Α. Σίσι, Ν. Αναστασιάδης, Αλ. Τσίπρας στην τριμερή συνάντηση στη Λευκωσία
Τα ...ρέστα της παίζει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αξιοποιήσει το «χαρτί» της «γεωστρατηγικής αξίας» της χώρας. Να πετύχει κάποια οφέλη στα επικίνδυνα για το λαό παζάρια, που γίνονται εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, σχετικά με το ποια αστική τάξη ποιας χώρας θα έχει προβάδισμα στην εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Σε αυτήν τη βάση, πασχίζει να κοντύνει την απόσταση που τη χωρίζει από την Τουρκία, δεδομένης της διαφορετικής, ανισόμετρης, γεωστρατηγικής και οικονομικής βαρύτητας των δύο κρατών, που επιδρά και στην ανοχή από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα στην ποικιλότροπη τουρκική προκλητικότητα σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Ακόμα - ακόμα, με αυτό το χαρτί της γεωστρατηγικής αξίας, της παρουσίασης της Ελλάδας ως «προπύργιο» της ΕΕ στη νοτιοανατολική της πτέρυγα και «ανάχωμα» έναντι τζιχαντιστών και μεταναστών, να πετύχει κάποιες διευκολύνσεις στην εξυπηρέτηση του χρέους, σε όφελος φυσικά των ντόπιων μονοπωλίων.
«Συνέχεια του κράτους»
Σε αυτήν τη βάση, επιβεβαιώνοντας τη «συνέχεια του κράτους» για την οποία διαβεβαίωνε και προεκλογικά, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας συμμετείχε την Τετάρτη στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής που έγινε στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή και των Προέδρων Κύπρου και Αιγύπτου Ν. Αναστασιάδη και Αμπντούλ Φατάχ ελ Σίσι. Η συνάντηση ήταν ουσιαστικά συνέχεια της τριμερούς που πραγματοποιήθηκε Νοέμβρη 2014 στο Κάιρο, στην οποία συμμετείχε ο τότε πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.
Στο τραπέζι ξαναμπήκε η ανάγκη προώθησης ζητημάτων που ιεραρχούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι των τριών χωρών, η διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας, σε τομείς όπως η Ενέργεια, το Εμπόριο, ο Τουρισμός, οι Μεταφορές κ.ά.
Ο ίδιος ο Αλ.Τσίπρας στις επίσημες δηλώσεις του, ομολογώντας την επιδίωξη για γεωστρατηγική αναβάθμιση που χαρακτηρίζει τις αστικές τάξεις των τριών κρατών, ανέφερε: «Οι χώρες μας βρίσκονται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Οι ευκαιρίες αναβάθμισης της κομβικής αυτής θέσης μας, για την ενέργεια, το εμπόριο και τις μεταφορές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, είναι εξαιρετικά σημαντικές. Στο πλαίσιο αυτό, τονίσαμε τη μεγάλη σημασία που έχει η ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο(...) συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε περαιτέρω με τις διαβουλεύσεις για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας, όπου αυτό είναι απαραίτητο».
Επιπλέον, αναφερόμενος σε «σε συγκεκριμένους τομείς όπου θα εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας», αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον τομέα της «ασφάλειας». Στο φόντο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή με πρόσχημα τους «τζιχαντιστές», χαρακτήρισε ανησυχητική την«εξάπλωση του τζιχαντισμού και του φονταμενταλισμού». «Στο πλαίσιο αυτό ενισχύεται η σημασία της διμερούς και τριμερούς συνεργασίας μας, ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας σε μια ευρύτερη περιοχή αποσταθεροποίησης (...) συμφωνήσαμε να εντείνουμε αυτήν τη συνεργασία τόσο σε διπλωματικό και τεχνικό επίπεδο όσο και σε διεθνείς οργανισμούς. Για να (...) προωθήσουμε σε διεθνές επίπεδο τις κοινές και τις ξεχωριστές μας ανησυχίες και προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του τζιχαντισμού, για την προάσπιση όλων των καταπιεζόμενων κοινοτήτων στην περιοχή, για τη διαχείριση διεθνών προκλήσεων όπως οι αυξανόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές» ανέφερε, προαναγγέλλοντας εντατικοποίηση της συνεργασίας και σε στρατιωτικό επίπεδο.
Αλλωστε, και η «Διακήρυξη της Λευκωσίας», στην οποία κατέληξαν την Τετάρτη προτρέπει σε «ενεργό και ουσιαστική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και σε «συνεργασία για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστικών ομάδων».
Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι αφενός για τα ίδια ζητήματα ενδιαφέρεται και δρα το κράτος του Ισραήλ, αλλά και ότι η Ελλάδα έχει στρατηγικές και στρατιωτικές συμφωνίες μαζί του, ενώ τον ενεργειακό άξονας Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας στηρίζουν και οι ΗΠΑ. Στην προκειμένη περίπτωση και με δεδομένο ότι Αίγυπτος - Ισραήλ έχουν καλές σχέσεις, ενώ και τα δύο κράτη κοντράρονται με την Τουρκία, φαίνεται σαν να υπάρχει ευρύτερος άξονας που συμβάλλει στην όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία.
«Διεθνής συνδιάσκεψη» και ΝΑΤΟική σύνοδος
Αυτό το περί «προάσπισης όλων των καταπιεζόμενων κοινοτήτων στην περιοχή» που είπε ο Τσίπρας στη Λευκωσία, είναι επιχείρημα το οποίο δουλεύει καιρό τώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ώστε να αποτελέσει ιδεολογικό πρόσχημα για τη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, προς διασφάλιση εκεί των μονοπωλιακών τους συμφερόντων και τη συμμετοχή της Ελλάδας σ' αυτήν.
Συγκεκριμένα, με ευθύνη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά προωθείται «διεθνής συνδιάσκεψη» για τις χριστιανικές κοινότητες της ευρείας αυτής περιοχής, την προστασία τους από μια σειρά «απειλές» (βλ. τζιχαντιστές).
Μάλιστα, το θέμα της «αντιμετώπισης» των τζιχαντιστών, γενικά της «τρομοκρατίας», αλλά και της μετανάστευσης (θέμα όπου επίσης διεκδικεί ρόλο το ΝΑΤΟ, και ήδη ακούγεται ότι π.χ. η ΝΑΤΟική επιχείρηση ACTIVE ENDEAVOUR, που διεξάγεται στη Μεσόγειο με θαλάσσιες περιπολίες εναντίον «τρομοκρατών», θα μπορούσε να επεκταθεί και εναντίον τάχα των δουλεμπορικών κυκλωμάτων) θα συζητηθεί στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, 13 και 14 Μάη, στην Αττάλεια της Τουρκίας.
Βάζει μπρος μηχανές πολέμου
Με τέτοιους σκοπούς η συγκυβέρνηση ζεσταίνει τις μηχανές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Κατ' αρχάς την Πέμπτη ολοκληρώθηκε μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, η «Ηνίοχος 2015», που διεξήχθη με σύνθετες αεροπορικές αποστολές σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών. Κατόπιν πρόσκλησης της ελληνικής πλευράς, έλαβαν για πρώτη φορά μέρος μαχητικά αεροσκάφη, πιλότοι και τεχνικοί του Ισραήλ, όπως και Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ. Στόχος, δε, της ελληνικής πλευράς είναι η «Ηνιόχος» «να γίνει η ανταγωνιστικότερη Ασκηση στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η οποία να παρέχει στους συμμετέχοντες υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και μοναδική εμπειρία συμμετοχής».
Στο «καπάκι» ξεκίνησε άλλη μια τέτοια συνεκπαίδευση. Η πολυεθνική άσκηση «Noble Dina 15» με τη συμμετοχή μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Ασκηση που εξελίσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο, στον άξονα από τη Σούδα έως τη Χάιφα και αντανακλά το αυξημένο ενδιαφέρον της εγχώριας αστικής τάξης για την περιοχή, που χαρακτηρίζεται ένας από τους σημαντικότερους κόμβους διεθνώς, στο φόντο εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.
Πυλώνας του ΝΑΤΟ
Σημειωτέον, μιλώντας ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, την Τρίτη, για την «Ηνίοχος» και τη συμμετοχή σε αυτή Ισραηλινών, περιέγραφε την προσπάθεια της εγχώριας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί στήνοντας άξονες και αντιάξονες με τις αστικές τάξεις Ισραήλ, Αιγύπτου, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, προσδοκώντας να αναλάβουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ρόλο χωροφύλακα του ΝΑΤΟ σε όλο τον κάθετο άξονα από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου έως τη Μαύρη Θάλασσα και τα σύνορα με τη Ρωσία.
Είπε, μεταξύ άλλων: «Φέτος, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, διότι με τη μεγάλη συμμετοχή πολεμικών αεροσκαφών του Ισραήλ και προσωπικού των ΗΠΑ, μας δίνεται μία σπουδαία ευκαιρία να δοκιμάσουμε και τη συνεργασία με τις πολεμικές αεροπορίες των συμμάχων μας».
«Είμαι πεπεισμένος ότι η αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδος - Ισραήλ είναι αμοιβαία επωφελής και συντελεί στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα αποτελεί για το Ισραήλ ασφαλή και σταθερή γεωπολιτική οδό προς την Ευρώπη, γεγονός που βασίζεται όχι σε συγκυριακές και ευμετάβλητες παραμέτρους, αλλά σε ενσυνείδητες στρατηγικές επιλογές».
