Με το βλέμμα στραμμένο στα ληξιπρόθεσμα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών προς την Εφορία, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχεδιάζει μέσα στις επόμενες μέρες να προχωρήσει σε νέα «βελτιωμένη» εκδοχή τμηματικής διευκόλυνσης, ενώ το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, ανεξάρτητα από τις όποιες επιμέρους διαφορές σε σχέση με την ισχύουσα ρύθμιση, στοχεύει στην είσπραξη των οφειλών της λαϊκής οικογένειας που βεβαιώθηκαν από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό στο πλαίσιο των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην ισχύουσα ρύθμιση έχουν ενταχθεί μόλις 168.000 οφειλέτες με σύνολο βεβαιωμένων οφειλών ύψους μόλις 2 δισ. ευρώ, έναντι πολλών δεκάδων δισ. που διαμορφώνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη της τελευταίας περιόδου. Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση καλεί τα οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά, να επιδείξουν και «εθνική ευθύνη», δηλαδή να πληρώσουν τα κάθε είδους χαράτσια, περικόπτοντας ακόμη περισσότερο τις στοχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας.
Η νέα ρύθμιση, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, προβλέπει τα παρακάτω:
-- Σε αυτήν εντάσσονται και οι πολύ μεγάλοι οφειλέτες με «φέσια» πάνω και από 1 εκατ. ευρώ, που προβλέπει το όριο της ισχύουσας ρύθμισης.
-- Οι δόσεις της αποπληρωμής αυξάνονται σε 100 για όλους, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής. Ετσι, και όσοι οφείλουν ποσά πάνω από 15.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να τα εξοφλήσουν έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, αντί μέχρι 72 δόσεις που προβλέπει η υπάρχουσα ρύθμιση.
-- Διαχειριστικές αλλαγές προβλέπονται για το ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης (σήμερα 50 ευρώ). Το ποσό που θα μπορεί να καταβάλλει ο οφειλέτης κάθε μήνα θα προσδιορίζεται σε συνάρτηση με το ύψος του μηνιαίου εισοδήματός του, ενώ το σύνολο των ετήσιων καταβολών για τα χρέη στην Εφορία, χωρίς να είναι γνωστές οι λεπτομέρειες του σχεδίου, να διαμορφωθεί στο 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη. Είναι φανερό ότι δεν πρόκειται ούτε καν για «ασπιρίνη». Για παράδειγμα, σε περίπτωση ετήσιου εισοδήματος 10.000 ευρώ, ο οφειλέτης θα κληθεί να καταβάλλει σε ετήσια βάση 2.000 ευρώ.
-- Στη νέα ρύθμιση εντάσσονται οφειλές, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι 31 Δεκέμβρη 2014, αντί μέχρι 1/10/2014, σύμφωνα με την ισχύουσα ρύθμιση.
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τις τεχνικές χρονικής επιμήκυνσης, το σύνολο του ποσού εξακολουθεί να παραμένει απαιτητό από την Εφορία και μάλιστα για το σύνολο των λαϊκών νοικοκυριών, χωρίς απολύτως καμία εξαίρεση.
Χρέη στις τράπεζες
Το κεντρικό σχέδιο της συγκυβέρνησης προβλέπει την ίδρυση «ενδιάμεσου» κρατικού φορέα διαχείρισης των «κόκκινων δανείων», με την ταυτόχρονη αξιοποίηση των αποθεματικών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή των δανείων της τρόικας, που αφορούν το σκέλος της ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο νέος κρατικός φορέας θα αγοράσει από τις τράπεζες, σε μειωμένες τιμές, κόκκινα δάνεια, απαλλάσσοντας τις τράπεζες από τα βαρίδια. Η συγκεκριμένη λύση, η οποία στην πραγματικότητα αποτελεί νέα ενίσχυση των τραπεζών μέσω κρατικού χρήματος, αναμένεται να βρεθεί στα παζάρια της συγκυβέρνησης με τους «θεσμούς» της τρόικας.