Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ Βασικός άξονας η διαφύλαξη της πορείας της αντιλαϊκής πολιτικής

 

Το εκλογικό αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής λειτουργεί, όπως είναι λογικό, επιταχυντικά στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Στην ηγεσία της ΝΔ φαίνεται, για την ώρα, ότι στόχος είναι η αποφυγή της εσωκομματικής γκρίνιας και «εσωστρέφειας», η επίδειξη ετοιμότητας του κόμματος να ξαναδιεκδικήσει τη διακυβέρνηση, αν και οι εσωκομματικές διεργασίες ήταν και είναι υπαρκτές και συνοδεύονται από έντονες αντιθέσεις

Βεβαίως, η ΝΔ επιδιώκει να σπρώχνει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ώστε να προωθηθούν οι περιλάλητες μεταρρυθμίσεις, συνολικά η πολιτική της καπιταλιστικής ανάκαμψης στα ευρωατλαντικά πλαίσια, παρά τις διαφορές στο μείγμα διαχείρισης. Η όποια κριτική ασκείται στη νέα συγκυβέρνηση από τη ΝΔ γίνεται από τη σκοπιά του κεφαλαίου, με επίκεντρο τις σχέσεις με τους δανειστές και τους εταίρους ώστε να μη διακινδυνεύσουν την πορεία εξόδου στις αγορές, που σημαίνει την ολοκλήρωση του τωρινού προγράμματος. Σπρώχνουν βεβαίως και για τις ιδιωτικοποιήσεις, για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας στα μονοπώλια, για να μην ξαναϋπάρξουν «ελλείμματα», να προχωρήσουν παραπέρα τα αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπονται στα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, προσώρας, παρά τις εσωκομματικές στη ΝΔ κριτικές που γίνονται (για την προεκλογική τακτική του Αντ. Σαμαρά, τον ανασχηματισμό του προηγούμενου καλοκαιριού, τον ΕΝΦΙΑ, την προώθηση δικών του «παιδιών» κλπ.), ευθεία αμφισβήτησή του δεν έχει ακόμα εκδηλωθεί, αν και «δελφίνοι» υπάρχουν, όπως είπε ο Νικ. Κακλαμάνης. Για την ώρα, πάντως, βαράνε περιμετρικά, δηλαδή στελέχη όπως τον Μ. Βορίδη για προεκλογικές του δηλώσεις ή το γραμματέα του κόμματος Ανδ. Παπαμιμίκο.

Βέβαια, μια σειρά πληροφορίες μιλούν για έντονη δυσαρέσκεια στελεχών απέναντι στο εκλογικό αποτέλεσμα και τις τακτικές Σαμαρά, όπως ο Β. Μεϊμαράκης και η Ντ. Μπακογιάννη που θέτει, άλλωστε, ανοιχτά ζήτημα στροφής της παράταξης προς το «κέντρο». Τα ίδια λέει και ο Κυρ. Μητσοτάκης. Επίσης, από διάφορες πλευρές, μπαίνει ζήτημα διεξαγωγής εκτάκτου συνεδρίου «επανεκκίνησης» ή «επανακαθορισμού της φυσιογνωμίας του κόμματος», χωρίς ακόμα να έχει παρθεί κάποια σχετική απόφαση. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι ο Κ. Καραμανλής έχασε τις εκλογές με μεγαλύτερο ποσοστό δύναμης της ΝΔ αλλά έθεσε ο ίδιος ζήτημα αλλαγής ηγεσίας της ΝΔ, σε αντίθεση με τον Α. Σαμαρά που δε λέει να προχωρήσει σε τέτοια κατεύθυνση.

Επιχειρώντας να αμυνθεί, ο Σαμαράς επιμένει ότι βλέπει τη ΝΔ ως «σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό» που θέλει τη χώρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, «με αναπτυξιακό μοχλό την ιδιωτική πρωτοβουλία» και ότι «πολύ σύντομα θα δικαιωθεί για τις επιλογές και τις αποφάσεις της». Ταυτόχρονα, δίνει πόστα σε όσους αμφισβητούν τις τακτικές του. Π.χ., όρισε τον Κυρ. Μητσοτάκη πρώτο κατά σειρά κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ και έβαλε τον Μεϊμαράκη επικεφαλής στο υπό σύσταση άτυπο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος, που θα λειτουργεί «δίπλα» στον πρόεδρο του κόμματος.

Την ίδια στιγμή, ο Κ. Καραμανλής φαίνεται να δέχεται κρούσεις για να δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά στα ζητήματα της παράταξης, ίσως εν είδει σωτήρα, αν και ο ίδιος ζητά γενικώς «ψυχραιμία» και «ενότητα».

Στα «δεξιά» της Δεξιάς

Ζήτημα μπαίνει και με το τι θα γίνει στο χώρο «δεξιά» της ΝΔ, με ψηφοφόρους που ψήφισαν τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, κάποιοι άλλοι, σαφώς λιγότεροι βέβαια, που συντάσσονται με το ΛΑ.Ο.Σ. του Γ. Καρατζαφέρη, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν και πώς θα προχωρήσει το κόμμα ΡΙΖΕΣ, που είχε εξαγγείλει ο πρ. γγ της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και παλαιότερα στενός συνεργάτης του Σαμαρά, γνωστός και για τους διαύλους επικοινωνίας που είχε με τους χρυσαυγίτες, Τ. Μπαλτάκος.

Ο οποίος Μπαλτάκος, σε δηλώσεις του την Παρασκευή, επιχειρώντας παρέμβαση στα εσωτερικά της ΝΔ επέμεινε ότι «η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα αληθινό δεξιό κόμμα. Η ΝΔ δεν μπορεί να στρέφεται στο Κέντρο (...) Αν η ΝΔ θέλει να στραφεί στο Κέντρο, δεν μπορεί. Πιο Κέντρο, δε γίνεται. Πεθαίνεις. Αν η ΝΔ θέλει να στραφεί προς το Κέντρο -στο οποίο ήδη βρίσκεται- θα καταδικαστεί μονίμως, όχι πρόσκαιρα. Θα παίζει στη Β' πολιτική εθνική». Κάλεσε τη ΝΔ «να ξαναγίνει κεντροδεξιό και όχι μόνο κεντρώο κόμμα». «Αυτοί που λένε ότι είναι κεντρώοι, δεν έχουν καμία ιδεολογική υπόφυση. Αν η ΝΔ ήταν κεντροδεξιό κόμμα, όπως την οραματίστηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, δεν θα είχε τότε δεξιά της ένα 12%» πρόσθεσε αναφερόμενος στα ποσοστά που έπιασαν ΧΑ, ΛΑΟΣ, άλλα τέτοια μορφώματα.

Τέλος, καθώς ο ίδιος διεμήνυε -πριν προκηρυχθούν οι εκλογές- ότι θα έστηνε το κόμμα ΡΙΖΕΣ, προχθές είπε ότι δεν έχει εξαγγείλει τίποτα, αναζητώντας καταπώς φαίνεται κάποιο ρόλο στη ΝΔ. «Είπα ότι αν προχωρήσει αυτό το κόμμα θα έχει αυτή την ονομασία. Δεν προχώρησα όμως. Τώρα, μετά από τις εκλογές και όταν κάτσει λίγο ο χρόνος, θα ξαναγίνουν συζητήσεις, διότι δεν μπορεί η ΝΔ να έχει δεξιά της κόμματα με τα οποία δεν μπορεί να μιλήσει και να συνεργαστεί και δεν υπάρχει κανένας διάλογος. Εκείνο που έλεγα και συνεχίζω να λέω είναι ότι η ΝΔ οπισθοχωρεί σε ένα κεντρώο κόμμα, ενώ η Ελλάδα είναι απαραίτητο να έχει ένα δεξιό κόμμα. Κανονικό δεξιό κόμμα, όπως οι Ιταλοί έχουν τους Χριστιανοδημοκράτες» επέμεινε.

