Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

ΠΟΤΑΜΙ Θέλει κυβέρνηση ΝΔ με υπουργούς ΣΥΡΙΖΑ

 

Με τον εύγλωττο τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ να ορίσει αναπληρωτές υπουργούς», ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, επεκτείνει τη συζήτηση περί συναίνεσης στο αστικό πολιτικό σκηνικό ως τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ. Με άρθρο του στην «Καθημερινή» αποκηρύσσει τις πρόωρες εκλογές σαν επικίνδυνες, ζητά από τα δύο κόμματα να τα βρουν κι από κοινού να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές το Νοέμβρη του 2015.

Υποδεικνύει ακόμα στα κόμματα της αστικής διαχείρισης να διασφαλίσουν ότι θα ασκούν τη διακυβέρνηση απρόσκοπτα έως τη διεξαγωγή των εκλογών, με το να συνεννοηθούν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί για τον ορισμό αναπληρωτών υπουργών προερχόμενων απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, «στους τομείς που σχετίζονται με το χρέος και τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους».

«Αναπληρωτές, λοιπόν, υπουργούς από το κόμμα που κέρδισε τις ευρωεκλογές, στην κυβέρνηση του κόμματος που κυβερνά. Στη χειρότερη περίπτωση οι αναπληρωτές υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν μια πολύτιμη εμπειρία, θα μάθουν από πρώτο χέρι τις εμμονές των δανειστών και θα εκπαιδευτούν γι' αυτό που τόσο θέλουν να κάνουν. Και στην καλύτερη περίπτωση θα προτείνουν λύσεις που θα μειώσουν έστω και λίγο το αδιέξοδο της χώρας», γράφει ο Στ. Θεοδωράκης, σε μια έμμεση αλλά σαφή παραδοχή του κοινού πλαισίου που μοιράζονται οι δυνάμεις της αστικής διαχείρισης και του ευρωμονόδρομου.

Της πρότασης αυτής έχει προηγηθεί η ανάπτυξη μιας συλλογιστικής εκ μέρους του επικεφαλής του Ποταμιού, σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλείται ότι «για να υπηρετήσει το παλαιοκομματικό "εδώ και τώρα εκλογές" (...) θυσιάζει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η οικονομία στην εντατική, οι Ευρωπαίοι στη δυσπιστία τους, η Μέση Ανατολή στις φλόγες, η Τουρκία στους λεονταρισμούς της, αλλά εμείς θέλουμε η χώρα να πορευθεί χωρίς Πρόεδρο και χωρίς κυβέρνηση».

Παρ' όλα αυτά, συμμερίζεται την επιχειρηματολογία της Κουμουνδούρου ότι δεν είναι δυνατόν να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να αφήσει «αυτή την κυβέρνηση να πελαγοδρομεί μέχρι τον Μάρτιο του 2016».

Με αυτό το σκεπτικό, εξηγεί ότι προτείνει τον Νοέμβρη για διεξαγωγή εκλογών ώστε να υπάρξει χρόνος για αναθεώρηση του Συντάγματος στην κατεύθυνση του «να σταματήσει η ασυλία των πολιτικών και των υπουργών», «να υιοθετήσουμε το "γερμανικό εκλογικό σύστημα"». Ακόμα χρόνος για «να διαπραγματευτεί το χρέος μια εθνική διαπραγματευτική ομάδα και όχι μια κομματική παρέα». Αλλά και για να μη διαταραχθεί η τουριστική κίνηση και καταγράψει απώλειες το τουριστικό κεφάλαιο.

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 02 Δεκέμβρη 2014