πολύ χαμηλές, η δε τοποθέτηση εκεί ελληνικών επιχειρήσεων περιορισμένη, άρα η ελληνική αστική τάξη μένει πίσω στον ανταγωνισμό της με τα μονοπώλια άλλων χωρών. Εξ ου και το τελευταίο διάστημα επιταχύνονται διεργασίες εξαγωγής εκεί κεφαλαίων από την Ελλάδα. Οι δε προοπτικές κερδοφορίας τους σκιαγραφούνται από μια σειρά παράγοντες του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Τον Απρίλη του 2014, σε συνέδριο που έγινε στην Καλαμάτα, ο γγ του  Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης, Δ. Μανιατάκης, σε ομιλία του με θέμα «Προοπτικές για την ελληνική επιχειρηματικότητα στην Υποσαχάρια Αφρική», μεταξύ άλλων σημείωσε ότι οι οικονομίες της Αφρικής γνωρίζουν μια αξιοσημείωτη αναπτυξιακή πορεία. Από το 1995 έως το 2005, οι αφρικανικές χώρες παρουσίασαν μέσο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 5,4%, αντιστρέφοντας την τάση που χαρακτήριζε τις οικονομίες της Αφρικής από το 1975. Πρόσθεσε ότι τραπεζικοί όμιλοι του εξωτερικού προβλέπουν ότι τα επόμενα είκοσι χρόνια η οικονομία της Αφρικής θα αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 7%, γεγονός που την καθιστά νέο προορισμό των «διεθνών επενδυτών».

 

Ο τεράστιος ορυκτός πλούτος της υποσαχάριας Αφρικής μπαίνει στο στόχαστρο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (φωτ. από ορυχείο χρυσού στη Ν. Αφρική)

Τον ίδιο μήνα γινόταν ημερίδα του υπουργείου Εξωτερικών και του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου, στην Αθήνα, με ακριβώς το ίδιο θέμα.

Εκεί, ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, Παναγιώτης Μίχαλος, δήλωνε χαρακτηριστικά: «Η περιοχή αναπτύσσεται γοργά (...) Εχουμε εντάξει την Υποσαχάρια Αφρική στις ζώνες προτεραιότητάς μας και σχεδιάζουμε συγκεκριμένες δράσεις, για την προώθηση των εξωστρεφών επιχειρήσεων».

Σημειωτέον, το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι οι οικονομίες της Υποσαχάριας Αφρικής θα αναπτυχθούν το 2014 με ρυθμούς της τάξης του 5,4% και το 2015 θα επιταχύνουν στο 5,8%. Σύμφωνα, εξάλλου, με την «Ernst & Young», η Αφρική προσέλκυσε το 5,7% του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) που έγιναν διεθνώς το 2013, έναντι 3,6% το 2012, ενώ, σύμφωνα με την African Development Bank, το 2013 ιδρύθηκαν εκεί περισσότερες από 400.000 επιχειρήσεις.

Πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, με στόχο τη διείσδυση ευρωενωσιακών μονοπωλίων συνολικά στην αφρικανική ήπειρο, τον Απρίλη του 2014 έγινε στις Βρυξέλλες η 4η Σύνοδος ΕΕ - Αφρικής.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, δήλωνε στη βελγική πρωτεύουσα ότι «η Αφρική είναι αναπτυξιακά η ήπειρος του μέλλοντος. Η Ελλάδα είναι μία χώρα αποδεκτή από όλες τις αφρικανικές χώρες (...) Εχουμε τεράστιες οικονομικές δυνατότητες». Εξ ου και για να προωθήσει «την επιχειρηματική παρουσία, τις ελληνικές εξαγωγές», είχε τότε διμερείς επαφές με κυβερνητικά στελέχη από Τυνησία, Γουινέα, Αγκόλα, Αλγερία, Κογκό, Κένυα, Γκάνα, Αιθιοπία και Νιγηρία.

 

Η αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της ΕΕ στην υποσαχάρια Αφρική σχετίζεται άμεσα με την επιδίωξη των ευρωενωσιακών μονοπωλίων να ενισχύσουν τη θέση τους στην περιοχή (φωτ. από τη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία)

Λίγες μέρες αργότερα, περιγράφοντας στην Αθήνα τις εμπειρίες του από τη Σύνοδο, τους οξύτατους ενδομονοπωλιακούς ανταγωνισμούς, έλεγε ότι η Αφρική «είναι το πεδίο του ανταγωνισμού μεταξύ Ευρώπης και Κίνας σε πάρα πολλά θέματα».

