Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Κινήσεις στο εξωτερικό - διεργασίες στο εσωτερικό

 

Πλάτη στα παζάρια της κυβέρνησης προκειμένου να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός με τους πιστωτές και να διασφαλιστεί η πορεία της χώρας εντός ΕΕ και ευρώ, στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης, φέρεται να έβαλε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, παριστάμενος χτες στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Η σύνοδος έγινε λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, όπου συμμετείχε ο Αλ. Τσίπρας, και συζητήθηκε κυρίως το Ουκρανικό. Σε κάθε περίπτωση, ο Αντ. Σαμαράς είχε την ευκαιρία, όπως αναφέρεται, να υποστηρίξει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο επίδειξης «συναίνεσης» των αστικών πολιτικών δυνάμεων στα ζητούμενα του κεφαλαίου, όπως ζητούν επιτακτικά μια σειρά από κέντρα και παράκεντρα του συστήματος.

Σε αυτή τη βάση είχε διμερείς επαφές και συναντήσεις με τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας, Ν. Σαρκοζί, τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Γ. Ντολ, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, τους πρωθυπουργούς της Ιρλανδίας, Ε. Κένι, της Ισπανίας, Μ. Ραχόι, της Πορτογαλίας, Π. Κοέλιο, της Βουλγαρίας, Μπ. Μπορίσοφ, της Ουγγαρίας, Β. Ορμπαν, της Φινλανδίας, Αλ. Στουμπ, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, τον αντιπρόεδρο του ΕΛΚ, Μ. Μπαρνιέ, τον επίτροπο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση, Γ. Χαν, και την επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Σουηδίας, Α. Κίνμπεργκ Μπάτρα.

Οπως δήλωσε ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, μετά το τέλος της συνόδου του ΕΛΚ, «στόχος μου είναι να διασφαλίσω την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, για αυτό είμαι εδώ. Και βέβαια η αίσθηση αδιεξόδου δεν βοηθάει», συμπλήρωσε επιρρίπτοντας εμμέσως ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έκλεισε ήδη μια συμφωνία με τους πιστωτές.

Σε ανακοίνωση του ΕΛΚ, πάντως, μετά τη σύνοδό του, ζητείται η νέα κυβέρνηση να μη διακινδυνεύσει την «πρόοδο» που επιτεύχθηκε από την κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά: «Καλούμε τη νέα κυβέρνηση να μην διακινδυνεύσει την οικονομική πρόοδο που επιτεύχθηκε υπό την ηγεσία του Αντ. Σαμαρά. Οι θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν μέσω μονομερών ενεργειών. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας πρέπει να σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση», είπε ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Γ. Ντολ.

Διεργασίες για την επόμενη μέρα της ΝΔ

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό της ΝΔ συνεχίζονται οι διεργασίες και συζητήσεις σχετικά με την πορεία του κόμματος στο μετεκλογικό σκηνικό, ακόμα και με αλλαγή ηγεσίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», προχτές έγινε «δείπνο κορυφής» βουλευτών και στελεχών της ΝΔ, κατόπιν πρόσκλησης της πρώην ευρωβουλευτού και υπουργού Μ. Γιαννάκου, η οποία έχει τις διαφωνίες της με την πολιτική της περιόδου Σαμαρά.

Το «παρών» φέρεται να έδωσαν οι βουλευτές Ντ. Μπακογιάννη, Κυρ. Μητσοτάκης, Ν. Δένδιας, Ο. Κεφαλογιάννη, Κ. Χατζηδάκης, Ευρ. Στυλιανίδης, Νικ. Κακλαμάνης και Μ. Βαρβιτσιώτης. Είχε προσκληθεί, αλλά δεν προσήλθε, ο Ευ. Μεϊμαράκης, που επικαλέστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και την κρισιμότητα της συνόδου του Γιούρογκρουπ. Στο τραπέζι παρακάθισαν και 2 στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή, που σήμερα βρίσκονται εκτός Βουλής, οι Ευ. Αντώναρος και A. Σπηλιωτόπουλος. Παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σ. Ιωαννίδης (που έχει ήδη εκφράσει κριτική για τον τρόπο που κινήθηκε προεκλογικά η ΝΔ), ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και νυν δήμαρχος Γλυφάδας, Γ. Παπανικολάου.

Επισήμως, συζήτηση για την «επόμενη μέρα» στο κόμμα προγραμματίζεται από την ηγεσία για τις 19 Φλεβάρη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, όπου αναμένεται οι βουλευτές να κάνουν ενώπιον του Αντ. Σαμαρά αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και των λόγων που οδήγησαν στην τόσο μεγάλη ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας στα τέλη του μήνα.

“Ριζοσπάστης” Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2015