Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «Η κατάργηση του μνημονίου ήταν "σχήμα λόγου"... »

 

Ως «λυτρωτική» για το λαό επιχειρούν να εμφανίσουν την αντιλαϊκή, αντεργατική συμφωνία που ετοιμάζουν από κοινού με τους εταίρους τους στην Ευρωζώνη

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της συγκυβέρνησης με τους δανειστές και αμφότερες οι πλευρές συζητούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κλείσει η αντιλαϊκή, αντεργατική συμφωνία που ετοιμάζουν από κοινού. Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο ο προεκλογικός εμπαιγμός σε βάρος του λαού από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συγκυβέρνηση και αστικά επιτελεία επιχειρούν να εμφανίσουν ως «λυτρωτική» για το λαό τη συμφωνία που θα συνοδευτεί από νέα μέτρα που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Το περασμένο Σάββατο, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ», χαρακτήρισε «σχήμα λόγου» τη φράση του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι το μνημόνιο θα καταργηθεί «με ένα άρθρο και ένα νόμο». Και συμπλήρωσε: «Εχει εξηγηθεί ότι χιλιάδες διατάξεις δεν καταργούνται με ένα νόμο. Το σχήμα λόγου "με ένα άρθρο και ένα νόμο" είχε ειπωθεί για να καταδείξει τη βαθιά αντιδημοκρατική επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά να φέρει με ένα άρθρο εκατοντάδες νόμους, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος». Ομολόγησε, έτσι, ότι πάνω στις πλάτες του ελληνικού λαού που έχει χτυπηθεί από την καπιταλιστική οικονομική κρίση και τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε ένα άθλιο παιχνίδι.

Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε πως οι «κόκκινες γραμμές δεν είναι ένα είδος φετίχ για την κυβέρνηση, αλλά απαραίτητα συστατικά για μια συμφωνία που δε θα επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος». Και επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να υπογράψει νέο μνημόνιο και πως το γεγονός ότι η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη, δε σημαίνει ότι θα πάει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της. Και αυτό τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει υπογράψει ήδη την επέκταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης και άρα του μνημονίου, διαπραγματεύεται για νέο μνημόνιο (ανεξάρτητα από το πώς θα το «βαφτίσει») και ενώ οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα βιώνουν τις επιπτώσεις της στρατηγικής της ΕΕ, των μνημονίων διαρκείας και των αντιλαϊκών νόμων που απορρέουν από αυτήν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επίσης, σχολιάζοντας δημοσιεύματα περί ενδεχομένου να τεθεί τελεσίγραφο από τους δανειστές, δήλωσε ότι «δεν έχω κάποια τέτοια πληροφόρηση ότι θα τεθεί, έχω διαβάσει δημοσιεύματα, αλλά δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, κάτι απτό στα χέρια μας - νομίζω πως είτε αν εμείς θέταμε ένα τέτοιο ζήτημα προς την πλευρά των πιστωτών, είτε αν οι πιστωτές προς εμάς με τη μορφή του τελεσιγράφου, στην ουσία (αυτό είναι το "take it or leave it"), κάτι τέτοιο δε νομίζω ότι θα βοηθούσε στην επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης. Γιατί τραυματίζει, πρώτα απ' όλα, και τον ίδιο το διάλογο που είναι σε εξέλιξη». Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο σενάριο δημοσιοποιήθηκε μέσω της εφημερίδας «Financial Times», που επικαλείται δύο αξιωματούχους της Ευρωζώνης και αναφέρει ότι οι δανειστές είναι έτοιμοι να στείλουν τελεσίγραφο προς την Ελλάδα, αντίστοιχο με εκείνο που είχε δοθεί το Μάρτη του 2013 στην Κύπρο.

«Να κλείσει το παλιό πρόγραμμα»

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σε ημερίδα του ΑΚΕΛ, είπε ότι στόχος δεν είναι να υπάρξει ομοφωνία, αλλά να κλείσει το παλαιό πρόγραμμα, «να φύγει από τη μέση για να μην το βρίσκουμε μπροστά μας στο μέλλον». Στην ουσία, όπως έκανε και η κοινή δήλωση Τσίπρα- Γιούνκερ πριν περίπου δύο εβδομάδες, επιβεβαιώνει ότι κυβέρνηση και εταίροι εργάζονται για την επιτυχή «τελική αξιολόγηση» για το κλείσιμο του «τρέχοντος προγράμματος», δηλαδή του μνημονίου, και με βάση τους αντιλαϊκούς στόχους που προβλέπονται σε αυτήν (ανεξάρτητα από τα «ισοδύναμα» μέτρα που ενδεχομένως επιλεγούν).

Στη λογική του να εμφανιστεί η συμφωνία ως θετική για το λαό, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», είπε πως «το μαρτύριο της οικονομικής ασφυξίας φτάνει στο τέλος του. Οι διαφορετικές γνώμες διατυπώνονται. Ομως, η ευθύνη που έχουμε όλοι μας είναι ιστορικών διαστάσεων». Και βέβαια, το μαρτύριο για το λαό δεν έχει τέλος, αφού και τώρα αλλά και με όποια συμφωνία, θα κληθεί να πληρώσει και πάλι το μάρμαρο της στρατηγικής της ΕΕ, όπως αυτή θα εκφραστεί και στο νέο μνημόνιο που του ετοιμάζουν.

Στο μεταξύ, σειρά συναντήσεων με στελέχη της κυβέρνησης είχε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας το περασμένο Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και συναντήθηκε με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλη, αλλά και την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μετά τη συνάντηση, ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι «υπάρχει αισιοδοξία ότι θα καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία και φυσικά αυτή θα στηριχτεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την κοινοβουλευτική ομάδα μας και εκτιμώ και από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού». Ακόμα, ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, και με τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευ. Τσακαλώτο.

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 19 Μάη 2015