Δημοσιεύματα επιβεβαιώνουν την επισήμανση αυτή, σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον των κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων για την ήπειρο. Υπογραμμίζουν ότι Πεκίνο και Ουάσιγκτον την βλέπουν ως πεδίο έριδος στη σκακιέρα της παγκόσμιας γεωπολιτικής ισχύος. Υπολογίζουν ότι η αξία του εμπορίου Κίνας - Αφρικής το 2013 ξεπέρασε τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, τη στιγμή που η εμπορική σχέση ΗΠΑ - Αφρικής περιορίστηκε σε λιγότερο από το μισό του ποσού αυτού.

Σύμφωνα με την UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development, υπηρεσία του ΟΗΕ) οι κινεζικές επενδύσεις στην Αφρική κατά την τελευταία δεκαετία αυξήθηκαν κατά 4.000%, καθώς οι κινεζικοί όμιλοι έσπευσαν να υλοποιήσουν μεγάλα έργα υποδομής, όπως υδροηλεκτρικά φράγματα, οδικές αρτηρίες και σιδηροδρομικές γραμμές προς πετρελαιοπαραγωγές περιοχές και τοποθεσίες με πλούσια παραγωγή πρώτων υλών, όπως σιδηρομετάλλευμα.

Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου «Bloomberg» και του οργανισμού International Rivers, η Κίνα έχει επενδύσει στην Υποσαχάρια Αφρική 9,3 δισ. δολάρια σε έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Υδρογονάνθρακες και ουράνιο

Το επενδυτικό ενδιαφέρον αυξάνεται παραπέρα δεδομένου ότι σύμφωνα με το University of the Western Cape της Νότιας Αφρικής, ο αριθμός των κρατών της ηπείρου με «αξιοσημείωτη παραγωγή» υδρογονανθράκων ενδέχεται να αυξηθεί κατά την επόμενη δεκαετία στα 45 από 22 σήμερα, στο σύνολο των 54 χωρών της Αφρικής.

Επίσης, σύμφωνα με τη World Nuclear Association (στοιχεία 2013) από τις 15 χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα ουρανίου στον κόσμο, οι 5 είναι στην Υποσαχάρια Αφρική: Νίγηρας, Ναμίμπια, Ν. Αφρική, Μποτσουάνα, Τανζανία.

Εξ ου και το ενδιαφέρον της ΕΕ, που φρόντισε να διεισδύσει στην ήπειρο (ειδικά στη ζώνη του «Σαχέλ» - Υποσαχάρια Αφρική) και με στρατιωτικά μέσα, αναπτύσσοντας με διάφορα προσχήματα δυνάμεις σε χώρες όπως το Μάλι, ο Νίγηρας και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Αλλωστε, στην ιστοσελίδα της ΕΕ για την «Εξωτερική Δράση» της τονίζεται χαρακτηριστικά: «Το Σαχέλ έχει εξέχουσα θέση στην πολιτική της ΕΕ. Η Ευρώπη έχει πολλά συμφέροντα στην περιοχή: Από την καταπολέμηση των απειλών για την ασφάλεια, την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και την παράνομη μετανάστευση έως την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η ήπειρος κατέχει χαρακτηριστικά παραδείσου για κάθε καπιταλιστή. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, π.χ. για την Γκάνα, ο επίσημος ετήσιος μισθός για έναν ανειδίκευτο εργάτη κυμαίνεται από 1.799,59 δολάρια έως το πολύ 5.709,27 δολάρια...

Αύξηση ελληνικών εξαγωγών και διαπιστώσεις για «καθυστερήσεις»

Τέτοια δεδομένα και προοπτικές δεν έχουν διαφύγει της προσοχής και των σχεδιασμών ελληνικών ομίλων. Π.χ. η θυγατρική του Ομίλου Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, έχοντας ήδη στο ενεργητικό της ανάληψη ενεργειακών έργων σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, όπως ανακοίνωσε σε αναλυτές σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, εκδηλώνει ενδιαφέρον και για την Υποσαχάρια Αφρική, για κατασκευή νέων ενεργειακών έργων.

