Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στις ράγες των στρατηγικών επιλογών της αστικής τάξης

 

«Πρωτοβουλίες» με το βλέμμα σε Μ. Ανατολή - Β. Αφρική, στο φόντο των νέων κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης

 

Η νέα λίστα με Ρώσους αξιωματούχους στους οποίους η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις με πρόσχημα το Ουκρανικό, και στην οποία έχει βάλει «φαρδιά - πλατιά» την υπογραφή της και η ελληνική κυβέρνηση, σηματοδοτεί και τα όρια της «πολυδιάστατης και ενεργητικής» εξωτερικής πολιτικής που θέλει να ασκήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όρια που βάζουν οι στρατηγικές επιλογές της ελληνικής αστικής τάξης για στοίχισή της στον ευρωατλαντικό άξονα, στις λυκοσυμμαχίες ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, στη συνεδρίασή του στις 9 Φλεβάρη στις Βρυξέλλες, «υιοθέτησε ομόφωνα πρόσθετες καταχωρίσεις (σ.σ.: στη λίστα με αυτούς στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις) σχετικά με αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία και υποστηρικτές τους στη Ρωσία. Αυτές (σ.σ.: οι καταχωρίσεις) αφορούν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών (σ.σ.: εντός ΕΕ) για 19 άτομα και 9 οντότητες που συμμετέχουν στη δράση κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Για να δώσουμε χώρο για τις τρέχουσες διπλωματικές προσπάθειες και τις επερχόμενες συνομιλίες στο Μινσκ, το Συμβούλιο αποφάσισε να αναστείλει την έναρξη ισχύος των μέτρων αυτών μέχρι τη Δευτέρα16 Φλεβάρη του 2015». Ετσι, με βάση αυτήν την απόφαση και παρά τη συμφωνία που υπογράφτηκε στο μεταξύ στο Μινσκ, χτες τέθηκαν σε εφαρμογή οι κυρώσεις σε βάρος περισσότερων ατόμων και οργανισμών που κατά την ΕΕ εμπλέκονται στο Ουκρανικό.

Αλλωστε, την επέκταση των ισχυουσών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας προεξοφλούσε και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ενημερώνοντας τους Ελληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες μετά τη συνεδρίαση του ΣΕΥ στις 9/2. Ελεγε: «Το δεύτερο ζήτημα που εξετάσαμε είναι η Ουκρανία. Στο θέμα αυτό θα εξετάζαμε μόνο την εφαρμογή της απόφασης που υπήρχε για επέκταση της λίστας. Υπήρχε ένας κατάλογος ενενήντα ονομάτων αποσχιστών, τα οποία τελικά κατέληξαν σε δεκαεννέα. Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση σε αυτό. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και τα ονόματα πέντε Ρώσων, μεταξύ των οποίων δεν συμπεριλαμβάνονταν οι αρχικοί υπουργοί. Εμείς, αν και το διαπραγματευτήκαμε μόνοι μας, περάσαμε από τα ενενήντα ονόματα στα πέντε. Επίσης, συμφωνήσαμε να μην υλοποιηθεί αυτή η λίστα, να περιμένουμε τη διαπραγμάτευση της Τετραμερούς - Γαλλία, Γερμανία, Ουκρανία, Ρωσία - προκειμένου να δούμε αν δώσει κάποιο θετικό αποτέλεσμα ή όχι. Δηλαδή, η θέση μας ήταν ότι θα πρέπει να δώσουμε ανάσα για την προώθηση της ειρήνης, να δώσουμε ανάσα στη διαπραγμάτευση. Οπως ξέρετε, αυτή η λίστα είναι από το προηγούμενο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, κατά το οποίο το κύριο πρόβλημα για εμάς ήταν να αποτρέψουμε τις λεγόμενες τομεακές κυρώσεις. Συνεπώς, σήμερα είχαμε μια συνέχεια του συμβιβασμού που επετεύχθη την προηγούμενη φορά». Οπου «τομεακές» κυρώσεις εννοούν κυρώσεις σε βάρος τομέων της ρωσικής οικονομίας που, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, θα της προκαλέσουν στραγγαλισμό, αλλά και νέα αντίμετρα από μέρους της Μόσχας σε βάρος των κρατών - μελών της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, επί του πρακτέου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έβαλε την υπογραφή της στις ίδιες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με τις οποίες είχε συμφωνήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, επιπλέον υπερψήφισε την παραπέρα κλιμάκωσή τους.

Σημειωτέον, το Ουκρανικό και οι σχέσεις με τη Ρωσία ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο Ν. Κοτζιάς με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο. Τα ίδια θέματα αναμένεται να συζητήσει ο Ελληνας ΥΠΕΞ στο ταξίδι που θα κάνει στο Κίεβο αύριο, Τετάρτη, ή το πιθανότερο μεθαύριο, Πέμπτη.

Πρόσχημα νέων επεμβάσεων;

Την ίδια στιγμή, με αφορμή τη δράση των τζιχαντιστών (που σε προηγούμενα στάδια ενισχύθηκαν από τους ιμπεριαλιστές, ενώ αξιοποιούνται και τώρα για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και θέσεων σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή), η κυβέρνηση προσβλέπει στην «υλοποίηση της ελληνικής πρωτοβουλίας για την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, η οποία παρουσιάστηκε κατά το πρόσφατο ΣΕΥ της ΕΕ στις Βρυξέλλες (9/2/2015) από τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, και υποστηρίζεται και από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Θέση που, κατά ελληνικές πηγές, υποστηρίχτηκε «ένθερμα» από την Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, αρμόδια για την υλοποίηση της περιλάλητης Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ. Σε αυτή τη βάση γεννώνται ερωτήματα αν η Ελλάδα, με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών, θα γίνει για άλλη μια φορά ορμητήριο στρατιωτικών δυνάμεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αν θα βαθύνει η εμπλοκή της χώρας και με παραπέρα στρατιωτικά μέσα στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και το Ιράκ, καθώς και σε ενδεχόμενες αντίστοιχες επεμβάσεις στη βόρεια Αφρική.

«Μεγάλο ενδιαφέρον» της Κίνας για τις ιδιωτικοποιήσεις

Τέλος, πάντα σε εφαρμογή της αναζήτησης μιας «πολυεπίπεδης» εξωτερικής πολιτικής, για τα συμφέροντα βέβαια της άρχουσας τάξης, ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε χτες με τον πρέσβη της Κίνας, Xiaoli Zou.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε «εξαιρετικό κλίμα». Αποτυπώνοντας το ενδιαφέρον των δύο πλευρών για ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όφελος των επιχειρηματικών τους ομίλων, διαχέεται ότι «συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και επιβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις και οι προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης και ανάπτυξής τους στον οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό τομέα». Κατατέθηκαν δε και ιδέες για «εμβάθυνση της συνεργασίας» σε τομείς όπως ο Πολιτισμός και η Ερευνα.

Οπως σημειώνεται από στελέχη του ΥΠΕΞ, «η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεών της με την Κίνα, η οποία κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των νέων οικονομικών δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο». Στο ίδιο πλαίσιο βεβαιώνουν ότι υπάρχει «μεγάλο ενδιαφέρον της Κίνας για εμβάθυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις». Σε αυτή τη βάση, διαχέεται ότι ο Ν. Κοτζιάς επισήμανε την «ιδιαίτερη ευαισθησία της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα εργασιακών σχέσεων», επιβεβαιώνοντας ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προτίθεται να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις, με διαφοροποιήσεις σε ορισμένους όρους υλοποίησής τους και βάζοντας «φερετζέδες» δήθεν «ιδιαίτερης ευαισθησίας» για τους εργαζόμενους...

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 17 Φλεβάρη 2015