Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΗΠΑ Αντιλαϊκή διελκυστίνδα για το «κλείδωμα» της συμφωνίας

 

Με επίκεντρο την εφαρμογή της αντιλαϊκής συμφωνίας - απόφασης στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις της συγκυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολάντ, τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντ. Τουσκ, και τους επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, και της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι.

Σχετικά με την εν λόγω συνάντηση, την οποία έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος του Ντ. Τουσκ σημείωσε ότι το θέμα της Ελλάδας δεν βρίσκεται επίσημα στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, λέγοντας ότι συνεχίζονται οι επαφές για την πραγματοποίηση συνάντησης στο περιθώριό της.

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία αφορά στην εφαρμογή της αντιλαϊκής απόφασης του Γιούρογκρουπ. Σε αυτό το επίπεδο, συνεχίζεται η αντιλαϊκή διελκυστίνδα, ενώ την ίδια ώρα, με αφορμή την Ελλάδα, έρχονται στην επιφάνεια οι γενικότερες αβεβαιότητες του κεφαλαίου, οι κόντρες και οι πρόσκαιροι συμβιβασμοί. Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή παρέμβαση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί: «Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη με κάθε τίμημα, αλλά με αυστηρούς όρους, οι οποίοι είναι αποδεκτοί και από τις δύο πλευρές», τόνισε, σηματοδοτώντας μια ορισμένη αλλαγή στάσης σε σχέση με προηγούμενες δηλώσεις του. Παράλληλα, ο Π. Μοσκοβισί έκανε λόγο για «τεράστια βούληση», προκειμένου να κρατηθεί η Ελλάδα στο «κοινό νόμισμα», προειδοποιώντας πως «αν αφαιρεθεί ένα κομμάτι, ο ευρωχώρος θα δεχτεί πλήγμα ως σύνολο» και αυτό γιατί «όλοι θα ρωτούν ποιο κράτος - μέλος θα είναι το επόμενο».

«Το θέμα δεν είναι η αναδιάρθρωση (του χρέους), αλλά το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στον δρόμο για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της και της πρόσβασης στις αγορές», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριο, Ζ. Γκάμπριελ. Σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε, όσοι ασχολούνται με το θέμα της Ελλάδας συμφωνούν ότι «ο χρόνος λιγοστεύει». Από την πλευρά του, ο Ζ. Γκάμπριελ υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται για σύγκρουση μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Πρόκειται για μία δύσκολη κατάσταση μέσα στην ΕΕ».

Επί της ουσίας, ανεξάρτητα από τις όποιες φραστικές διαφοροποιήσεις, στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι χτεσινές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μ. Σαπέν: «Η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρξει ατύχημα (...) Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι κατηγορηματικός και γι' αυτό ανήκει στον καθένα, τόσο στη μια πλευρά όσο και στην άλλη, να ελέγχει τα λόγια του. Και αυτό γιατί, συμβαίνουν ατυχήματα όταν κανείς χάνει τον έλεγχο των λόγων του και όχι ότι δεν τηρούνται κάποιοι κανόνες», τόνισε. Είναι, δηλαδή, φανερό ότι η αντιλαϊκή διελκυστίνδα συνδέεται με τους γενικότερους ανταγωνισμούς και με τις αβεβαιότητες που εκδηλώνονται στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (εκφράζει τις θέσεις των Γερμανών εργοδοτών), Μ. Χιούτερ, τονίζει: «Θα πρέπει να είναι σαφές ότι η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να εκβιάζεται πλέον με μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η Νομισματική Ενωση είναι σίγουρα πιο ανθεκτική από ό,τι πριν από τρία χρόνια και μια έξοδος θα ήταν διαχειρίσιμη για την Ευρωζώνη, αλλά δραματική για την Ελλάδα». Ο ίδιος κάνει λόγο και για «λάθη της τρόικας», αναφέροντας ότι για τις ελληνικές επιχειρήσεις το ενεργειακό κόστος είναι σημαντικότερο από το κόστος εργασίας...

Παρέμβαση από ΗΠΑ

Παρέμβαση για το ελληνικό ζήτημα πραγματοποίησε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπ. Ομπάμα. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Γερμανίδα καγκελάριο, A. Μέρκελ.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε από την Γερμανίδα καγκελάριο να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες, με στόχο την επίτευξη μιας ρεαλιστικής συμφωνίας για την Ελλάδα. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου υπογραμμίζεται: «Επίσης, εξέτασαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα και τις προσπάθειες να επιτευχθεί μια ρεαλιστική συμφωνία που θα βασίζεται σε πρόσφατες μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης».

Από την πλευρά της, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προσανατολίζεται σε αύξηση των βασικών επιτοκίων του δολαρίου ΗΠΑ, σε μια εξέλιξη που διαμορφώνει τους όρους για νέες ανακατατάξεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών με το ευρώ και μάλιστα στη φάση της «ποσοτικής χαλάρωσης» που εφαρμόζεται από την ΕΚΤ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Fed εγκατέλειψε τη φράση ότι θα παραμείνει «υπομονετική στην αύξηση των επιτοκίων», ανοίγοντας τον δρόμο για μια αύξηση τους επόμενους μήνες.

Οι «πελάτες» του ΔΝΤ

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», στελέχη του ΔΝΤ ανέφεραν σε παράγοντες της Ευρωζώνης ότι η Ελλάδα είναι «ο λιγότερο συνεργάσιμος πελάτης στην ιστορία του Οργανισμού». Ως «πελάτες» χαρακτηρίζουν τα κράτη, τα οποία στηρίζουν με τα διάφορα χρηματοδοτικά πακέτα... Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η προχτεσινή τηλεδιάσκεψη συγκυβέρνησης και «θεσμών» έγινε σε «κακό κλίμα», σε ό,τι αφορά τη «συνεργασία με τους πιστωτές», δηλαδή με τα λεγόμενα τεχνικά κλιμάκια...

ΕΚΤ - χρηματοδότηση

Στο μεταξύ, κατά 400 εκατ. ευρώ αποφάσισε χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, να αυξήσει το όριο της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA το ΔΣ της ΕΚΤ. Μετά από αυτήν την εξέλιξη το «ταβάνι» της χρηματοδότησης ανεβαίνει στα 69,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Manager Magazin», η ΕΚΤ ετοιμάζεται για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ σε υπολογιστικά μοντέλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν μετρηθεί οι συνέπειες που θα επέλθουν.

Εξάλλου, νέος αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς αναλαμβάνει ο Ν. Χριστοδουλάκης (πρώην υπουργός Οικονομικών, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - Σημίτη), στη θέση του παραιτηθέντος Π. Ρουμελιώτη. Αναμένεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του νέου μέλους από την εποπτική αρχή (SSM/ECB), σύμφωνα με το νέο πλαίσιο εποπτείας σημαντικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

“Ριζοσπάστης” Πέμπτη 19 Μάρτη 2015