Τη δική της πρόταση για εξεταστική επιτροπή για το πώς οδηγήθηκε η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία στα μνημόνια ετοιμάζεται να καταθέσει η ΝΔ, που θα πιάνει όλη την περίοδο από το 1981 ως τα σήμερα, κάνοντας ...ρελάνς στη δικομματική κοκορομαχία και την πρόταση των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την περίοδο από το 2009 έως και το Γενάρη 2015. Η κατάθεση τέτοιας πρότασης αποφασίστηκε, κατά πληροφορίες, στη χτεσινή συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ υπό τον Αντ. Σαμαρά.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η ΝΔ να καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, εκτιμώντας ότι η συγκυβέρνηση προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση, διότι «επιθυμεί να στρέψει αλλού την προσοχή της κοινής γνώμης». «Θέλουν να προσφέρουν θέαμα, αφού δεν μπορούν να δώσουν άρτο και επιδίωξή τους είναι να αποπροσανατολίσουν», λένε κεντρικά στελέχη της ΝΔ.
«Την ώρα που οι πολίτες αγωνιούν για το εάν η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας μπορεί να μας διατηρήσει στην Ευρωζώνη, βρήκαν την ώρα να ασχοληθούν με την εξεταστική. Για άλλη μια φορά δείχνουν ότι βάζουν το κόμμα πάνω από τη χώρα, το κομματικό συμφέρον, πάνω από το εθνικό», φέρεται να είπε ο Αντ. Σαμαράς, επιχειρώντας να δείξει ότι το κόμμα του είναι πιο στοχοπροσηλωμένο στο «εθνικό συμφέρον» του κεφαλαίου, και προβάλλοντας αυτό το συμφέρον στις αγωνίες του λαού...
Σημειωτέον, από διάφορες πλευρές λέγεται ότι στην ηγετική ομάδα της ΝΔ κυριαρχεί η άποψη πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση στα παζάρια με τους δανειστές για την παραπέρα διαχείριση του χρέους, και πως «όλα είναι ανοιχτά». Φράση που επιδέχεται πολλών ερμηνειών, με κεντρικά στελέχη της ΝΔ να διαβεβαιώνουν το ντόπιο κεφάλαιο ότι είναι διατεθειμένα να βάλουν πλάτη και σε μια συγκυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να διασφαλιστεί η πορεία τους στον ευρωμονόδρομο, ακόμα και να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στα παζάρια με τους δανειστές.
Σε κάθε περίπτωση, από τη ΝΔ διαμηνύουν ότι δεν έχουν πρόβλημα να συζητηθεί και εξεταστεί το πώς η χώρα εντάχθηκε στο μηχανισμό στήριξης, καθώς αυτή ήταν και πρότασή τους από το 2010 και αποτέλεσε, άλλωστε, και βασική προεκλογική υπόσχεση εκείνης της περιόδου, η οποία όμως δεν τηρήθηκε διότι τελικά συγκυβέρνησε με το ΠΑΣΟΚ, και έπρεπε να τηρηθούν «ισορροπίες». Αντιτείνουν, ωστόσο, ότι δεν θα ψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση, λέγοντας ότι λειτουργεί «διχαστικά».
Ταυτόχρονα, επιμένουν ότι η λειτουργία της εξεταστικής θα πρέπει να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της όποιας συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους τον Ιούνη, για την παραπέρα δανειοδότηση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, που, όπως εκτιμούν στη ΝΔ, θα συνοδεύεται από ένα «Μνημόνιο 3».
Από τη ΝΔ διαμηνύουν, πάντως, ότι ακόμα κι αν καταψηφίσουν τη σύσταση της επιτροπής που θέλει η κυβέρνηση, θα συμμετάσχουν σε αυτήν, με τον τομεάρχη Οικονομίας του κόμματος και πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, να αναλαμβάνει εκεί κεντρικό ρόλο εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συν άλλα έξι στελέχη.