Ως «εγγυητής για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας» και το «σπρώξιμο» των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο εμφανίζεται η ΝΔ
Συγκεκριμένα, ο Σαμαράς επέκρινε την κυβέρνηση γιατί με τις πολιτικές της «το "ατύχημα" που όλοι απευχόμαστε και όλοι φοβόμαστε έρχεται όλο και πιο κοντά (...) Μετά από 4 μήνες διαπραγμάτευσης, έφεραν πρόταση τρεις με πέντε φορές χειρότερη από εκείνη που διαπραγματευόμασταν εμείς!», ενώ επανέλαβε ότι«πάμε σε τρίτο μνημόνιο».
Παραπέρα, επιχειρώντας και πάλι ντρίπλα στην πίεση που δέχεται από διάφορα επιτελεία να στηρίξει η ΝΔ οποιαδήποτε συμφωνία φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, έβαλε θέμα αν θα την στηρίξουν οι ίδιοι οι κυβερνητικοί βουλευτές, αν μπορεί ουσιαστικά η παρούσα κυβέρνηση να διαχειριστεί αποτελεσματικά για το κεφάλαιο τα προτάγματά του: «Η πρόταση που ο ίδιος κατέθεσε (σ.σ.: ο Τσίπρας), δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τη στηρίζουν οι ίδιοι οι δικοί του (...) Ιδιαίτερα τώρα, που με δική τους ευθύνη έχουν ανεβάσει το λογαριασμό στα ύψη. Ετσι, κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρχει "δεδηλωμένη" κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να ψηφίσει την τελική συμφωνία και, βέβαια, για να την εφαρμόσει μετά».
Σε αυτή τη βάση, έσπευσε να διαβεβαιώσει ντόπια και ξένα επιτελεία ότι η ΝΔ «υπήρξε πάντα και παραμένει σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, ο εγγυητής για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».
Παίζοντας δε το γεωστρατηγικό χαρτί της χώρας στα παζάρια με τους δανειστές, και λίγο - πολύ λέγοντας ό,τι είχε πει πρωτύτερα και ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης, Π. Καμμένος, σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι το σύνορο, φίλες και φίλοι, της Ευρώπης, το σύνορο με την πιο ταραγμένη περιοχή του κόσμου σήμερα. Ετσι, λοιπόν, μία απομάκρυνση της χώρας μας από την Ευρώπη δεν θα ήταν μόνο αδιανόητη, θα ήταν και εξαιρετικά επικίνδυνη. Και για την Ελλάδα και για την υπόλοιπη Ευρώπη». Επίσης, ότι η Ελλάδα «είναι η πνευματική πατρίδα ολόκληρης της Ευρώπης και μεγάλο πλεονέκτημα της γεωπολιτικής ισχύος της Ευρώπης για την ίδια την ευρωπαϊκή ασφάλεια».
Τα οφέλη του κεφαλαίου νέα βάρη για τους λαούς
Για δε τα «οφέλη» από τη συμμετοχή στην ΕΕ υποστήριξε ότι «δεχόμαστε τεράστια έσοδα από τους Ευρωπαίους για να μας βοηθήσουν να έχουμε μία ορθολογική λύση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα» τωνμεταναστών (όταν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ και η αντιμεταναστευτική πολιτική της το οξύνουν) και ότι «σε αυτήν την περιοχή με τις πολλές αναταράξεις, βρίσκονται και απίστευτα μεγάλες πηγές πλούτου για εμάς, που είναι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο (...) Και ότι έχουμε ανάγκη την Ευρώπη, να μας βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτής της ανάπτυξης που μπορούμε να πάρουμε όλοι», αναφερόμενος ουσιαστικά στη μοιρασιά του πλούτου της χώρας μεταξύ εγχώριων και ξένων μονοπωλίων.
Ισχυρίστηκε ακόμη ότι «η ευρωπαϊκή μας ένταξη, μεταξύ άλλων, θωρακίζει και την Ελλάδα. Και το λέω αυτό, γιατί υπάρχουν αρκετοί που επιβουλεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα. Ακόμα και η Αλβανία, τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε αβεβαιότητα, τώρα που βρήκαν ότι έχουμε ένα κλίμα απομόνωσης από την υπόλοιπη Ευρώπη, άρχισε να λέει απαράδεκτα πράγματα και να μιλάει, θα το πω διπλωματικά, με τρόπο εντελώς αναντίστοιχο προς την έννοια της "καλής γειτονίας" (...) Σκεφτείτε όμως: Μια ρήξη της Ελλάδας με τους εταίρους της, σε τι κινδύνους θα έβαζε τη χώρα και ποιοι θα έμπαιναν σε πειρασμό για πραγματικά σοβαρές απειλές σε βάρος της». Εκανε, βέβαια, «γαργάρα» το γεγονός ότι η Ελλάδα αν και είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αυτό διόλου δεν εμπόδισε την αλβανική αστική τάξη να εγείρει ζητήματα π.χ. συνοριογραμμής στο Βόρειο Ιόνιο, ή περιουσιών «τσάμηδων» στην ελληνική επικράτεια. Ούτε εμπόδισε την αντίστοιχη τουρκική να εγείρει συνεχώς διεκδικήσεις στο Αιγαίο...
Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει τις «μεταρρυθμίσεις», γιατί «δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη χωρίς ανταγωνιστικότητα». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τσίπρας «να προσχωρήσει στη μεγάλη συνεννόηση, να απαλλαγεί από τα βαρίδια του, να απαλλαγεί από τις εμμονές του, να αναλάβει τις ευθύνες του (...) να αλλάξει η χώρα πολιτική».