Με έναν ιδιότυπο διάλογο, διά μέσου διαρροών στον αστικό Τύπο, διευρύνεται ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στους επιχειρηματικούς ομίλους. Το «Βήμα» επικαλείται συνομιλητές των Σταθάκη - Μηλιού απ' το Σίτι του Λονδίνου, στους οποίους αποδίδει τη δήλωση: «Σίγουρα δεν μας αφορά το γεγονός ότι το Μαξίμου προσπαθεί να παρουσιάσει τις συναντήσεις του Λονδίνου ως αποτυχημένες. Αυτά είναι παιχνίδια και στρατηγικές τρομοκράτησης. Κάποιοι έχουν διαστρεβλώσει την ατμόσφαιρα που επικρατούσε για να αναπαραγάγουν την αβεβαιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ».
Ταυτόχρονα, επικαλείται συνομιλητές του Αλ. Τσίπρα που τον φέρουν να δηλώνει σε «κατ' ιδίαν συζητήσεις» πως «θέλουμε να καταστήσουμε σαφές στους συνομιλητές μας στις ξένες αγορές - και γι' αυτό κάνουμε αυτές τις επαφές - ότι δεν θα υποβάλουμε σε κούρεμα το 17% του χρέους που ανήκει στον ιδιωτικό τομέα». Αλλά και να εμφανίζεται πρόθυμος να διαλύσει «κάποιες υπερβολικές φήμες που κυκλοφορούν κάποιοι εκ του πονηρού, ότι δήθεν θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες ή ότι είμαστε αποφασισμένοι να ιδρύσουμε τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία».
«Σε αυτό το πλαίσιο οι συνομιλητές του Αλ. Τσίπρα - γράφει το "Βήμα" - μεταφέρουν τη διάθεσή του να εξηγήσει: "Θέλουμε να συνομιλούμε με τις αγορές και πιστεύουμε ότι οι σοβαροί εκπρόσωποί τους θα εκτιμήσουν τις θέσεις μας"».
Θυμήθηκαν τα «μπαλκόνια»
Στο μεταξύ, κι ενώ όλα τα παραπάνω έρχονται να υπογραμμίσουν την προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα που θέλει να διαχειριστεί, υπηρετώντας τις ανάγκες του κόντρα σ' αυτές του λαού, η ηγεσία του θυμήθηκε τα «μπαλκόνια», προσαρμόζοντας αναλόγως και τη ρητορική του. Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε το Σαββατοκύριακο σε Λαμία και Γιάννενα, παρουσία παραγόντων του αστικού πολιτικού συστήματος (δεν πέρασαν απαρατήρητες οι αβρότητες με τον περιφερειάρχη Στερεάς Κ. Μπακογιάννη), και όψιμα «αντιμνημονιακών» τύπου Τζάκρη.
Η παρουσία της μάλιστα εκλήφθηκε σαν επιβεβαίωση απ' όσους στο εσωτερικό του κόμματος απέδιδαν πρόθεση στην ηγεσία να αξιοποιήσει τις περιφερειακές συσκέψεις για να «συστήσει» τους άρτι αφιχθέντες στο κομματικό δυναμικό.
Αλλωστε, ο Αλ. Τσίπρας ήταν σαφής όταν δήλωνε: «Μαχόμαστε να οικοδομήσουμε ένα πλατύ μέτωπο αντίστασης και ανατροπής. Κοινωνικό και πολιτικό. Και στην προσπάθεια αυτή, δεν θα χαρίσουμε κανέναν στους αυτουργούς των μνημονίων. Στη μάχη αυτή έχει θέση κάθε δημοκράτης, κάθε προοδευτικός άνθρωπος, που καταλαβαίνει πόσο κρίσιμο είναι να απαλλάξουμε τη χώρα από την πολιτική και τους πολιτικούς των μνημονίων».
Κατά τα λοιπά, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με δριμύτητα στην κυβέρνηση, καταλογίζοντάς της διαπραγματευτική ανικανότητα και στρατηγική «υπάκουου μαθητή». Από θέση υπεράσπισης των αναγκών της καπιταλιστικής οικονομίας για ανάκαμψη κερδών στηλίτευσε «την παράταση των μνημονίων», συσκοτίζοντας ότι για τους λαούς ισχύουν τα μόνιμα μνημόνια της ΕΕ. Ξιφούλκησε κατά όσων «δε διστάζουν προκειμένου να προβοκάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ, να αποσταθεροποιήσουν την ίδια την οικονομία» και να ακυρώσουν «την ομαλότητα, τη σταθερότητα».
Ζήτησε εκλογές εδώ και τώρα. «...Σε ένα πράγμα θα μπορούσαμε να συναινέσουμε: Τίμιες, αδιάβλητες, καθαρές εκλογές τώρα. Για να εκλεγεί Πρόεδρος που θα εκφράζει πραγματικά τη λαϊκή πλειοψηφία και την εθνική ομοψυχία. Για να δοθεί ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης στη νέα κυβέρνηση», ανέφερε, στέλνοντας τα μηνύματά του στην αστική τάξη της χώρας.
Σε μια μάταιη προσπάθεια να τα βάλει με την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα λειάνει τις θέσεις του», γιατί «ο δικός μας ρεαλισμός είναι ο ρεαλισμός της ρήξης, της αντίστασης, της ανατροπής, της αλλαγής. Είναι ο ρεαλισμός των εκατοντάδων χιλιάδων απεργών προχτές, ο ρεαλισμός των κινημάτων, ο ρεαλισμός των απλών ανθρώπων που αναζητούν μια καλύτερη ζωή»!
Αποδεικνύοντας τίνος το ρεαλισμό έχει κάνει πυξίδα του, αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζοντάς το «μια στρατηγική που πατάει ταυτόχρονα και στις τεράστιες κοινωνικές ανάγκες, αλλά και στο ρεαλισμό, που δεν χρειάζεται καν πρόσθετη χρηματοδότηση».
Με γνώμονα, λοιπόν, το ρεαλισμό του ασφυκτικού περιθωρίου διαχείρισης της ακραίας φτώχειας που αφήνει η καπιταλιστική οικονομία, επιβεβαίωσε ότι προτεραιότητα αυτού του προγράμματος είναι ακριβώς όσοι βυθίζονται στην εξαθλίωση, με χρηματοδότη ευρωενωσιακά προγράμματα. Κι απ' την άλλη «η χρήση όλων των εργαλείων δημόσιας πολιτικής για την ολόπλευρη στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης».
Υπενθύμισε, τέλος, τη δέσμευση για ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε «να εισπράττει το Δημόσιο» ανάλογα «με το ετήσιο εισόδημα του οφειλέτη» και για ρύθμιση των κόκκινων δανείων, στόχος που αφορά ιδιαίτερα - όπως είπε - «την πραγματική οικονομία».
Κατά το «παρηγοριά στον άρρωστο...», ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έταξε σε όσους στενάζουν απ' τον εφιάλτη της ανεργίας ...προγράμματα απασχόλησης που θα χρηματοδοτηθούν «από το όφελος που θα προκύψει από τις ρυθμίσεις χρεών, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τα ΕΣΠΑ και τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας