Συζήτηση στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής
Ο εξωραϊσμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνολικά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, οι διαβεβαιώσεις προς την ΕΕ για την παροχή γης και αέρα, «σε ενέργειες στρατιωτικού τύπου» και η βαθιά εμπλοκή της κυβέρνησης στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και των διαδρομών τους, ήταν τα κυριότερα στοιχεία που αναδείχθηκαν από την ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ν. Χουντή στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, ενημερώνοντας τα μέλη της για το Πρόγραμμα Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2015.
Το Πρόγραμμα Εργασίας καθορίζεται από 10 άξονες που από τον τίτλο τους ακόμα γίνεται φανερό ότι πασχίζουν για την ενίσχυση του κεφαλαίου και την ανάκαμψη της οικονομίας τους. Οι άξονες είναι οι εξής: «Νέα ώθηση στην απασχόληση, στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις», σε αυτό εντάσσεται και το «πακέτο Γιούνκερ» των 315 δισ. ευρώ ως το 2020 για την ενίσχυση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων. «Συνδεδεμένη ψηφιακή ενιαία αγορά». «Ανθεκτική ενεργειακή ένωση συνοδευόμενη από μακρόπνοη πολιτική όσον αφορά την κλιματική αλλαγή». «Βαθύτερη και δικαιότερη εσωτερική αγορά με ενισχυμένη βιομηχανική βάση». «Βαθύτερη και δικαιότερη οικονομική και νομισματική ένωση». «Εύλογη και ισορροπημένη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ». «Χώρος δικαιοσύνης και θεμελιωδών δικαιωμάτων με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη». «Προς μια νέα πολιτική μετανάστευσης». Η ΕΕ «ισχυρότερος παγκόσμιος παράγοντας» και τέλος «Ενωση δημοκρατικής αλλαγής».
Αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις
Εν ολίγοις, η στόχευση είναι η προώθηση επενδύσεων και η δημιουργία όλων των αναγκαίων συνθηκών για αυτό, δηλαδή κρατικό χρήμα για δημόσιες και ιδιωτικές καπιταλιστικές επενδύσεις, παραπέρα απελευθερώσεις τομέων οικονομίας, δημιουργία νέων πεδίων επενδύσεων και κερδοφορίας, όπως η «ψηφιακή αγορά», το παραπέρα βάθεμα της ενιαίας αγοράς για τομείς που οξύνονται οι ανταγωνισμοί, όπως η Ενέργεια, ώστε να ενισχυθούν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η κερδοφορία του κεφαλαίου, η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής που μεταφράζεται σε ακόμα μεγαλύτερη περικοπή κοινωνικών δαπανών, η ενίσχυση των μέτρων καταστολής, η ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της ΕΕ στα πλαίσια της παγκόσμιας αγοράς και των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τις σφαίρες επιροής με ό,τι σημαίνει αυτό για τους λαούς.
Ο Ν. Χουντής, αλλάζοντας τη σειρά των αξόνων και θέλοντας να παρουσιάσει τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ με μάσκα πρόβατου, έθεσε ως πρώτο θέμα τη «δημοκρατική αλλαγή» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως ανέφερε, «στην περίοδο της κρίσης ελήφθησαν από την πλευρά των ευρωπαϊκών οργάνων νομοθετικές αποφάσεις, δηλαδή τα μνημόνια, που δεν ήταν συμβατές με τις συνθήκες»! Σημείωσε μάλιστα ότι αυτά δεν είναι δική του παρατήρηση, «είναι οι επισημάνσεις που έκανε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»! Υπέρ της δημοκρατίας των μονοπωλίων και της ανισομετρίας, που είναι βαθιά αντιδραστική - αντιλαϊκή, κάνει λόγο.
Ο Ν. Χουντής, με τον πλέον επίσημο τρόπο, επιβεβαίωσε το ενδεχόμενο επέμβασης της ΕΕ με αφορμή και τους τζιχαντιστές. Απαντώντας σε Ερώτηση που του έθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, ανέφερε: «Τα δόγματα που εισάγονται μας κρατούν ανήσυχους. (....) Υπάρχουν συμφωνίες, αλλά η συμμετοχή είναι σε ενέργειες στρατιωτικού τύπου, που πράγματι τα κείμενα το έχουν επαναφέρει και είναι θέμα προθυμίας και συμμετοχής. Με τη δική μας κυβέρνηση, το λέω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, τέτοια συμμετοχή δεν υπάρχει», εννοώντας στρατιωτική, όμως οι συμφωνίες, όπως αναφέρει ξεκάθαρα όσον αφορά την παροχή γης και αέρα για τις επεμβάσεις, θα τηρηθούν.
Οσον αφορά την Ενέργεια, θέμα που έθεσαν και πάλι οι βουλευτές του ΚΚΕ, ανέφερε: «Στη Ρωσία, και όχι μόνο, ξεδιπλώνεται μια διαφορετική πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, από την πλευρά της κυβέρνησης, που αμφισβητεί αυτή την τάση που έχει η ενεργειακή ένωση. Κατ' αρχάς, εντάξει, θα υπάρξει ενεργειακή ένωση και αν είναι να εξασφαλιστεί ενεργειακή ασφάλεια, φθηνό αέριο, θα είναι καλό. Ομως, παρατηρούνται πρώτον πολιτικές που αντιδρούν και στην εξωτερική πολιτική να κοπεί η Ρωσία όσον αφορά την υπόθεση της τροφοδοσίας με αγωγούς ή και αν δεν κοπεί να είναι μονοπώλιο μόνο της Γερμανίας».
ΚΚΕ: Κλιμάκωση της επίθεσης στους λαούς
Η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου ανέδειξε την προσπάθεια εξωραϊσμού της ΕΕ από τον αναπληρωτή υπουργό και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα της Επιτροπής, «το λέμε καθαρά αποτελεί ακόμα ένα μέσο κλιμάκωσης της επίθεσης ενάντια στους λαούς της Ευρώπης. Είναι εργαλείο για ανάκαμψη κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, με μόνιμη, ακόμα πιο αυστηρή πλέον επιτήρηση και αυτό είναι το χαρακτηριστικό που το διέπει».
Στη συζήτηση παρέμβαση έκανε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκης, σημειώνοντας κατ' αρχάς ότι ο προσανατολισμός του πακέτου Γιούνκερ είναι η ενίσχυση των μονοπωλίων, ενώ ο λόγος που γίνεται για ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αστείος, με δεδομένο ότι η ΕΕ θεωρεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυτές που έχουν ως 800 εργαζόμενους.
Οσον αφορά τον άξονα που αφορά την εμβάθυνση της ΟΝΕ, όπως σημείωσε «επί της ουσίας ενισχύονται οι μηχανισμοί ελέγχου, αυτοί που ισχύουν ανεξαρτήτως μνημονίου - εάν υπάρχει μνημόνιο στην Ελλάδα». Ανέφερε ως παράδειγμα «την Πορτογαλία και την Ιρλανδία όπου ήδη ισχύει διπλή εποπτεία. Πρώτον, η εποπτεία μετά το μνημόνιο για να μην ξεστρατίσει και μετά η εποπτεία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου».
Είπε ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί η θέση της κυβέρνησης «σε σχέση και με τη στρατηγική της με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών που διαμορφώνουν όρους επιθετικότητας, με βάση τα γεωστρατηγικά και η σημασία που έχει η παρουσία της χώρας, η γεωστρατηγική της θέση. Τέτοια έχει και η Ουκρανία και βλέπουμε σήμερα ποιος αιματοκυλιέται».