Τα βρίσκουν (και) στον Πρόεδρο

Στο μεταξύ, φαίνεται ότι προχωρά με μεγαλύτερη ταχύτητα η αναρρίχηση του αντιπρόεδρου της ΝΔ, Δ. Αβραμόπουλου, στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Κομβικό και αυτό το ζήτημα στην πορεία αναδιάταξης του αστικού πολιτικού προσωπικού.

Μπροστά στη βεβαιότητα ότι ο Αβραμόπουλος θα είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το θεσμό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σαμαράς του τηλεφώνησε και του εξέφρασε τη στήριξή του σε περίπτωση που προταθεί για Πρόεδρος.

Αλλωστε, μια σειρά παράγοντες συμφωνούν ότι μια «συναινετική» μετακόμιση Αβραμόπουλου από την Κομισιόν, όπου βρίσκεται σήμερα, στην Προεδρία θα τους βόλευε όλους, στην κοινή γραμμή που συνδέει τις αστικές δυνάμεις για ομαλότητα στην αστική διακυβέρνηση, σταθερότητα στην αστική εξουσία. Χώρια ότι μια τέτοια συναινετική εκλογή λειτουργεί ως προάγγελος συναινέσεων και στην επιτάχυνση των αναγκαίων, για τα μονοπώλια, καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων

Επιπλέον, μετακομίζοντας ο Αβραμόπουλος από την Κομισιόν απελευθερώνει τη θέση, ώστε ο Αλ. Τσίπρας να ορίσει εκεί δικό του Επίτροπο (ενδεχομένως τον Γ. Μηλιό). Φεύγοντας ο Δ. Αβραμόπουλος από το μικρόκοσμο της ΝΔ για να παίξει τον «υπερκομματικό» του ρόλο στην Προεδρία, σημαίνει για τον Σαμαρά ένας αντίπαλος λιγότερος, αν ανοίξει θέμα για την προεδρία του κόμματος.

Τρέχει και αυτός στην κοίτη του ΣΥΡΙΖΑ

Στο Ποτάμι υπήρξε μούδιασμα όταν ανακοινώθηκε, λίγες μόνο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, συνεργασία που για να κλείσει τόσο σύντομα, προφανώς, είχε ψηθεί από καιρό.

Στο κόμμα του Στ. Θεοδωράκη περίμεναν μια πρόσκληση στο κυβερνητικό σχήμα που τελικά δεν ήρθε, εξ ου και οι ευθείες βολές του εναντίον των Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου, τα σχόλια για «ακροδεξιούς, συνωμοσιολόγους και αντιευρωπαϊστές». Σε αυτήν τη βάση, εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι αυτή που μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει τα ζητούμενα της καπιταλιστικής οικονομίας και κάνουν μια σειρά προτάσεις για να το διασφαλίσουν, να αναδείξουν ότι οι ίδιοι μπορούν να είναι ένας καλύτερος εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ στην αστική διακυβέρνηση.

Ηδη από τη Δευτέρα, στη συνάντησή του με τον Τσίπρα, ο Θεοδωράκης τον διαβεβαίωνε «ότι το Ποτάμι είναι πρόθυμο να συμβάλει ακόμη και με στελέχη του στην διαπραγμάτευση με τους συμμάχους μας».

«ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ να συζητήσουν (...) τι πραγματικά μπορεί να διεκδικήσει η χώρα από τους συμμάχους της. Να μην πάει μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη, συνοδευόμενος από τους φοβικούς αντιευρωπαϊστές των ΑΝΕΛ (...) Εμείς δε θα αρνηθούμε να προσφέρουμε τις δυνάμεις μας, τις προτάσεις μας, στη διαπραγμάτευση για την διαχείριση του ελληνικού χρέους» επαναλάμβανε ο Θεοδωράκης την Τετάρτη, λέγοντας μάλιστα ότι και ο Τσίπρας είναι «θετικός σε αυτή την προοπτική».

