Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΗΠΑ Ανταγωνισμοί και παζάρια με «κοινό παρονομαστή» τα αντιλαϊκά μέτρα


«Επαναδιατύπωση» του έτσι κι αλλιώς αντιλαϊκού της σχεδίου ετοιμάζει η συγκυβέρνηση, με επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα για την επίτευξη του «συμβιβασμού»...

Ο λαός, με τον αγώνα του, πρέπει να θέσει τις δικές του «κόκκινες γραμμές», σε ρήξη με την ΕΕ και το κεφάλαιο
Ο λαός, με τον αγώνα του, πρέπει να θέσει τις δικές του «κόκκινες γραμμές», σε ρήξη με την ΕΕ και το κεφάλαιο
Με κοινό παρονομαστή την εφαρμογή των σαρωτικών αντιλαϊκών μέτρων και μεταρρυθμίσεων της «επόμενης μέρας», συνεχίζονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης με τους «θεσμούς» της τρόικας, εν μέσω συνεχιζόμενων διεμβολισμών από την πλευρά των ΗΠΑ.
Η διευθέτηση των «ανοιχτών» ζητημάτων συζητήθηκε και στο πλαίσιο της συνόδου του «G7» στη Βαυαρία της Γερμανίας, μετά το πέρας των εργασιών του οποίου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, δήλωσε πως οι εταίροι «αισθάνονται ότι είναι επείγον να βρεθεί ένας δρόμος για να διευθετηθεί η κατάσταση», και πρόσθεσε: «Αυτό που θα χρειαστεί είναι η Ελλάδα να είναι σοβαρή σε ό,τι αφορά την εφαρμογή κάποιων σημαντικών μεταρρυθμίσεων (...) Οι Ελληνεςθα πρέπει να κάνουν κάποιες σκληρές πολιτικές επιλογές, οι οποίες θα είναι καλές μακροπρόθεσμα». Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε συγκυβέρνηση και δανειστές να επιδείξουν «αρκετή ευελιξία»,προκειμένου, όπως είπε, «να λύσουμε το πρόβλημα».
«Ομόφωνη ήταν η γνώμη ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα και τους εταίρους της να χαράξουν έναν δρόμο προς τα εμπρός που να βασίζεται σε κρίσιμης σημασίας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, μετά τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ.«Προφανώς υπάρχει μία καταληκτική προθεσμία που πλησιάζει», δήλωσε ο Τζος Ερνεστ, προσθέτοντας πως ο Μπ. Ομπάμα «ασφαλώς είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα είναι σε θέση να χαράξουν αυτό τον δρόμο χωρίς αδικαιολόγητη αστάθεια».
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, τόνισε πως «υπάρχει η κοινή θέση των τριών θεσμών. Αυτό είναι ήδη μια μεγάλη πρόοδος. Σε αυτή τη βάση τρέχουν τώρα οι συζητήσεις. Και πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη. Και αυτό είναι το πρόβλημα».