«Προχωράμε σε αμυντική συνεργασία με την Αίγυπτο τις επόμενες ημέρες. Στις αρχές Ιουνίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα βρίσκεται στην Αίγυπτο (...) ένα κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας, με Μιράζ 2000, με τα οποία ουσιαστικά πετάει και η αεροπορία της Αιγύπτου, θα κάνουμε και μία άσκηση τις πρώτες μέρες του Ιουνίου. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί τέτοιου είδους συνεργασίες θα οδηγήσουν στη δημιουργία μιας ασφαλούς περιοχής που ξεκινά από την Αίγυπτο, μία χώρα που αντιστέκεται στον ισλαμικό φονταμενταλισμό και από το Ισραήλ».
«Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα ουσιαστικά αποτελούν ένα χώρο που - γιατί όχι - μπορεί να είναι το νέο αμυντικό δόγμα το οποίο μπορεί να προεκταθεί και προς το Βορρά, προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία - κάτι το οποίο θα επιδιώξει η Ελλάδα - και σε συνεργασία με μετριοπαθείς χώρες της Μέσης Ανατολής».
«Ευθύνη της Ελλάδας η αντιμετώπιση των τζιχαντιστών»!
Ο Καμμένος δεν παρέλειψε να εκφράσει, για άλλη μια φορά, και τη διάθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να αναλάβει δράση στις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευθεία από Λιβύη ως Συρία και Ιράκ με πρόσχημα τους τζιχαντιστές. Είπε χαρακτηριστικά:
«Η άμυνα της Ελλάδας δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, που είναι η βασική μας προτεραιότητα, αλλά λειτουργεί και ως ευρωπαϊκό προγεφύρωμα και ανάχωμα σε κάθε σύγχρονη απειλή (...) Η γεωπολιτική θέση της χώρας μας αλλάζει τα τελευταία χρόνια και έχει ιδιαίτερη σημασία η συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε έναν νέο εχθρό που είναι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός, το ισλαμικό χαλιφάτο που αναπτύσσεται ραγδαία στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ, έχει ουσιαστικά την πολιτική ευθύνη, με κέντρο τη Σούδα, να αντιμετωπίσει αυτήν την απειλή στα πεδία της Συμμαχίας», πρόσθεσε, προετοιμάζοντας για εμπλοκή του λαού σε νέες ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις, με επίκεντρο τη Σούδα, κρίσιμη υποδομή για την υποστήριξη αεροναυτικών επιχειρήσεων.
Επαγρύπνηση και παρέμβαση
Ολα αυτά, η κυβέρνηση τα παζαρεύει και τα προωθεί ενώ η Ελλάδα ως κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, με αμερικανικές βάσεις στο έδαφός της, βρίσκεται σε μια περιοχή με έντονους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την Ενέργεια και τη μεταφορά πρώτων υλών, μπλεγμένους με ανταγωνισμούς ανάμεσα σε κράτη της περιοχής, με την Τουρκία να διαφωνεί με τις ΗΠΑ στην υπόθεση π.χ. των τζιχαντιστών, αλλά και στον ενεργειακό άξονα Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας που στηρίζουν οι ΗΠΑ, με ανοιχτό το Κυπριακό όπου οι Αμερικανοί βιάζονται να δώσουν λύση κ.ά.
Μια περιοχή όπου υπάρχει ήδη πόλεμος, στοχευμένη διάλυση κρατικών οντοτήτων, με τη δράση των τζιχαντιστών, οι οποίοι, σε προηγούμενη φάση, εξοπλίστηκαν και αξιοποιήθηκαν από τα ίδια ιμπεριαλιστικά κέντρα, που τώρα θέλουν να τους αξιοποιήσουν ξανά, από την ανάποδη αυτή την φορά, πάλι για προώθηση των δικών τους συμφερόντων.
Από την εμπλοκή της Ελλάδας στις τέτοιες βρωμερές υποθέσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια, καμία ασφάλεια - καμία «αναβάθμιση» δεν υπάρχει για τον ελληνικό λαό, τους λαούς γενικά. Μόνο σοβαροί κίνδυνοι είναι μπροστά τους, όσο δεν παίρνουν αποφάσεις να επιλέξουν άλλο δρόμο.
Παραπέρα, μπροστά στους υπαρκτούς κινδύνους γενικευμένης ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή, με αφορμή τους τζιχαντιστές ή το μεταναστευτικό, ο ελληνικός λαός, οι λαοί της περιοχής χρειάζεται να επαγρυπνούν, να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και να διαμορφώσουν τη δική τους αυτοτελή παρέμβαση ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και την εξουσία τους, με αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Αυτός είναι ο μοναδικός φιλολαϊκός δρόμος, ο δρόμος για πραγματική ειρήνη και προκοπή, που μόνο ο λαός με την πάλη του μπορεί να χαράξει. Πάλη για να ανοίξει δρόμος για τη δική του εξουσία.