Προοπτική σύστασης κάποιας «επιτροπής διαπραγμάτευσης» ή «εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης» απέναντι σε εταίρους και δανειστές, την οποία εκτός από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα στελεχώσουν και άλλες δυνάμεις αστικής διαχείρισης, ώστε από κοινού να παζαρέψουν ένα άλλο μείγμα διαχείρισης του χρέους απελευθερώνοντας κονδύλια για παραπέρα στήριξη των μονοπωλίων. Για «στήριξη της οικονομίας ώστε να μπορέσει να επαναλειτουργήσει», όπως έλεγε ενδεικτικά ο Τσίπρας τη Τετάρτη στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου.

Κολεγιές στο πλαίσιο Βενιζέλου

Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι στην κοινή γραμμή που συνδέει όλες τις αστικές πολιτικές δυνάμεις για ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, εδώ και δυόμισι χρόνια ο Ευ. Βενιζέλος έκανε ακριβώς αυτήν την πρόταση: Να σχηματιστεί μια τέτοια «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης από όλες τις δυνάμεις του συνταγματικού τόξου με ευρωπαϊκό προσανατολισμό». Γι' αυτό και στο ΠΑΣΟΚ διαχέουν πως αν δεχτούν πρόταση από τον Τσίπρα θα συμμετάσχουν.

Βέβαια, μετά την «εξαΰλωση» του κόμματος στις εκλογές και την έβδομη θέση που κατέλαβε, είναι ένα ζήτημα τι εξελίξεις θα δρομολογηθούν στο εσωτερικό του, πώς το ΠΑΣΟΚ θα περπατήσει στην κοινωνία που έχει στραφεί σε άλλες κεντροαριστερές λύσεις διαχείρισης και αν θα του αναγνωρίσουν επομένως κάποια «χρησιμότητα» οι άλλες αστικές δυνάμεις ώστε να κάνουν κολεγιές μαζί του.

Σε κάθε περίπτωση, ο Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, δήλωσε διαθέσιμος να βάλει πλάτη ώστε να χτιστούν «συναινέσεις», για να περάσουν τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα που χρειάζεται το κεφάλαιο. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεν «αντίπαλοι», με «επιφυλάξεις για την πολιτική του (...) Ομως, δεν είμαστε εχθροί». Οτι το Ποτάμι θα «ενισχύσει» τους υπουργούς που θεωρεί καλούς,«θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια σύγκρουσης της κυβέρνησης με τα συμφέροντα και τις συντεχνίες (...) Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια απελευθέρωσης των δημιουργικών δυνάμεων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ενώκάθε απόπειρα να ξανακτιστεί ένας παραφουσκωμένος κρατικός μηχανισμός (...) στραγγαλισμού της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, θα μας βρει αντίθετους».

Εμφανίστηκε, άλλωστε, αντίθετος στις «αντιλήψεις ξεχειλωμένου κρατισμού»,τις «συντεχνίες που έχουν ερείσματα στους κομματικούς μηχανισμούς» και ζήτησε από τις άλλες αστικές δυνάμεις «να κάνουν δεκτές τις προτάσεις μας να υπάρξουν μικρές και μεγάλες συμμαχίες».

Μ' αυτά και μ' άλλα δικαιολογείται απόλυτα ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της «Αυγής», ήδη από την προηγούμενη Τρίτη, ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει εξασφαλίσει ήδη «ανεκτική στάση από ΠΟΤΑΜΙ - ΠΑΣΟΚ».

“Ριζοσπάστης” Κυριακή 01 Φλεβάρη 2015