Ανεβαίνει ο πήχης των αντιλαϊκών μέτρων

«Ελπίζω ότι οι ελληνικές εναλλακτικές προτάσεις θα μας παρουσιαστούν σύντομα», δήλωσε, το περασμένο Σάββατο, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, επιβεβαιώνοντας ότι τα παζάρια περιστρέφονται γύρω από τα αντιλαϊκά ισοδύναμα μέτρα,που αφορούν στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Παράλληλα, δήλωσε «απογοητευμένος» από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ελληνική Βουλή, λέγοντας ότι «παρουσίασε τις προτάσεις των θεσμών σαν να ήταν δικές μου, κάτι που δεν ισχύει».
«Η πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί την προηγούμενη εβδομάδα είναιμια καλή βάση, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι πλευρές είναι προσηλωμένες στην επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων», σημείωσε, χτες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς.
Χτες, συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, είχαν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευ. Τσακαλώτος. Σύμφωνα με πηγές της συγκυβέρνησης, στη συνάντηση συζητήθηκε η «συνέχιση της διαδικασίας διαβούλευσης και ειδικότερα ο τρόπος σύγκλισης στο δημοσιονομικό κενό έως το τέλος του 2016». Είναι φανερό, δηλαδή, ότι στο πλαίσιο της «σύγκλισης» με τους θεσμούς, προετοιμάζουν το έδαφος τόσο για το παραπέρα ανέβασμα του πήχη με επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα, όσο και για το χρονικό εύρος της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας, σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση προς το ελληνικό αστικό κράτος.
Η εν λόγω συνάντηση θεωρείται προπαρασκευαστική γι' αυτή που θα ακολουθήσει αύριο μεταξύ Αλ. Τσίπρα, Α. Μέρκελ και Φρ. Ολάντστο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. «Χρειαζόμαστε εναλλακτικές προτάσεις από την Ελλάδα και στην περίπτωση που δεν τις έχουμε, δεν θα έχει νόημα να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Τετάρτης», τόνισε χαρακτηριστικά, χτες, ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ.
Στη συνάντηση του Π. Μοσκοβισί με το κλιμάκιο της συγκυβέρνησης αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος του Γάλλου επιτρόπου, Α. Μπράιτχαρτ, σημειώνοντας ότι πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς. Η ίδια τόνισε πως δεν είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας χωρίς τη συγκατάθεση και των τριών θεσμών.«Αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού, όπως συμφωνήθηκαν μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, στις 20 Φεβρουαρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί.
Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εμφανίζεται να προχωρά σε «επαναδιατύπωση» της «πρότασης» που κατέθεσε σχετικά με το ΦΠΑ και, βέβαια, με κατεύθυνση την παραπέρα διόγκωση των αντιλαϊκών φορολογικών εσόδων σε σχέση και με τον έτσι κι αλλιώς αντιλαϊκό αρχικό στόχο της συγκυβέρνησης για πρόσθετα έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με όσα «διαρρέονται» από κυβερνητικούς παράγοντες, σχεδιάζεται η παραμονή του σημερινού καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου. Η τέτοια εξέλιξη, βέβαια, σηματοδοτεί την παραπέρα διόγκωση των συντελεστών σε εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης, που βέβαια αποτελούν τη βάση υπολογισμού και για τα νησιά του Αιγαίου.
«Υπάρχει κοινή κατανόηση του προβλήματος και αποκλειστικός σκοπός μας ήταν να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια κοινά σχεδιασμένη και συμφωνημένη λύση στο αδιέξοδο», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μετά από συνάντηση που είχε χτες στο Βερολίνο με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε. Την αναγκαιότητα επίτευξης μίας άμεσης συμφωνίας ώστε να αποτραπεί το «ατύχημα» υπογράμμισε ο Γ. Βαρουφάκης και κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Βερολίνο. Σε μια χαρακτηριστική αποστροφή της ομιλίας του, σημείωσε πως «αν και το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, είναι αδύνατο να βγούμε από την κρίση μειώνοντας τις συντάξεις στα 350 ευρώ»...
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε, χτες, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας,με τον Αυστριακό καγκελάριο Β. Φάιμαν, η οποία έγινε σε «πολύ καλό κλίμα», σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι οποίοι προσθέτουν ότι ο Αυστριακός καγκελάριος επανέλαβε στον Ελληνα πρωθυπουργό την ανάγκη να υπάρξει μια μακροπρόθεσμη διευθέτηση της χρηματοδότης για την Ελλάδα. Οπως έγινε γνωστό, ο Β. Φάιμαν θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 16 Ιούνη.

Η ΕΚΤ

Αύριο αναμένεται και η συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με ατζέντα και το ύψος της χρηματοδότησης προς τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους.
Η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της «μερικές ημέρες» για να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, υπογράμμισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Κρ. Νουαγιέ, λέγοντας πως ένα πιθανό Grexit δεν θα προκαλούσε αποσταθεροποίηση στην Ευρωζώνη. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας ανέφερε πως δεν έχει δει πειστικές προτάσεις από την πλευρά της Ελλάδας.
Από την πλευρά του, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «Moody's»εκτιμά πως οι εκροές καταθέσεων αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Αν και οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα βοηθούσαν ώστε να περιοριστεί η μείωση της ρευστότητας, ωστόσο θα έπλητταν την ελληνική οικονομία που ήδη βρίσκεται σε ύφεση, επισημαίνει η «Moody's».
Σε ανάλογο μήκος κύματος η «JP Morgan» εκτιμά πως η συμφωνία θα επέλθει στις επόμενες τρεις βδομάδες, προτού καταστούν επιβεβλημένοι οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, σημειώνοντας ωστόσο ότι η πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών δείχνει να αυξάνεται.