Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και η άμεση κατάληξη της συμφωνίας με την τρόικα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, αποτελούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη επίτευξη ρυθμών οικονομικής ανάκαμψης. «Μια νέα συμφωνία, μεταξύ άλλων, θα αποδέσμευε ένα ποσό περίπου 7 δισ. ευρώ, χωρίς το οποίο το δημόσιο θα αρχίσει να αντιμετωπίζει χρηματοδοτική ασφυξία από τα τέλη Μαρτίου», δήλωσε σχετικά στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal». Υπενθύμισε ακόμη, πως η συμφωνία με την τρόικα είναι προϋπόθεση και για τη «συνέχιση πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών σε φθηνό δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Ο ίδιος χαρακτήρισε «πολύ μικρή» την πιθανότητα μαζικών εκροών καταθέσεων από τις τράπεζες, λέγοντας ότι στους τελευταίους μήνες έχουν μειωθεί περίπου κατά 3 δισ. ευρώ, ποσό που «μπορεί να οφείλεται στους αυξημένους φόρους που έπρεπε να πληρωθούν». Παράλληλα, σημείωσε ότι «είναι ακόμη η αρχή και πρέπει να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τη συμπεριφορά των καταθετών».
Εφαρμογή των συμφωνηθέντων σε όφελος του κεφαλαίου
Ολα τα παραπάνω αποτελούν πλευρές των ζητημάτων που θα αντιμετωπιστούν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης και στη διαδικασία για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Γκ. Χαρδούβελη, «δεν χρειάζεται απλώς να σχηματισθεί γρήγορα μια σταθερή κυβέρνηση. Χρειάζεται μία κυβέρνηση με μια προωθημένη πολιτική», δηλαδή κυβέρνηση σταθερή και ικανή να διαχειριστεί και διεκπεραιώσει τα ζητήματα που έχουν βάλει στο τραπέζι οι μερίδες και του ελληνικού κεφαλαίου. Μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα, σημείωσε πως η κυβέρνηση προβλέπει για το 2015 ρυθμό ανάκαμψης στο 2,9%, που όμως μπορεί να μειωθεί περίπου στο μισό, με βάση το «χειρότερο σενάριο». Αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι εφόσον εκλεγεί στην κυβέρνηση και στην περίπτωση που εφαρμόσει την πολιτική που έχει εξαγγείλει, τότε απλά και μόνο θα «περιπλέξει τις προσπάθειες της Ελλάδας να διαπραγματευθεί μια νέα πιστωτική γραμμή με τους δανειστές της, καθώς το τρέχον πρόγραμμα χρηματοδότησης λήγει στο τέλος Φλεβάρη»...
Εξάλλου, το μέλος το Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Mπ. Κερέ, δήλωσε ότι η ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους που διακατέχεται από την ΕΚΤ «θα ήταν παράνομη», δηλαδή ότι αντίκειται στους κανονισμούς της. Να σημειωθεί ότι το ίδιο ακριβώς ζήτημα έχει «σηκώσει» και η πλευρά του ΔΝΤ, πάντα για το μέρος του χρέους που το αξιώνει για δικό του λογαριασμό και σε αντίθεση με αυτό των κρατών της ΕΕ, για το οποίο το ΔΝΤ επιδιώκει «κούρεμα». Ο τραπεζίτης, δήλωσε ότι «δεν έχει νόημα» η συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Επίσης ότι οι ελληνικές εκλογές, δεν αποτελούν λόγο καθυστέρησης των αποφάσεων από την ΕΚΤ σχετικά με τα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής (σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται στις 22 Γενάρη).
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις ξεκαθάρισε ότι η επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας οφείλει να συνεχίσει την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.