Ετσι κι αλλιώς σημειώνεται ήδη ένα δούναι και λαβείν που στόχος των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων είναι να αναπτυχθεί και παραπέρα. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές σε χώρες της Αφρικής (εκτός της Βόρειας Αφρικής) στο διάστημα Γενάρης - Ιούλης 2014 ανήλθαν σε αξία σε 80 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 9,8% από τα 72 εκατ. του αντίστοιχου διαστήματος το 2013. Οι ελληνικές εξαγωγές κατευθύνθηκαν σε Νιγηρία, Νότια Αφρική, Γκάνα, Αιθιοπία, Κένυα, Μαυριτανία, Γκαμπόν και Νίγηρα.

Οι εισαγωγές από την ίδια ήπειρο (εκτός Β. Αφρικής) στο διάστημα Γενάρης - Ιούλης 2014 ανήλθαν σε αξία στα 53 εκατ., από τα 63 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2013 (μείωση 15,6%). Οι εισαγωγές ήρθαν από Νότια Αφρική, Αιθιοπία, Νιγηρία, Γκαμπόν, Μαυριτανία, Κένυα, Γκάνα.

Ιδιαιτέρως διαφωτιστικά είναι και όσα ειπώθηκαν στις 10/11/2014 σε ημερίδα του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου και του ΕΒΕΑ, πάλι σχετικά με την «Ελληνική Επιχειρηματικότητα στην Υποσαχάρια Αφρική».

Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου, Σ. Μουσούρης, τόνισε ότι «στην Αφρική, απέναντί μας, μερικές δεκάδες μίλια από τις ακτές της Κρήτης, ανοίγεται ο νέος ορίζοντας μιας ρωμαλέας ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών».

«Εχουμε δυστυχώς καθυστερήσει», προειδοποίησε, «στην τελευταία δεκαετία εκτοξεύτηκαν οι εμπορικές σχέσεις πολλών χωρών με την Αφρική. Οχι μόνον η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, από τις αναδυόμενες χώρες, αλλά και η γειτονική μας Τουρκία αντιλήφθηκαν τις προοπτικές ιδιαίτερα της Υποσαχάριας Αφρικής και επεξέτειναν εντυπωσιακά εμπόριο και επενδύσεις σε μία περιοχή που υπόσχεται να πρωταγωνιστήσει στη διάρκεια του αιώνα μας. Καμιά άλλη περιοχή του κόσμου δεν σημειώνει τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης όπως η Υποσαχάρια Αφρική. Η οικονομία της τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται κατά μέσο όρο στα επίπεδα του 5% και έχει αναδειχθεί η ταχύτερα στο σύνολό της αναπτυσσόμενη περιοχή του πλανήτη μας. Το 2012 επέτυχε αύξηση του ΑΕΠ 4,8% ενώ η ΕΕ παρουσίασε πτώση κατά 0,2%».

Πτυχές του «επενδυτικού παραδείσου»

Ο Σ. Μουσούρης παρουσίασε κι άλλες πτυχές του επενδυτικού αυτού παραδείσου: «Η Υποσαχάρια Αφρική εμφανίζει και την ταχύτερη αύξηση πληθυσμού. Το 2050 το 1/4 του πληθυσμού της Γης θα είναι Αφρικανοί, με κυρίαρχη τη νεολαία. Η μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα της Αφρικής, η Νιγηρία, από 170 εκατομμύρια που αριθμεί σήμερα υπολογίζεται να έχει 440 εκατομμύρια σε 35 μόλις χρόνια και η Αιθιοπία από 92 θα έχει περίπου 190.

Αλλά πέρα από το εργατικό και καταναλωτικό δυναμικό η Υποσαχάρια Αφρική διαθέτει τεράστια ανεκμετάλλευτη καλλιεργήσιμη γη, ενεργειακές πηγές, και πέρα από τα σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, μεγάλες δυνατότητες σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (π.χ. μόνον το 5% της υδροηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιείται), ορυκτά και πολύτιμα μέταλλα (π.χ., η Μποτσουάνα διαθέτει το 22% των παγκόσμιων αποθεμάτων σε διαμάντια, η Νότιος Αφρική το 90% της πλατίνας και 12% του χρυσού).

