Προσπάθησε να αποδείξει ότι άλλο δανειακή σύμβαση και άλλο μνημόνιο!
Με ανανέωση των όρκων πίστης στην ΕΕ, το θεσμικό της πλαίσιο και τους αντιλαϊκούς της κανόνες ο Αλ. Τσίπρας έκλεισε χτες βράδυ τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αξιώνοντας τη συναίνεση του λαού σε μια πορεία ναρκοθετημένη για τα συμφέροντά του.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ισχυρές πιέσεις και εκβιασμούς, δήλωσε ωστόσο αισιόδοξος, με την επίκληση της λαϊκής στήριξης στις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου στα διαβούλια της ΕΕ, καλλιεργώντας την αυταπάτη στο λαό ότι έχει να αναμένει όφελος απ' την αίσια έκβασή τους.
Υποστήριξε ακόμα πως κανείς δεν θα ωφεληθεί αν ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις, καθώς κάτι τέτοιο θα ανοίξει το δρόμο στους εχθρούς της δημοκρατίας, θα διακινδυνεύσει τη συνοχή της ΕΕ και θα δώσει τη θέση της σε μια ΕΕ του τρόμου, του διχασμού, της γενικευμένης αποσταθεροποίησης.
«Η μικρή Ελλάδα υπερασπίζεται σήμερα την ενωμένη Ευρώπη (...) σε αντίθεση με αρκετούς εταίρους που για πολιτικές σκοπιμότητες θέλουν να παίξουν με τη φωτιά (...) είμαστε ο πιο φιλοευρωπαϊκός εταίρος», ανέφερε, προτρέποντας τη Γερμανία να μην τραυματίσει το «κοινό ευρωπαϊκό μέλλον» από τιμωρητική διάθεση απέναντι στην Ελλάδα.
Επί της ουσίας της διαπραγμάτευσης, ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να διαχωρίσει τη δανειακή σύμβαση απ΄ τα μνημόνια, αποδίδοντάς τα στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη, κρύβοντας τις ανάγκες του κεφαλαίου που ήρθαν να υπηρετήσουν. Δήλωσε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να είναι σε θέση να εκπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις και γι' αυτό διεκδικεί να σταματήσει η δανειακή σύμβαση να συνοδεύεται από όρους καταστροφικούς για την οικονομία, καθώς και μια διευθέτηση του χρέους κάτι που «σχετίζεται με τη δυνατότητα, μια οικονομία να έχει το περιθώριο να επιστρέψει στην ανάπτυξη».
Με την επίκληση του Ομπάμα
Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα - «γέφυρα» που επιδιώκουν διευκρίνισε ότι ζητάνε χρόνο και χώρο, ώστε να καταληχτεί μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για την επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα.
«Ζητάμε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία ... χωρίς όρους επιβολής, δεν ζητάμε κι άλλα χρήματα ζητάμε διευκολύνσεις ... τεχνικές διευκολύνσεις .... εντός θεσμικού πλαισίου ΕΕ ... για να βρεθεί συμφωνία σε ένα πρόγραμμα - γέφυρα ώστε να έχουμε την άνεση να συμφωνήσουμε μια νέα συμφωνία που θα σέβεται τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης, που θα βοηθήσει την Ελλάδα και την Ευρώπη να μπουν σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης ... η συμφωνία θα σέβεται τους κανόνες, παρότι διαφωνούμε, είμαστε υποχρεωμένοι να τους σεβαστούμε αλλά δεν είναι κανόνας η λιτότητα ... Η άλλη πλευρά τι ζητάει, ποιο το εναλλακτικό σχέδιο που προτείνει; Ακουσα χτες τον κ. Ομπάμα να ρωτά το ίδιο την κ. Μέρκελ, απάντηση δεν πήρε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, αποκαλύπτοντας ότι ο καβγάς γίνεται για το πάπλωμα, το μείγμα διαχείρισης για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, αφού ο ίδιος ο Ομπάμα κάλεσε την Ελλάδα να υλοποιήσει τις αντιλαϊκές της δεσμεύσεις.
Ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ακόμα ότι η κυβέρνησή του θα στηρίξει τις ιδιωτικές επενδύσεις, ότι επιθυμεί αυτό να συνδυαστεί με ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αναπτυξιακές κοινοπραξίες.
Επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι υπονόμευσε συνειδητά τη δική του, μη δεχόμενη την εξάμηνη παράταση του προγράμματος κι προέτρεψε τον Αντ. Σαμαρά στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να υπερασπιστεί τη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης που τη χαρακτήρισε εθνική κι όχι τις θέσεις της Μέρκελ. Κάλεσε ακόμα το ΠΑΣΟΚ να συνταχτεί με τη γραμμή της ομάδας των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο για αλλαγή του μείγματος διαχείρισης.
Τέλος, δήλωσε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις θα εφαρμοστούν στο ακέραιο, όπως και τα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας που περιλήφθηκαν σε αυτές, μαζί με τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, καθώς όπως είπε δεν αποτελούν μονομερή ενέργεια.