Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ Αποκαλυπτικές ομολογίες για τη στόχευση της εξεταστικής

 

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει την προσοχή του λαού από το γεγονός ότι υλοποιεί στο ακέραιο τα αντιλαϊκά μέτρα των μνημονίων, σηκώνοντας κουρνιαχτό με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση του πώς μπήκε η χώρα στο μνημόνιο, καθώς και την ελπίδα της να λειτουργήσει αυτή σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το αστικό πολιτικό σύστημα, επιβεβαίωσε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας χτες στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός φρόντισε, για μια ακόμα φορά, να συσκοτίσει ότι η καπιταλιστική κρίση έφερε τα μνημόνια, ισχυριζόμενος το αντίθετο, σε μια απόπειρα να εξωραΐσει την εξουσία του κεφαλαίου και επιλογές υπαγορευμένες απ' τα συμφέροντά της.

Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι οι πολιτικές ευθύνες έχουν ήδη αποδοθεί απ' το λαό, αλλά υπάρχει ανάγκη να διερευνηθούν «σκοτεινές πτυχές αυτής της πενταετίας», καθώς αυτό έχει να κάνει με την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος: «Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη το γενικευμένο κλίμα καχυποψίας που το πολιτικό σύστημα, η δημοκρατία οφείλει να αντιστρέψει, για να ανακτήσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους στη δημοκρατία οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις χωρίς πρόθεση ποινικοποίησης πολιτικών αποφάσεων», υποστήριξε.

Φρόντισε, μάλιστα, να διαμηνύσει στο κεφάλαιο ότι επιλογές που άπτονται του σκληρού πυρήνα της στρατηγικής του, όπως οι ανατροπές σε εργασιακά δικαιώματα και οι ιδιωτικοποιήσεις δεν πρόκειται να θιγούν καθώς συνιστούν «πολιτικές επιλογές».

«Πολιτικά και ιδεολογικά η κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι σε νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες (...) δεν ζητάμε εξεταστική για να ποινικοποιήσουμε αυτές τις αντιλήψεις, για να κριθούν πολιτικές επιλογές με τις οποίες διαφωνούμε, η εξεταστική οφείλει συγκροτηθεί για να διερευνήσει αν πέρα από την υλοποίηση μιας εμμονικής επιλογής τελέστηκαν επιλογές που είχαν μη πολιτικά κίνητρα» είπε ο Αλ. Τσίπρας, παραθέτοντας ως παραδείγματα τη διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009 που έλαβε χώρα το 2010 από το ΠΑΣΟΚ, το τι συνέβη στις Κάννες, τι πέτυχε το PSI, πώς έγινε η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος κ.λπ.

«Κανείς δεν ποινικοποιεί πολιτικές επιλογές, αλλά αν υπήρξαν επιλογές με αποτέλεσμα ζημία του δημοσίου να μην τα ψάξουμε αυτά;» υποστήριξε.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός με τη σειρά του εγκάλεσε τον Αντ. Σαμαρά (όπως έκανε και αυτός άλλωστε) ότι δεν συμβάλει στην επίτευξη συναίνεσης και αντιπαρήλθε την ανάγκη απαντήσεων για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης και τα όσα αντιλαϊκά συμφωνεί με τους εταίρους, καταφεύγοντας σε λεονταρισμούς όπως ότι «σύντομα θα διαπιστώσετε ότι η χώρα μας είναι κυρίαρχη και υπολογίσιμη, χώρα που έχει ισχυρή γεωπολιτική δυναμική που δεν μπορεί να παίζουν μαζί της εταίροι και δανειστές».

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 07 Απρίλη 2015