Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΔΝΤ - ΕΚΤ Προς συμφωνία τμηματικής εκταμίευσης αντιλαϊκών μέτρων και δόσεων

 

Δεδομένη η νέα φοροεπιδρομή σε βάρος του λαού, μέσω και του «ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ»

 

Καμία αναμονή, καμία ανοχή, ούτε στην «ενδιάμεση» ούτε στην «ενιαία συμφωνία» στα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης με τους δανειστές

Καμία αναμονή, καμία ανοχή, ούτε στην «ενδιάμεση» ούτε στην «ενιαία συμφωνία» στα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης με τους δανειστές

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ντόμινο των αντιλαϊκών διεργασιών, ενόψει της διαφαινόμενης συμφωνίας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς» της τρόικας. Στο προσκήνιο επανέρχονται τα ζητήματα που αφορούν το σχήμα καθώς και το ύψος της χρηματοδότησης προς το ελληνικό αστικό κράτος και τους τραπεζικούς ομίλους, ιδιαίτερα ενόψει και των μεγάλων αποπληρωμών του κρατικού χρέους στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ποσά που η συγκυβέρνηση έχει συμφωνήσει να καταβάλει στο «ακέραιο και εγκαίρως».

«To ΔΝΤ έχει σημειώσει κάποια πρόοδο στις συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας, ωστόσο πρέπει επίσης να λάβει υπόψη του τις απόψεις της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας», δήλωσε χτες η επικεφαλής του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Κριστίν Λαγκάρντ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, «βλέπει» την κατάληξη συμφωνίας προς το τέλος Μάη με αρχές Ιούνη, προκειμένου, όπως είπε, να ξεκλειδώσει η «έκτακτη βοήθεια» προς την Ελλάδα. Ο ίδιος υποστήριξε πως «δεν υπάρχει σχέδιο Γιούνκερ», διαψεύδοντας ως αναληθείς τις «φήμες» που δημοσιεύθηκαν στο βρετανικό και τον ελληνικό Τύπο...

Κλίμα για πρώτο αντιλαϊκό πακέτο, ανακοινώσεις για «ενιαία συμφωνία»

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, τα ποσά των εκταμιεύσεων από την πλευρά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών θα αντιστοιχίζονται με τα ποσά αποπληρωμής του κρατικού χρέους, που θα καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, σε μια εξέλιξη που θα συνεπάγεται και την τμηματική εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων της «επόμενης μέρας». Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση, μέσω διαρροών, ισχυρίζεται ότι τα εργασιακά δεν υπάρχουν στο τραπέζι της διαβούλευσης, και ακόμη ότι οι «θεσμοί» είχαν «λάθος στοιχεία» σχετικά με το ύψος του δημοσιονομικού κενού. Είναι φανερό ότι διαμορφώνεται κλίμα για μια πρώτη αντιλαϊκή συμφωνία, σε συνδυασμό με την πρώτη δέσμη των αντιλαϊκών μέτρων. Στον «επόμενο τόνο», θα ακολουθήσει και νέα ομοβροντία με αντιλαϊκά μέτρα...

Μάλιστα, η δεύτερη δέσμη των αντιλαϊκών μέτρων (Εργασιακά, Ασφαλιστικό κ.ά.), σε συνδυασμό με τη διαχείριση του κρατικού χρέους, θα αρχίσει να συζητιέται «στα γεμάτα» με τους «θεσμούς» της τρόικας πριν από τη λήξη του μνημονίου με τη σημερινή του μορφή, δηλαδή από τον Ιούνη, πριν καλά - καλά στεγνώσουν οι υπογραφές της αρχικής αντιλαϊκής συμφωνίας.

Είναι σαφές ότι η επίθεση του κεφαλαίου θα εκδηλωθεί στα Εργασιακά, στο Ασφαλιστικό και με νέα βαριά χαράτσια. Οπως, πρόσφατα «διευκρίνισε» ο Επίτροπος της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, ήδη έχουν εξεταστεί τα ζητήματα του ΦΠΑ, των κρατικών εσόδων και των «κόκκινων» δανείων, ενώ οι «εκκρεμότητες» αφορούν τα ζητήματα των συντάξεων και της αγοράς εργασίας. Ο ευρωενωσιακός Επίτροπος επισήμανε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει «πιο εποικοδομητικά» στη διαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις.

Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου, σε non paper που διακίνησε χθες το βράδυ αναφέρει: «Ενιαία συμφωνία επιθυμεί η κυβέρνηση, γεγονός που έχει κατ' επανάληψη τονίσει και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας». Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για διαχειριστικούς ελιγμούς της συγκυβέρνησης, ενόψει της καταιγίδας με τα αντιλαϊκά μέτρα.

Ταυτόχρονα, στην κατεύθυνση της ενιαίας αντιλαϊκής συμφωνίας φαίνεται να καλοβλέπει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς», ο Β. Σόιμπλε εκτιμά πως οι διαπραγματεύσεις κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς, αν και ο ίδιος αναγνωρίζει την ύπαρξη σαφούς προόδου σε ορισμένα «κομμάτια» της συμφωνίας.

