Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κλάδος του Τουρισμού, για το τι σημαίνουν για τους εργαζόμενους τα ρεκόρ στα κέρδη του κεφαλαίου...
Την αντίθεση ανάμεσα στα «ρεκόρ» του Τουρισμού και τα κέρδη που συσσωρεύουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι,οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, από τη μία, και την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, από την άλλη, με την ανεργία, τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία, τα λουκέτα που αντιμετωπίζουν οι μικροί επαγγελματίες του κλάδου, την ίδια ώρα που η λαϊκή οικογένεια βλέπει τους τουριστικούς προορισμούς από «τις διαφημίσεις στη τηλεόραση», ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος,κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, με θέμα τον Τουρισμό και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Με άξονα την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων
Η χτεσινή συνεδρίαση ήταν συνέχεια αυτής που είχε πραγματοποιηθεί στην ίδια Επιτροπή στις 12 Μάη. Τότε, η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, είχε παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της «στρατηγικής» της νέας συγκυβέρνησης για την ανάπτυξη του Τουρισμού, με βασικότερους την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων», τη«δημιουργία ελκτικού επενδυτικού περιβάλλοντος στον τομέα του Τουρισμού», «αναβάθμιση και αξιοποίηση της δημόσιας τουριστικής περιουσίας που περιλαμβάνει έργα αποκατάστασης, αξιοποίησης χώρων ιδιαίτερης φυσικής, αρχιτεκτονικής, πολιτισμικής αξίας και έργα μέσω ΣΔΙΤ ή συμβάσεων παραχώρησης» και άλλα.
Χτες, η Ελ. Κουντουρά εξήγησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να ξεμπλοκάρουμε υποθέσεις επενδυτικών σχεδίων που λίμναζαν» και «εργαζόμαστε ακόμη πιο εντατικά, για να εξασφαλίσουμε ρευστότητα από κοινοτικούς, κυρίως, πόρους, ώστε να στηρίξουμε, αυτήν τη φορά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τις μεγαλύτερες, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις τους».
Στην ίδια ρότα με τους προηγούμενους, για τα κέρδη του κεφαλαίου
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι η «στρατηγική» της σημερινής κυβέρνησης δεν διαφέρει από αυτήν της προηγούμενης και ζήτησε να δοθούν εξηγήσεις από την αναπληρώτρια υπουργό σε μια σειρά ζητήματα όπως για παράδειγμα: «Αντί να βελτιώνεται, η υπόθεση της εποχικότητας επεκτείνεται, βλέπουμε ότι υπάρχει όλο και μεγαλύτερη συγκέντρωση. Αυτό συμβαίνει, βεβαίως, γιατί ο εισερχόμενος αλλοδαπός τουρισμός μεγεθύνεται και συγκεντρώνεται ιδιαίτερα στο διάστημα του καλοκαιριού και, μάλιστα, κατά τους μήνες Ιούλιο μέχρι και Αύγουστο. Αντίθετα, ο εγχώριος τουρισμός που θα μπορούσε να έχει μία διασπορά στο χρόνο συρρικνώνεται πάρα πολύ, μέχρι που έχει γίνει είδος πολυτελείας για τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Αρα, λοιπόν, πρώτο ζήτημα είναι ότι δεν έχει απαντηθεί το ζήτημα της εποχικότητας».
«Εκεί που μετριέται ο κύκλος εργασιών» σημείωσε, «είναι ο μαζικός εισερχόμενος τουρισμός και είναι από τους tour operator. Μάλιστα, η δράση των tour operator, είναι τέτοια που όχι μόνο δεν έχουν μπει φραγμοί, εμπόδια, έλεγχοι σε αυτή τη δράση, αλλά γίνεται όλο και περισσότερο ασύδοτη. Πέρα από το ζήτημα με τα "βραχιολάκια", τα "all inclusive" κ.λπ., αλλά και στο πού και σε ποιες περιοχές, σε ποια ξενοδοχεία, σε ποιες δραστηριότητες, ποιες εποχές κατευθύνουν τον μαζικό εισερχόμενο τουρισμό και δεν έχει παρθεί γι' αυτό κανένα συγκεκριμένο μέτρο».
Απαντώντας στους χαρακτηρισμούς και της σημερινής κυβέρνησης ότι ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας τόνισε ότι ακόμα και«με την καπιταλιστική αντίληψη, καμία αναπτυγμένη καπιταλιστική οικονομία δεν έχει μόνο προσανατολισμό στον τουρισμό. Δεν υπάρχει καμία αναπτυγμένη καπιταλιστική οικονομία, που ο τουρισμός» να είναι προμετωπίδα, «γιατί ο τουρισμός δεν είναι σταθερή δραστηριότητα, εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες, εσωτερικούς, γεωστρατηγικούς κ.λπ. Αρα, λοιπόν, η παραμικρή, και ακόμη μια επιδημία, ανατρέπει όλη την εικόνα και όλους τους σχεδιασμούς».
Ανέφερε ότι «παρότι σπάνε τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο στην υπόθεση του τουρισμού», «η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο με ραγδαίες μορφές, με ραγδαίους ρυθμούς, όσον αφορά τους εργαζόμενους». Ο χώρος όπως σημείωσε αυτός «είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα της εργασιακής ζούγκλας», ενώ για τους μικρούς στον κλάδο σημείωσε: «Ενώ, λοιπόν, αυξάνονται τα έσοδα από το τουριστικό ρεύμα, οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται δορυφορικά στο χώρο του τουρισμού βλέπουν την κατάσταση να επιδεινώνεται όλο και περισσότερο».
Ζητήματα για τα οποία η Ελ. Κουντουρά δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση...