Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ Χαρακτήρισε «μονάδα επίθεσης» την ΕΛΔΥΚ

 

Ολοκληρώθηκε χτες η διήμερη επίσκεψη του υπουργού Αμυνας στην Κύπρο

 

Στο στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) βρέθηκε χτες ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, την οποία πραγματοποίησε συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκο. Σύμφωνα με ελληνικά και κυπριακά ΜΜΕ, αφού κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, ο Π. Καμμένος απευθύνθηκε στους στρατιώτες και χαρακτήρισε ιδιαίτερη τιμή την επίσκεψή του σε «μια μονάδα επίθεσης», που «όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου, θα είναι η μονάδα που θα σηκώσει πάλι τη σημαία της λευτεριάς στα κατεχόμενα εδάφη». Δηλώσεις που, ανεξάρτητα από το αν προορίζονται για «εσωτερική κατανάλωση», έρχονται σε μια περίοδο που εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο και οξύνεται η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο, ενώ οι ελληνικές κυβερνήσεις - η τωρινή όπως και η προηγούμενη - βαθαίνουν την εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, σε άξονες και αντιάξονες στην περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς.

Προσπαθώντας να κρύψει ότι για όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις η «εθνική κυριαρχία» γίνεται λάστιχο στο πλαίσιο των λυκοσυμμαχιών όπου συμμετέχουν για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης, των ενδοϊμπεριαλιστικών συμβιβασμών και ανταγωνισμών, στους οποίους επιδιώκουν να έχουν ενεργό ρόλο, ο Π. Καμμένος κατέφυγε σε ένα φρασεολόγιο με εθνικιστικό «χρώμα», σχολιάζοντας ότι το έθνος «είτε δίνει εν όπλοις μάχη, είτε δίνει μάχη σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, όπως δίνει σήμερα», νικά, και ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν ηθικό υψηλό «γιατί εμείς πάντα υπερασπιστήκαμε τα πάτρια εδάφη, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα».

Ο Ελληνας υπουργός, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφων για το κατά πόσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τακτική ναυτική παρουσία της Ελλάδας στην Κύπρο, δήλωσε ότι «οι Τούρκοι να είναι βέβαιοι πως δεν είναι μόνοι τους στην περιοχή». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται εδώ ήδη με ένα πλοίο και διαβεβαίωσε ότι «είναι πολύ κοντά και με άλλες ναυτικές δυνάμεις».

Τέλος, μετά από συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο, ο υπουργός δήλωσε: «Από πολλά χρόνια πριν, ο Μακαριώτατος μιλούσε πάντα - αν και πολλοί το ξέχασαν - για το ενιαίο αμυντικό δόγμα. Ηρθα, λοιπόν, να διαβεβαιώσω τον Μακαριώτατο και τον κυπριακό ελληνισμό ότι το ενιαίο αμυντικό δόγμα δεν είναι απλώς ένας όρος, είναι μία αλήθεια που θα εργαστούμε σκληρά να την κάνουμε κάθε μέρα που περνά πιο ισχυρή πράξη».

Αντιδράσεις στα Κατεχόμενα

Από τα Κατεχόμενα, ο υποτιθέμενος «υπουργός Εξωτερικών», Οζντίλ Ναμί, μιλώντας χτες στη «βουλή» του ψευδοκράτους, είπε ότι η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, ήταν μια χαμένη ευκαιρία και ότι μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει συμβάλει θετικά στη «λύση» του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι ο νέος Ελληνας υπουργός Αμυνας προβαίνει συνεχώς σε αρνητικές δηλώσεις και σχολιάζοντας την προχτεσινή αναφορά του Π. Καμμένου σε επικείμενες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και πιθανώς Αιγύπτου, είπε ότι «κάνει τον κράχτη του πολέμου». Οι κοινές ασκήσεις έχουν εδώ και πολύ καιρό αναβληθεί, συνέχισε, λέγοντας ότι«το δίδυμο Ελληνοκύπριοι - Ελληνες πρέπει να αποφεύγει τις κοινές ασκήσεις».

Στο μεταξύ, ενώ πλησιάζει η επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, στη Μόσχα, συνεχίζονται τα καθημερινά δημοσιεύματα για το περιεχόμενο των διμερών συμφωνιών που θα υπογραφούν, ειδικά μετά τα «σενάρια» για τη δημιουργία ρωσικών βάσεων στην Κύπρο, που η Λευκωσία βέβαια έχει διαψεύσει. Χτες, ο «Φιλελεύθερος» επικαλούνταν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα αρχικά ζήτησε να της παραχωρηθεί χώρος στην αεροπορική βάση «Αντρέας Παπανδρέου» στην Πάφο για να δημιουργηθούν εκεί μόνιμο εργαστήριο και χώρος αποθήκευσης ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροπλάνα της χώρας. Αντίστοιχο αίτημα είχε κατατεθεί και για το λιμάνι Λεμεσού. Ωστόσο, η ρωσική πλευρά απέρριψε τον όρο που έθεσε η κυπριακή, ο οποίος ήταν να μπορούν οι κυπριακές αρχές να ελέγχουν τα εργαστήρια, και τελικά η διμερής συμφωνία θα περιοριζόταν σε «διευκολύνσεις» που παραχωρούνται και σε χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία.

“Ριζοσπάστης” Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2015