Σε απογείωση η φοροληστεία του λαού

Σε κάθε περίπτωση, η νέα επίθεση του κεφαλαίου απέναντι στο λαϊκό εισόδημα βρίσκεται «προ των πυλών», με χαρακτηριστική περίπτωση την απογείωση των συντελεστών ΦΠΑ, ως μέτρο που θα έχει άμεση απόδοση για το κρατικό ταμείο. Η διαμόρφωση των συντελεστών θα συζητηθεί σε επίπεδο «Brussels Group», που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέωροι είναι και οι ισχυρισμοί της συγκυβέρνησης για διαμόρφωση διαφορετικών συντελεστών ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής, με μετρητά ή μέσω τραπεζικών κρατών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η νομοθεσία της ΕΕ δεν επιτρέπει την ύπαρξη δύο διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ για το ίδιο προϊόν.

Ετσι, ο πήχης του «ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ» ξεκινάει τουλάχιστον από το 16% και φτάνει στο 18% ή ακόμη και στο 19%, ανάλογα με το κάθε αντιλαϊκό σενάριο (η συγκυβέρνηση μιλούσε μέχρι προχτές για 18% με μετρητά και 15% με χρήση τραπεζικής κάρτας).

Με μπούσουλα τη δεδομένη, έτσι κι αλλιώς, απογείωση των φορολογικών εσόδων, την οποία ετοιμάζονται να φορτώσουν στις λαϊκές πλάτες, η συγκυβέρνηση εξετάζει τα «εναλλακτικά» σενάρια σχετικά με τη διαμόρφωση του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, η όποια υπό εξέταση «εξαίρεση» από το νέο καθεστώς (όπως για το ψωμί και το γάλα), συνεπάγεται την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση άλλων εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης.

Η όποια εξέλιξη σημαίνει τη διόγκωση της αντιλαϊκής φοροληστείας μέσω της αύξησης του συντελεστή σε εμπορεύματα και υπηρεσίες που σήμερα επιβαρύνονται με συντελεστή 13% (τρόφιμα, τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, εστιατόρια, καφενεία, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς), τα οποία και καταλαμβάνουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της λαϊκής κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, οι «αλλαγές στον ΦΠΑ» θα ισχύσουν από 1η Σεπτέμβρη, λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει διαφορετικούς συντελεστές ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής. Οπως ο ίδιος υποστήριξε, ο ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα είναι στο 15% (από 13% σήμερα) ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής, γιατί, όπως είπε, η ΔΕΗ «δεν φοροδιαφεύγει, όπως και εάν πληρωθούν οι λογαριασμοί».

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τις όποιες κυβερνητικές μανούβρες, στα κλειδωμένα αντιλαϊκά μέτρα είναι και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών που ισχύουν σήμερα στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και η κατάργηση της γκάμας των φοροελαφρύνσεων που έχουν απομείνει για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, επισήμανε σχετικά: «Επισήμως, τα ποσοστά δεν ανακοινώθηκαν επακριβώς. Είναι όμως αλήθεια ότι διεξάγονται συζητήσεις με τους Ελληνες για την προσαρμογή του ΦΠΑ, με σκοπό την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Ο τουρισμός είναι ένας μεγάλος και σημαντικός τομέας στην Ελλάδα και εκεί χάνονται ακόμη πολλά έσοδα, επειδή δεν πληρώνουν ΦΠΑ».

Εξάλλου, στην παραδοχή ότι ήταν «εκτός πραγματικότητας» η προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ να χρηματοδοτηθούν οι παροχές του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» από το αποθεματικό ύψους 10,9 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας(ΤΧΣ), προχώρησε ο Γ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «STAR». Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι είχε εξαρχής διαφωνήσει με την πρόβλεψη ότι το πρόγραμμα της «ανθρωπιστικής κρίσης» θα χρηματοδοτηθεί από τα κεφάλαια του ΤΧΣ και ότι είχε αποστείλει σχετικό e-mail στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ...

Συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ της ΕΚΤ

Στο μεταξύ, το κρίσιμο, για το κεφάλαιο, ζήτημα της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, μέσω του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας» (ELA), θα συζητηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στο τραπέζι είναι και η πρόταση για την παραπέρα απομείωση («κούρεμα») της αξίας των εγγυήσεων που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, έναντι των οποίων τούς χορηγείται ρευστότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, έχει μεταφέρει στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ότι θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια, αναμένοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank), Γ. Βάιντμαν, είχε τονίσει: «Το ότι δίνονται δάνεια σε τράπεζες που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές και χρηματοδοτούν με αυτά ομόλογα του κράτους τους, το οποίο επίσης δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, δεν το θεωρώ σωστό, λαμβάνοντας υπόψη την απαγόρευση της κρατικής χρηματοδότησης».

“Ριζοσπάστης” Τετάρτη 20 Μάη 2015