Και βέβαια οι δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού είναι απέραντες. Η Κένυα το αποδεικνύει. Οπως είναι και οι ανάγκες και οι ευκαιρίες σε υποδομές, ιδιαίτερα σε κατασκευή οδικών αρτηριών, λιμενικών εγκαταστάσεων και κατοικιών. Εξαιτίας μεγάλων κενών στην κάλυψη αυξανόμενων αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια (π.χ. όλη η Αφρική διαθέτει όση Ενέργεια καταναλίσκει η Γερμανία, και μόνον το 25% του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια) επείγουν επενδύσεις στον κρίσιμο αυτόν τομέα. Πολυσχιδείς είναι οι τομείς υπηρεσιών που παρουσιάζουν πολύ θετικές προοπτικές, από υπηρεσίες μηχανικών Αφρική έχει το μικρότερο ποσοστό του πληθυσμού μηχανικών στον κόσμο) μέχρι Υγείας και Εκπαίδευσης. Τέλος, η ραγδαία αύξηση φορητών τηλεφώνων αποτελεί ένα μικρό δείγμα των εξελίξεων στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας».

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον τελευταίο τομέα, μιλώντας στην ίδια ημερίδα ο Α. Διαμαντέας, στέλεχος της INTRASOFT International (αναπτύσσει επιχειρηματική δραστηριότητα σε πάνω από 70 χώρες - σε Βόρεια και Νότια Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αφρική), κάνοντας εισήγηση με τίτλο «Πώς θα επιτύχουμε στην Αφρικανική Αγορά πληροφορικής», αναφέρθηκε στις προσπάθειες και τους τρόπους που η ελληνική πολυεθνική διείσδυσε και εδραιώθηκε στην «αγορά» της Ανατολικής Αφρικής (Κένυα, Ουγκάντα, Ρουάντα σε πρώτη φάση, ακολούθως προστέθηκαν Ζάμπια και Τανζανία, ενώ ως «επόμενοι σταθμοί» χαρακτηρίστηκαν η Αιθιοπία και ο Μαυρίκιος).

Πρόσθεσε ότι η Αφρική είναι «μεγάλη αγορά σαν πληθυσμός» (περίπου 1 δισ. κάτοικοι), έχει «υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», «πολύ χαμηλή δραστηριοποίηση από ελληνικές εταιρείες» και «ταχεία αύξηση της μεσαίας τάξης σε όλες τις χώρες», άρα εκατομμύρια Αφρικανών ικανών να καταναλώσουν.

Ανάμεσα στις συμβουλές και τις υποδείξεις που έκανε στους άλλους Ελληνες επιχειρηματίες ήταν ότι «οι λαοί της Αφρικής έχουν δεινοπαθήσει για πάρα πολλά χρόνια από την αποικιοκρατία με αποτέλεσμα να είναι πολύ ευαίσθητοι σε συμπεριφορές», να προσέξουν τους «συναλλαγματικούς κινδύνους», και να ακολουθήσουν «ποιοτική προσέγγιση λόγω διεθνούς και μεγάλου ανταγωνισμού»...

«Αμέτρητες επενδυτικές ευκαιρίες» για τα μονοπώλια

Στην ημερίδα του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου και του ΕΒΕΑ, που πραγματοποιήθηκε στις 10/11/2014, με θέμα «Ελληνική Επιχειρηματικότητα στην Υποσαχάρια Αφρική», αρμόδιοι παράγοντες παρουσίασαν τις «ευκαιρίες» που προσφέρουν στους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους χώρες όπως οι Αιθιοπία, Κένυα, Μποτσουάνα, Νιγηρία και Νότια Αφρική.

ΑΙΘΙΟΠΙΑ

-- Για την Αιθιοπία τονίστηκε ότι: «Οι εμπορικές συναλλαγές τους κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και ο αριθμός των Ελλήνων επενδυτών είναι επίσης πολύ μικρός σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Η Αιθιοπία εξάγει κυρίως σουσάμι, καφέ, φασόλια και τριαντάφυλλα, ενώ εισάγει από την Ελλάδα αλουμίνιο και φάρμακα. Ωστόσο, η εμπορική σχέση μεταξύ των δύο χωρών σημείωσε αύξηση το 2013 κατά 34%. Αυτές τις μέρες στην Ελλάδα επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Αιθιοπία και κάνουν προ-επενδυτικές επισκέψεις, είτε σε μορφή επιχειρηματικής αποστολής ή κατά μόνας. Τον Οκτώβριο του 2013 επιχειρηματική αποστολή από την Ελλάδα επισκέφθηκε την Αιθιοπία, αποτελούμενη από την "Alpha Grissi Group", την "Alpha Innovations Sitic" και τη "M/C Agents Group"».

Ως τομείς με μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες παρουσιάστηκαν οι: Γεωργία, υφαντουργία και επεξεργασία δέρματος, επεξεργασία τροφίμων, χημικά, φαρμακευτικά, χαρτοποιία, δομικά υλικά, πλαστικά, γυαλικά και κεραμικά, μέταλλα, κατασκευές (κτίρια, δρόμοι, ανάπτυξη real estate, διάνοιξη πηγαδιών για νερό, ορυχεία μεταλλευμάτων), Ενέργεια με έμφαση στα έργα ΑΠΕ, Υγεία και Εκπαίδευση, Τουρισμός, ορυχεία μεταλλευμάτων και κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Η κυβέρνηση της χώρας υπόσχεται απαλλαγή από τελωνειακούς δασμούς και τον φόρο εισοδήματος, παροχή γης σε ανταγωνιστικές τιμές μίσθωσης, εξαγωγικά κίνητρα.

Παράλληλα υπόσχεται στους εργοδότες ...«φρέσκο κρέας» ως εργάτες και σε πολύ καλή τιμή! «Αφθονοι, εκπαιδεύσιμοι και εργατικοί εργάτες. Νέοι ηλικιακά - πάνω από το 50% του πληθυσμού. Το δε κόστος εργασίας στην Αιθιοπία είναι φθηνότερο σε σύγκριση ακόμα και με τον μέσο όρο της Αφρικής. Το μεροκάματο του εργάτη είναι 2 δολάρια τη μέρα. Οι μισθοί των πτυχιούχων πανεπιστημίου που μόλις αποφοίτησαν είναι από 110 ως 200 δολάρια το μήνα»...

ΚΕΝΥΑ

-- Για την Κένυα παρατέθηκαν τα αντίστοιχα πεδία κερδοφορίας που ανοίγονται για το μεγάλο κεφάλαιο. Σαν δέλεαρ προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων προβλήθηκαν τα εξής: «Απλοποίηση διαδικασιών αδειοδοτήσεων, απελευθέρωση της αγοράς, φοροελαφρύνσεις και σημαντικά φορολογικά κίνητρα», ενώ, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, πρόκειται για «μία χώρα με αμέτρητες επενδυτικές ευκαιρίες».

Παρουσιάστηκαν στοιχεία όπως ότι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες έχουν επενδύσει τουλάχιστον 425 εκατ. δολάρια στην Κένυα, χώρια την επιπλέον χρηματοδότηση για το πρόγραμμα ηλεκτροδότησης. Η δε Κίνα έχει τοποθετήσει εκεί 5 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε σιδηροδρόμους, Ενέργεια και προστασία άγριας ζωής, ενώ μεταξύ των δύο κυβερνήσεων υπεγράφη και σύμφωνο συνεργασίας στον Τουρισμό.

Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον ελληνικών επιχειρήσεων, έχουν ήδη υποβληθεί μελέτες για αδειοδότηση στον αγροτικό τομέα, στα γαλακτομικά προϊόντα, στην τυποποίηση τροφίμων και ποτών, στις υπηρεσίες, στα δίκτυα διανομής, στην αλιεία, στα πιλοτικά προγράμματα περιφερειακής αγροτικής ανάπτυξης.

Το δε ελληνικό προξενείο στο διάστημα 2010 - 2014 φρόντισε για το στήσιμο Ελληνο-Κενυατικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας, τη διεξαγωγή ενημερωτικών ημερίδων για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κένυα, την επίσημη επίσκεψη του υπουργού Ανατολικο-Αφρικανικών Υποθέσεων, Εμπορίου και Τουρισμού στην Ελλάδα, την επίσημη επίσκεψη του γγ Αλιείας της Κένυας στη Θεσσαλονίκη, ενώ για το Δεκέμβρη 2014 προγραμματιζόταν και η επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα του Κενυάτη υφυπουργού Εξωτερικών. Το προξενείο φρόντισε επίσης για τη διεκπεραίωση ελληνικών επενδυτικών και επιχειρηματικών αποστολών στην Κένυα, όπου υπολογίζεται ότι πήραν μέρος 59 εκπρόσωποι από 49 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Υπολογίζεται επίσης ότι το 40,82% των συμμετεχόντων κατέληξαν σε κάποιου είδους συμφωνία με την κενυατική πλευρά για μπίζνες.

ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑ

-- Για την Μποτσουάνα σημειώθηκε ότι οι κύριες εξαγωγές της αφορούν διαμάντια, ανθρακικό νάτριο, χαλκό και κρέας. Το ύψος του εμπορίου ανάμεσα στην Μποτσουάνα και την Ελλάδα κινείται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, άλλα έστω κι έτσι το 2013, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εξήχθησαν στην Μποτσουάνα από πλευράς ελληνικών επιχειρήσεων: Ράβδοι και είδη με καθορισμένη μορφή από αργίλιο. Σιδηρικά και παρόμοια είδη, από κοινά μέταλλα, για έπιπλα, πόρτες, σκάλες, παράθυρα, παντζούρια. Μηχανές και συσκευές για το πλύσιμο, το καθάρισμα, το στύψιμο, το στέγνωμα. Μηχανές και συσκευές για συγκόλληση με ορείχαλκο ή κασσίτερο ή για απλή συγκόλληση. Ινες οπτικές και δέσμες οπτικών ινών - καλώδια από οπτικές ίνες.

Ως λόγοι για να επενδύσει εκεί ένας όμιλος, από την κυβέρνηση της χώρας προβάλλονται και οι ακόλουθοι: «Χαμηλή φορολόγηση, 15% για μεταποίηση, οικονομικές υπηρεσίες, καινοτομία, 22% για τις λοιπές επιχειρήσεις. Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων έως 25%. Φοροαπαλλαγές για έως 10 χρόνια. Ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και έλλειψη συναλλαγματικών περιορισμών. Ελεύθερη εταιρική ιδιοκτησία για αλλοδαπούς, παροχή κινήτρων για συνεργασία με ντόπιους. Επιδοτούμενη εκπαίδευση εργατικού δυναμικού (200%). Σταθερή, φιλελεύθερη, μη κορεσμένη οικονομία: 2η πιο φιλελεύθερη οικονομία στην υποσαχάρια Αφρική (Wall Street Journal Index 2014), 4η σε ευκολία ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (World Bank 2013), 4η πιο ανταγωνιστική οικονομία (World Economic Forum)».

Τέλος, ως «ενδεικτικές επιχειρηματικές προτάσεις» πλασαρίστηκαν οι: Παραγωγή - επεξεργασία γυαλιού. Εφαρμογές πληροφορικής και υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών. Επεξεργασία δέρματος. Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Τουρισμός.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

-- Για τη Νότια Αφρική παρουσιάστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ήδη εξάγονται εκεί από την Ελλάδα: Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Φαρμακευτικά προϊόντα. Παιχνίδια και αθλητικά είδη. Μηχανήματα, λέβητες. Αλουμίνιο και παράγωγά του. Χαλκός και παράγωγά του. Πλαστικά. Λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, παρασκευάσματα διατροφής. Ζωικά και φυτικά λίπη και έλαια. Λιπάσματα. Μεταλλεύματα. Εκχυλίσματα, τανίνες, χρωστικές ουσίες. Χαρτικά. Μαργαριτάρια και πολύτιμοι λίθοι. Υποδήματα. Αιθέρια έλαια, αρώματα, καλλυντικά. Δημητριακά, αλεύρι, προϊόντα γάλακτος. Δομικά υλικά.

Ως ελληνικοί όμιλοι και επιχειρήσεις που έχουν ήδη παρουσία και δραστηριότητα στη χώρα αυτή αναφέρθηκαν οι: Εθνική Τράπεζα, INTRALOT, GROUP ΦΙΛΙΠΠΟΥ, FRIGOGLASS, ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ, ΓΕΡΜΑΝΟΣ, METALUMIN, Οινοποιεία Γεροβασιλείου, Τσακτσαρλής, Σολδάτος - ESCAPADES WINES».

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2014