Με το βλέμμα στα παζάρια της κυβέρνησης με τους «εταίρους» και στην επόμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, όπου θα συζητηθούν οι λόγοι της εκλογικής ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ, κινούνται στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η εν λόγω συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, ωστόσο πληροφορίες ανέφεραν ότι χτες μια σειρά στελέχη της ΝΔ (Ν. Κακλαμάνης, Κυρ. Μητσοτάκης, Γ. Πλακιωτάκης και Μ. Σπυράκη) ζήτησαν από τον Αντ. Σαμαρά την αναβολή της.
Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση και τις πολιτικές εξελίξεις, συνεχίζοντας να αναφέρουν ότι με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κίνδυνος «ατυχήματος» - εξόδου της χώρας από το ευρώ, στη ΝΔ επιμένουν στην εφαρμογή των μνημονίων διαρκείας που επιβάλλονται παντού στην ΕΕ, και τα οποία βέβαια δεν αμφισβητεί ούτε η τωρινή κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, διαφημίζουν στα μονοπώλια την ικανότητα της παράταξης, ως «δύναμης ευθύνης» και «υπεύθυνης αντιπολίτευση», να στηρίξει και από αυτήν τη θέση τη λήψη εκείνων των μέτρων που χρειάζεται το κεφάλαιο.
Βέβαια, στο εσωτερικό του κόμματος έχει ξεκινήσει συζήτηση για το ποια ηγεσία μπορεί να εξασφαλίσει το ρόλο αυτό για τη ΝΔ. Αλλωστε, καθώς ουσιαστικά όλα τα εγχώρια αστικά επιτελεία θέλουν αλλαγές στο έως τώρα μείγμα διαχείρισης, το οποίο εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση, μπαίνει ζήτημα αλλαγών και στην ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα αυτό το άλλο μείγμα που προκρίνουν.
Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη σε μια σειρά από δείπνα και συζητήσεις που έχουν γίνει μεταξύ κορυφαίων στελεχών έχει μπει ζήτημα αντικατάστασης του Αντ. Σαμαρά και στροφής του κόμματος προς το «κέντρο» (σε αντιδιαστολή με τη «δεξιά» ρητορεία που ανέπτυξε προεκλογικά και προηγουμένως ακόμα), ώστε να εγκολπωθούν ξανά κρίσιμες γι' αυτούς μάζες ψηφοφόρων.
Στελέχη απευθύνονται και στον πρώην πρόεδρο του κόμματος και πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ζητώντας του να αναλάβει «πρωτοβουλίες». Ο Κ. Καραμανλής, πάντως, δεν δείχνει προσώρας διατεθειμένος να ξαναβγεί μπροστά για να πάρει το κόμμα στις πλάτες του. Ωστόσο, εκτιμάται πως με το κύρος που έχει ανάμεσα στους νεοδημοκράτες, δίνοντας στήριξη σε κάποιον από τους «δελφίνους», θα γείρει αποφασιστικά την πλάστιγγα υπέρ του, εμποδίζοντας το κόμμα να πέσει σε δίνη εσωστρέφειας. Πάντως, πολλές από τις κινήσεις που έκανε ο Αντ. Σαμαράς το προηγούμενο διάστημα (επίσπευση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόταση Στ. Δήμα για τη θέση, επίσπευση πρόωρων εκλογών) λέγεται ότι έγιναν κατόπιν συνεννόησης με τον Κ. Καραμανλή και ότι οι δυο τους έχουν ανοιχτή επικοινωνία. Αλλωστε, Καραμανλής και Σαμαράς φέρεται να είχαν χτες τηλεφωνική επικοινωνία και αυτό που βγήκε προς τα έξω ήταν η «κοινή εκτίμησή» τους ότι «προέχει το καλό της χώρας» και η «ενότητα της παράταξης».
Στον αντίποδα, εξάλλου, των δείπνων αμφισβήτησης του Σαμαρά, ο Ν. Μηταράκης, υφυπουργός επί κυβέρνησης Σαμαρά, ετοιμάζει για σήμερα, Τρίτη, δείπνο με 25 βουλευτές που είναι «κοντά» στον Σαμαρά, ενώ οι Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης ετοιμάζονται για σύγκρουση με όσους αμφισβητήσουν τον Σαμαρά στην ΚΟ. Ο δε Α. Γεωργιάδης, που χρίστηκε από τον Σαμαρά και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, γράφεται ότι σχεδιάζει και αυτός δείπνο, υποστηρικτικό στο νυν πρόεδρο.
Υποστηρικτικά στον Σαμαρά βγήκε και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης. Με αφορμή τις αντιδράσεις που προκάλεσε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο καλεί την κυβέρνηση Τσίπρα να ακολουθήσει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά (αντιδράσεις, π.χ., και της Ντόρας Μπακογιάννη), ο Κεφαλογιάννης τόνισε: «Κάποιοι για να "γρατζουνίσουν" τον Σαμαρά διακινδυνεύουν να τραυματίσουν τις σχέσεις της ΝΔ με το ΕΛΚ και να οδηγήσουν την παράταξή μας στην εσωστρέφεια».