Η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ έχει στόχο να πειθαναγκάσει τα λαϊκά στρώματα να στοιχηθούν πίσω από τα προτάγματα του μεγάλου κεφαλαίου, συναινώντας στη συνέχιση της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής στο έδαφος του ευρωμονόδρομου. Και δε διστάζει να χρησιμοποιεί την κινδυνολογία, για ζητήματα που αφορούν το κεφάλαιο, προπαγανδίζοντας ότι θα βλάψουν το λαό. Ενδεικτικά είναι όσα είπε προχτές βράδυ ο Αντ. Σαμαράς σε ομιλία του στη Χαλκίδα.
Συνεχίζει την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνοντας την κινδυνολογία περί «Grexit» τάχα λόγω των αποφάσεων που θέλει να πάρει ο Αλ. Τσίπρας, όταν οι του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν όρκους πίστης στους επιχειρηματικούς ομίλους, στην Ευρωζώνη και την ΕΕ.
Παλεύει να τους φανεί χρησιμότερος
Απευθυνόμενος στους αστούς, που θέλουν σταθερότητα στη διαχείριση της εξουσίας τους και στη διακυβέρνηση και τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις των αστικών πολιτικών δυνάμεων προς επίτευξη αυτού του στόχου, ο Αντ. Σαμαράς έβαλε ζήτημα ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν μπορεί να τους εγγυηθεί κάτι τέτοιο: «(...) κορόιδεψαν τους ανθρώπους εκείνους, τους οποίους είχαν παρασύρει και ψήφισαν μαζί τους (σ.σ.: "όχι" στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας). Και δεν κατάφεραν τελικά να συνεννοηθούν ούτε με τον Κουβέλη και τους βουλευτές του, που τους ακολουθούσαν... Αν δεν μπορούν να συνεργαστούν ούτε με εκείνους με τους οποίους συμμάχησαν, αν δεν μπορούν να τους εμπιστευθούν ούτε εκείνοι που συνεργάστηκαν μαζί τους, τότε, είναι το ερώτημα στα χείλη του ελληνικού λαού, πώς έχουν το θράσος να νομίζουν ότι θα μπορούσαν να κυβερνήσουν με συναίνεση, με διάλογο, με δημοκρατία αυτόν τον τόπο;», αναρωτήθηκε πασχίζοντας να τους φανεί πιο φερέγγυος κι αξιόπιστος για τη διαχείριση της εξουσίας τους.
Προειδοποίησε ότι αν ακολουθηθεί άλλο μείγμα διαχείρισης θα προκληθούν εκ νέου «ελλείμματα». Διαφημίζοντας και παραπέρα τη χρησιμότητά του στο κεφάλαιο θύμισε ότι η κυβέρνησή του έκοψε «πάνω από το 41% του χρέους μας, χωρίς να έλθουμε σε σύγκρουση με κανένα (...) Εχουμε ακόμα - προσέξτε - διαπραγματευθεί έτσι, ώστε πληρώνει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή τα χαμηλότερα επιτόκια (...) Κι ακόμα έχουμε ήδη διαπραγματευθεί να επεκτείνουμε στο μέλλον για πολλά ακόμα χρόνια αυτά τα ίδια χαμηλά επιτόκια! Και την αποπληρωμή!». Κομβικό ζήτημα τα προαναφερόμενα για τα ντόπια μονοπώλια καθώς προσδοκούν από την τέτοια ρύθμιση του χρέους απελευθέρωση νέων κονδυλίων για δημόσιες επενδύσεις σε όφελός τους και για την πρόσθετη ενίσχυσή τους με κάθε είδους επιδοτήσεις.
Φιλοτεχνώντας, εξάλλου, το εικόνισμα της ΕΕ μίλησε για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ. Βεβαίως, τα κονδύλια που αναφέρει είναι πληρωμένα απ' τον ελληνικό λαό μέσα από την άγρια φορολόγησή του, και επανακατευθύνονται στη χώρα μέσα από στοχευμένες διαδρομές και «ενισχύσεις» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι για λαϊκές ανάγκες.
