Αλλεπάλληλες συσκέψεις για την «ετοιμότητα» του ΣΥΡΙΖΑ για την «επόμενη μέρα» των αντιλαϊκών παζαριών
Με τον Φρ. Ολάντ και την Α. Μέρκελ αναμένεται να συναντηθεί ο Αλ. Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Ρίγα (φωτ. από την «επταμερή συνάντηση» στη Σύνοδο Κορυφής του Μάρτη)
Για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, καθώς φουντώνει η φημολογία ότι επίκειται συμφωνία, ενημέρωσε χτες το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και ο γραμματέας του κόμματος, Τ. Κορωνάκης, αλλά και ο Αλ. Καλύβης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για το ίδιο θέμα. Επισήμως το αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν ο νομοθετικός προγραμματισμός, δηλαδή η επικύρωση απ' τη Βουλή των όσων η κυβέρνηση συνομολογήσει με την ΕΕ. Επιδίωξη κυβέρνησης και ηγεσίας του κόμματος είναι αυτή η διαδικασία να προχωρήσει δίχως προσκόμματα, εξ ου και το συνεχές «πολιτικό μασάζ» στην κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ δεν αποκλείεται να συνεδριάσει άμεσα και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Αύριο, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Ρίγα της Λετονίας για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αντικείμενο την Ανατολική Εταιρική Σχέση. Εκεί, αναμένεται να συναντηθεί με την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ, που αναφέρθηκαν χτες στο θέμα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου. «Θα συναντήσουμε τον πρωθυπουργό Τσίπρα στη Ρίγα (...) Οι συνομιλίες πρέπει βεβαίως να επιταχυνθούν (...) Ολοι ενδιαφερόμαστε να ολοκληρώσουμε ως το τέλος Μαΐου. Οταν θα του μιλήσουμε, σίγουρα θα το θέσουμε», δήλωσε η Α. Μέρκελ.
Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Φρ. Ολάντ: «Πρέπει να επιταχύνουμε, διότι η ημερομηνία του τέλους Μαΐου πλησιάζει γρήγορα. Η Ελλάδα έχει και ανάγκη χρηματοδότησης, η οποία δεν μπορεί πλέον να περιμένει (...) Θα έχουμε την ευκαιρία, όπως το κάνουμε συχνά, να μιλήσουμε με τον κ. Τσίπρα και στη Ρίγα και εκεί θα μιλήσουμε με μια φωνή. Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά θέλουμε και να βρούμε μια μακροπρόθεσμη λύση ώστε να μην έχουμε πάντα αυτή την ανασφάλεια».
Στο μεταξύ, τα διάφορα «βιλαέτια» στο εσωτερικό του κόμματος σπεύδουν να «πιάσουν στασίδι» για την επόμενη μέρα της αντιλαϊκής έκβασης των διαπραγματεύσεων. Στόχος, η χειραγώγηση του λαού έτσι ώστε είτε να στηρίξει τις κυβερνητικές επιλογές είτε τις δυνάμεις που θα τις επικρίνουν όχι απ' τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, αλλά συμφερόντων τμημάτων του κεφαλαίου και της γενικότερης ανάγκης αναπαραγωγής του αστικού πολιτικού σκηνικού.
Χτες βράδυ, οι Γ. Μηλιός, Α. Νταβανέλος, Σόφη Παπαδογιάννη, Π. Λάμπρου και Γ. Σαπουνάς, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ορισμένοι και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησαν σε εκδήλωση με τίτλο «Σύγκρουση τώρα με τους δανειστές». Παρεμβάσεις τους, πάντως, πριν από την έναρξη της εκδήλωσης επιβεβαίωναν πως η αγωνία τους έχει να κάνει με το μείγμα διαχείρισης και τον αντίκτυπο της όποιας συμφωνίας στην αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας.
Μάλιστα, ο Π. Λάμπρου με δήλωσή του διαχώρισε τη θέση του απ' τον τίτλο της εκδήλωσης, δηλώνοντας πως συμμετέχοντας κανείς «δεν σημαίνει ότι δεν θα αναπτύξει την άποψή του, η οποία μπορεί και να διαφέρει» και διευκρινίζοντας πως κάνει αυτό το σχόλιο επειδή«πολλοί ειδησεογραφικοί ιστότοποι έσπευσαν να αποδώσουν συλλήβδην σε όλους τους ομιλητές την άποψη των διοργανωτών».
Πλουσιοπάροχες υποσχέσεις στους βιομήχανους, εξαπάτηση για τους εργαζόμενους
Στο μεταξύ, σε σχόλιό του για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, τη Δευτέρα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Από τη μία ο πρωθυπουργός δίνει πλουσιοπάροχες υποσχέσεις στους βιομήχανους για νέα αναπτυξιακά κίνητρα και προνόμια κι από την άλλη εξαπατά τους εργαζόμενους ότι δε θα υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, το οποίο μεταφράζεται σε διατήρηση όλων των παλιών αντιλαϊκών μέτρων και σε νέα ισοδύναμα, όπως η γενικευμένη φοροληστεία που ετοιμάζεται. Ούτε καν τόλμησε να ψελλίσει προς τους βιομήχανους την υπόσχεση για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Οσο δε για το κάλεσμα του κ. Τσίπρα στους βιομήχανους να συμβάλουν στην αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, είναι σαν να βάζει τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα, όταν είναι γνωστή η επιδίωξη των βιομηχάνων να γενικεύσουν τις ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, ρίχνοντας όχι μόνο τον κατώτατο, αλλά και τον μέσο μισθό».