ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Για τις διαχρονικές συντεταγμένες της εξωτερικής πολιτικής, που ισχύουν πέρα κι έξω από κυβερνητικές εναλλαγές, αφού καθορίζονται από τα συμφέροντα της αστικής τάξης, ενημέρωσε τους νέους διπλωματικούς ακολούθους, στο πλαίσιο της ορκωμοσίας τους, χτες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος.
«Καλείσθε να υπηρετήσετε αυτό το Σώμα υπό την καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας, της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας (...) Πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι παρά τις αλλαγές, υπάρχουν διαχρονικές συντεταγμένες της εξωτερικής μας πολιτικής (...) Καλείσθε λοιπόν να υπηρετήσετε και τη συνέχεια αυτής της πολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η πρώτη συντεταγμένη κατά τον Πρ. Παυλόπουλο είναι: «Το"Ανήκομεν εις την Δύσιν"»! Εσπευσε βεβαίως να διευκρινίσει ότι αυτό κάθε άλλο παρά αποκλείει «λοξοκοίταγμα» σε άλλες κατευθύνσεις εφόσον έτσι απαιτούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, με σημείο όμως αναφοράς τη ...Δύση. «Βεβαίως, η πολιτική μας, και ιδίως η εξωτερική, είναι πολυδιάστατη. Και πρέπει να είναι πολυδιάστατη για να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον πιο αποτελεσματικά. Δεν είναι μονοδιάστατη, δεν υπακούει σε εμμονές της στιγμής. Πλην όμως, αυτές οι πολλές διαστάσεις προκύπτουν από τη δύναμη που αντλούμε να ανήκουμε στον δυτικό κόσμο», ανέφερε.
Η δεύτερη συντεταγμένη ορίζεται απ' τη στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης για ένταξη στην ΕΕ. «Είναι η πορεία μας στην Ευρώπη. Η πορεία μας είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσα στην Ευρωζώνη. Θα μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα μείνουμε στην Ευρωζώνη», υποστήριξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ως τρίτη συντεταγμένη παρουσίασε «τα εθνικά μας θέματα» και πιο συγκεκριμένα «τα τρία εκείνα, τα οποία ήδη γνωρίζετε, που σχετίζονται με τη διαφορά την οποία έχουμε με την Τουρκία, με την ονομασία του γειτονικού κράτους FYROM και, βεβαίως, το Κυπριακό». Για τα ζητήματα αυτά ο Πρ. Παυλόπουλος έθεσε σαν «πυξίδα» πλεύσης της εξωτερικής πολιτικής το Διεθνές Δίκαιο, λέγοντας ότι «γνώμονάς μας είναι (...) τα όπλα που μας παρέχει το Διεθνές Δίκαιο. Δεν απαιτούμε τίποτε το οποίο δεν μας ανήκει. Αλλά δεν εννοούμε να εκχωρήσουμε οτιδήποτε βασίζεται πάνω σε πάγιους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».