Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Γ. ΜΑΡΙΝΟΣ Δεν υπάρχουν απάνεμα λιμάνια στην τρικυμία των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

 

Μέσα στις συμπληγάδες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, στο καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα δε χωράνε φιλολαϊκή πολιτική, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική δικαιοσύνη, ισοτιμία στις διεθνείς σχέσεις, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Μαρίνος.

«Η συγκυβέρνηση μιλάει για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, όμως κορμός της είναι οι επικίνδυνες αποφάσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, και τα όποια ανοίγματα γίνουν π.χ. προς τη Ρωσία, την Κίνα. Τα δικά τους μονοπώλια δεν αλλάζουν τον βασικό, τον ποιοτικό παράγοντα που τονίζει ότι στην καρδιά της εσωτερικής και της εξωτερικής κυβερνητικής πολιτικής είναι τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών ομίλων, η γεωστρατηγική αναβάθμιση του ρόλου της σε βαριές συνέπειες και νέες περιπέτειες για το λαό μας», σημείωσε.

«Ο ισχυρισμός» τόνισε, «ότι η συγκυβέρνηση θα αλλάξει το τοπίο μέσα στις λυκοσυμμαχίες δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό αποδείχτηκε πρόσφατα με τη στάση της κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών στην έκτακτη σύνοδο της ΕΕ για την Ουκρανία. Αρχικά, λεονταρισμοί για διαδικαστικά ζητήματα, αλλά στην πράξη ομόφωνη απόφαση για παράταση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ στα πλαίσια του ανταγωνισμού με τη Ρωσία.

Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι μέλη του ΝΑΤΟ, σύμμαχοι για δεκαετίες, αλλά αυτό δεν απέτρεψε την τουρκική επιθετικότητα και τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο για τον έλεγχο των υδρογονανθράκων. Οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται, αμφισβητείται η ελληνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, οι ΝΑΤΟικές αποφάσεις προωθούν τη διχοτόμηση του Αιγαίου. Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ αλλά αυτό δεν οδήγησε σε δίκαιη λύση του Κυπριακού. Οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ αποσκοπούν στην επιβολή διχοτομικής λύσης όπως αυτή του "σχεδίου Ανάν". Η κυβέρνηση μιλάει για δίκαιη λύση στο Κυπριακό, αλλά προσπερνά τη θέση περί δύο "συνιστώντων κρατών" που είναι η βάση των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, αντιστοιχεί σε συνομοσπονδιακή λύση και οδηγεί σε νομιμοποίηση των τετελεσμένων της τουρκικής κατοχής.

Το Παλαιστινιακό χρονίζει. Τα λόγια συμπάθειας περισσεύουν, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει την πορεία αναβάθμισης των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ σε πολιτικοοικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο».

«Εχουν» σημείωσε, «φιλολαϊκό χαρακτήρα οι αναφορές της κυβέρνησης στο διεθνές δίκαιο στις αποφάσεις του ΟΗΕ, στην "αρχιτεκτονική ευρωπαϊκής ασφάλειας"; Είναι "παρηγοριά στον άρρωστο" γιατί το διεθνές δίκαιο μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού είναι στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών σχεδίων που τα στηρίζει ο ΟΗΕ, όπως αποδεικνύεται στις πολεμικές επιχειρήσεις των τελευταίων χρόνων. Η συγκυβέρνηση παρουσιάζει την Ελλάδα ως δύναμη σταθερότητας, αλλά απάνεμα λιμάνια δεν υπάρχουν μέσα στην τρικυμία των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των αγορών που σημαδεύουν την κατάσταση σε όλη την περιοχή, στην Αν. Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στην Κασπία, στην Ουκρανία, στον Περσικό Κόλπο, στα Βαλκάνια και διαμορφώνουν το έδαφος για γενικευμένους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

Τι θα κάνει η συγκυβέρνηση της «περηφάνιας» με τις ευρωατλαντικές βάσεις;

Σε σχέση με τις ευρωατλαντικές στρατιωτικές βάσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα, ο Γ. Μαρίνος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Επανερχόμαστε στα περί περηφάνιας και λαϊκής κυριαρχίας και θέτουμε το εξής ζήτημα για το οποίο σιωπήσατε στις προγραμματικές δηλώσεις. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα πλήθος ευρωατλαντικών βάσεων που εμπλέκουν τη χώρα μας σε πολέμους και επεμβάσεις.

Τι θα κάνει η συγκυβέρνηση;

-- Θα κλείσει τη βάση της Σούδας που παίζει καθοριστικό ρόλο σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή;

-- Θα κλείσει το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη;

-- Τι θα κάνει με το χερσαίο σχηματισμό μάχης στο Κιλκίς; Με την προωθημένη Επιχειρησιακή Βάση στο Ακτιο; Με το στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ στη Λάρισα που εκπλήρωσε το επιτελικό ρόλο στην ιμπεριαλιστική επιχείρηση ακόμα και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία;

-- Τι θα κάνει με τα ελληνικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται σε ευρωατλαντικές αποστολές; Με τα ΝΑΤΟικά προγράμματα συνεκπαίδευσης που στοίχισαν πρόσφατα τη ζωή σε δύο Ελληνες πιλότους;

Το ΚΚΕ απαιτεί να κλείσουν οι ευρωατλαντικές βάσεις, να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από το εξωτερικό. Συνεχίζει την πάλη για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες με το λαό στο τιμόνι της εξουσίας, με αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με άλλες χώρες και λαούς.

Αναπτύσσει τη διεθνιστική του δράση στο πλευρό του Παλαιστινιακού, του Κυπριακού λαού και των άλλων λαών.

Αντιπαλεύει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και συμβάλλει στον αγώνα για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για την εξάλειψη δηλαδή των αιτιών που τους προκαλούν».

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 10 Φλεβάρη 2015