Επίθεση στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι καθυστερεί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και δεν προχωρά άμεσα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται το κεφάλαιο, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, μιλώντας χτες στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Ταυτόχρονα, έστειλε μήνυμα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να υπερψηφίσει στη Βουλή τη συμφωνία που θα κλείσει η κυβέρνηση, αρκεί να μη φέρνει νέους φόρους στην περιλάλητη επιχειρηματικότητα.
«Η χώρα βρίσκεται ίσως στην πιο κρίσιμη θέση που βρέθηκε τις τελευταίες δεκαετίες και ως εκ τούτου απαιτούνται τρία πράγματα. Αποφάσεις, όπως είπατε, ευθύνη και αλήθειες», τόνισε ευθύς εξαρχής ο Σαμαράς στην ομιλία του, εκφράζοντας ξεκάθαρα ανησυχίες του ντόπιου κεφαλαίου για τις γραμμές χρηματοδότησής του και τη θέση του στο διεθνές περιβάλλον εν μέσω οξυμένων ανταγωνισμών.
Υπερασπιζόμενος την πολιτική της δικής του κυβέρνησης επέμεινε για «μεταρρυθμίσεις», κάνοντας και αυτοκριτική για το γεγονός ότι «τις ξεκινήσαμε, δεν τις ολοκληρώσαμε. Επρεπε να γίνουν ακόμα πολλά».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για στάση πληρωμών στο εσωτερικό και έλλειψη ρευστότητας («η πιο άμεση απειλή στην οικονομία μας»). Επιπλέον, κατηγόρησε τους κυβερνώντες ότι «συζητούν σήμερα πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων μόνο για φέτος και 14 δισεκατομμύρια σωρευτικά για τα επόμενα χρόνια, 14 δισεκατομμύρια που, βεβαίως, σε ξαναβάζουν σε μνημόνιο».
«Εθνική συνεννόηση για λιγότερο κράτος και μεταρρυθμίσεις»
Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Από την επομένη των εκλογών καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία με τους δανειστές (...) Ξοδεύει πολύτιμο χρόνο, που σήμερα δεν υπάρχει. Η συμφωνία πρέπει να κλείσει χθες! Και πρέπει να είναι μια συμφωνία που δεν θα πνίγει την ανάκαμψη (...) Και ανάκαμψη, βέβαια, δεν πρόκειται να γίνει με νέες αυξήσεις φόρων, αλλά μόνο με τη μείωση των αντιπαραγωγικών δαπανών του κράτους και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που είχαμε ξεκινήσει. Και είναι ολέθριο λάθος και αποτελεί πολιτική αμαρτία, να πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας φόρους, επειδή η κυβέρνηση θέλει να ικανοποιήσει την κομματική της πελατεία και να οικοδομήσει το κομματικό της κράτος (...) Εχει, επομένως, ιστορική ευθύνη ο πρωθυπουργός να αποφασίσει, με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει».
Συνέχισε: «Αν κατανοεί την ανάγκη μιας εθνικής συνεννόησης που θα τον βοηθούσε να ξεπεράσει τις αντιστάσεις όσων ζουν σε ένα ξεπερασμένο κομματικό μικρόκοσμο, εμείς δεν θα κλείσουμε την πόρτα. Θα κάνουμε το εθνικό μας καθήκον (...) Θεωρούμε πως είναι ολέθριο λάθος η φορο-επιδρομή που λέγεται ότι ετοιμάζουν, η ύφεση που λέγεται ότι φέρνουν και το κομματικό κράτος που σίγουρα φαίνεται ότι οικοδομούν. Είμαστε, λοιπόν, υπεύθυνη αντιπολίτευση (...) Δεν είμαστε δεκανίκι μιας κυβέρνησης που δεν μπορεί να πείσει ούτε τους δικούς της, αλλά επιμένει να σέρνει τη χώρα στα βράχια. Και είμαστε πάνω από όλα φιλοευρωπαϊκή δύναμη, που πιστεύει στην ανταγωνιστικότητα και στην ανάπτυξη. Οχι στο μεγάλο κράτος και στην αναδιανομή δανεικών».
«Κι αν δεν τα ψηφίσουν οι ίδιοι;»
Απαντώντας εξάλλου σε μια σειρά από επιτελεία, αλλά και σε στελέχη της ΝΔ που ζητούν από την αξιωματική αντιπολίτευση να υπερψηφίσει την όποια συμφωνία, είπε: «Κάποιοι μας συμβουλεύουν να δεσμευτούμε ότι θα ψηφίσουμε αυτά που... ούτε ακόμα είδαμε, ούτε και γνωρίζουμε. Και που κανείς δεν ξέρει αν καν θα υπάρξουν... Και τους ρωτάω: Αν δεν τα ψηφίσουν οι ίδιοι οι κυβερνητικοί βουλευτές, ποιος θα τα εφαρμόσει στη συνέχεια; Πώς θα εφαρμοστούν; Πώς θα συνεχίσει να παίρνει η Ελλάδα χρηματοδότηση, για μια συμφωνία που κυβερνητικοί βουλευτές δεν θα στηρίζουν; Αυτό δεν θα ήταν ο ορισμός της ακυβερνησίας;»...
Το θέμα της στάσης της ΝΔ σε μια τέτοια ψηφοφορία αναμένεται να συζητηθεί και σήμερα, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, παρουσία του Σαμαρά. Στο όργανο μετέχουν στελέχη πρώτης γραμμής, όπως οι Ευ. Μεϊμαράκης, Νικ. Κακλαμάνης, Κυρ. Μητσοτάκης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Μ. Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης κ.ά.
Ηδη, ανοιχτά υπέρ της υπερψήφισης της όποιας συμφωνίας τάχτηκε η Ντόρα Μπακογιάννη στον «Τύπο της Κυριακής»: «Η ΝΔ είναι βέβαιο ότι θα έχει μια στάση υπεύθυνη, βάζοντας πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας. Είναι καλύτερα μια συμφωνία με τους εταίρους από τη μη συμφωνία, που θα ισοδυναμεί με χρεοκοπία».
Ο δε Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Real fm» δήλωσε: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα διαπράξουμε το ίδιο λάθος που κάναμε και το 2010 - εγώ ήμουν αντίθετος θυμίζω τότε, υπάκουσα στην κομματική πειθαρχία για την καταψήφιση του πρώτου μνημονίου - στο τέλος κινδυνεύουμε να ζαλιστούμε εμείς από τις πιρουέτες μας. Η ΝΔ θα πρέπει να είναι υπεύθυνη ευρωπαϊκή δύναμη, η οποία θα βάλει πλάτη στην εθνική προσπάθεια. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση εμένα προσωπικά θα με βρει κάθετα αντίθετο».