Τάζει εκσυγχρονισμούς και ιδιωτικοποιήσεις
Ο Αντ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να τάξει και χτύπημα της «γραφειοκρατίας», αναγκαίους εκσυγχρονισμούς στο αστικό κράτος όχι προς βελτίωση της καθημερινότητας του λαού, αλλά για να διευκολυνθεί παραπέρα στη δραστηριότητά του το μεγάλο κεφάλαιο. Αλλωστε, το ξεκαθάρισε ότι στο μείγμα διαχείρισης που ασπάζεται και προωθεί είναι: «Ανάπτυξη σημαίνει ανταγωνιστικότητα. Επενδύσεις (...) Εξαγωγές. Επιχειρηματικότητα σε νέους κλάδους (...) Ανάπτυξη σημαίνει ακόμα ιδιωτικοποιήσεις. Σημαίνει αξιοποίηση περιουσίας του Δημοσίου», ανοίγοντας δρόμο για περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, για διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας στο κεφάλαιο πάνω και στα ερείπια εργατικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
Επιτέθηκε και στο φοιτητικό κίνημα καυχώμενος ότι κατάργησε «το άσυλο παρανομίας στα Πανεπιστήμια!». Αναγνώρισε ωστόσο ότι «πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά»: «Πουθενά στον κόσμο δεν (...) κάνουν τάχα "συνελεύσεις" με ελάχιστους, εξαγγέλλουν όποτε θέλουν "αποχές" (...) Το νοικοκύρεμα ακόμα στην Εκπαίδευση δεν τελείωσε. Μόλις άρχισε! Και να το ξέρουν, θα το ολοκληρώσουμε». Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε λιμνάζοντα κεφάλαια ότι θα τους ανοίξει και εκεί πεδία κερδοφορίας, προωθώντας «και τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια».
Και νέες φοροαπαλλαγές στους μεγαλοκαρχαρίες
Σε ένα όργιο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας ο Αντ. Σαμαράς δεν δίστασε να παρουσιάσει ως «φορολογικές μειώσεις στα επόμενα χρόνια» τα επόμενα νέα μέτρα υπέρ των μεγαλοκαρχαριών: «Ο ανώτατος φόρος εισοδήματος θα πέσει στο 33% από το 42% που είναι σήμερα και από το 45% που ήταν πριν την κρίση.Ο φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων θα μειωθεί σταδιακά, να υπάρχει ένας ενιαίος φόρος, στο 15% από το 25% που είναι σήμερα».
Εταξε, επίσης, ότι «όλοι οι συντελεστές στα υψηλά κλιμάκια του ΦΠΑ θα μειωθούν σταδιακά. Και κάποια από τα μεσαία επίσης αργότερα. Ο ΕΝΦΙΑ σταδιακά θα μειωθεί κι άλλο. Και τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ θα δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απευθείας. Για να γίνει και αυτή υπεύθυνη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αληθινός μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης. Να πάψει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι ο μόνιμος "ζητιάνος" του κράτους και να είναι πολλές φορές πηγή σπατάλης, ακόμα και διαφθοράς. Και αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζουμε».
Στην πραγματικότητα, ο Αντ. Σαμαράς με τέτοιες εξαγγελίες επιβεβαιώνει την ταξικότητα της πολιτικής του. Οσα τάζει, στην πράξη, σημαίνουν:
-- Οτι ο ΕΝΦΙΑ μονιμοποιείται ως άλλο ένα χαράτσι στη λαϊκή κατοικία, το οποίο εντέλλεται να το εισπράττει η Τοπική Διοίκηση μαζί με τα ογκούμενα δημοτικά τέλη και φόρους, τη μόνη πηγή εσόδων της που επίσης αξιοποιούνται συνήθως σε όφελος της ανάπτυξης των επιχειρηματιών, αφού ολοένα και περισσότερο οι υπηρεσίες στα λαϊκά στρώματα γίνονται ανταποδοτικές.
-- Μειώνεται, κατά βάση, η φορολογία των μεγαλοεισοδηματιών και των επιχειρηματιών κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες, επιβεβαιώνοντας και έτσι ότι το μεγάλο κεφάλαιο, εν μέσω της κρίσης του, βγαίνει ακόμα πιο κερδισμένο φορτώνοντας τα «σπασμένα» της στο λαό.
-- Αν και εφόσον υπάρξουν κάποιες μειώσεις για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, η όποια ευνοϊκή επίδρασή τους θα εξανεμιστεί στο γενικότερο πλαίσιο εφαρμογής αντιλαϊκών μέτρων.
Αλλωστε, ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς το είπε καθαρά μην αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών: «Να το ξέρουν όλοι: Είμαστε στην περίοδο που έχουν αρχίσει οι αυξήσεις, αλλά θα πάμε ομαλά για να μην ξαναπέσουμε στα ελλείμματα. Το νοικοκύρεμα θα συνεχιστεί», παραπέμποντας σε νέες περικοπές και καταργήσεις σε ό,τι απέμεινε ως ξέφτια κοινωνικών παροχών και δικαιωμάτων για το λαό.